Broasca de fântână şi broasca de ocean - Poveste Feng Shui

Pentru a înţelege Feng Shui în profunzime, este necesar să privim lumea dintr-o cu totul altă perspectiva decât cea occidentală. Mulţi oameni sunt atât de siguri de realitatea lor, atât de înguşti în a zări lumea într-un anume fel, încât le este nemaipomenit de greu să conceapă o altă dimensiune a existenţei. Despre acest lucru este vorba în următoarea poveste Feng Shui

Odată ca niciodată, a fost o broască care locuia într-o fântână din spatele unei case micuţe dintr-o pădure. Într-o zi, a întâlnit o altă broască, pe care nu o mai văzuse vreodată.

"Cine eşti şi de unde vii?" a întrebat-o, curioasă.

"Vin din ocean," i-a răspuns broasca nou sosită.

"Din ocean? Cum arată oceanul?" s-a interesat broasca de fântână.

Broască de fântână şi broască de ocean - Povestire Feng Shui

"Este mare," a spus broască de ocean.

"Mare? Cât de mare? Este mai mare decât, să zicem, un sfert din fântâna mea?"

"Este," i-a răspuns grăbită broască de ocean, adăugând, "Chiar şi mai mare..."

Simbolurile animalelor în Feng Shui

"Ei bine, este la fel de mare cât jumătate din fântâna mea?" a întrebat, mai mândră şi mai sigură pe ea, broasca de fântână.

"Da, prieteno, este mai mare decât jumătatea fântânii."

"Mai mare de atât? Incredibil! Poţi să-mi arăţi acest loc unde trăieşti, acest ocean pe care îl numeşti acasă?"

"Desigur," i-a spus broasca de ocean, "dar va trebui să-ţi părăseşti fântâna şi să mă urmezi."

"Bine, atunci să pornim într-acolo!" a exclamat broasca de fântână. A ţopăit zglobie peste pietrele din fântână şi s-a alăturat noii sale prietene.

Broasca de ocean a luat-o înainte până în vârful fântânii, a sărit de pe marginea ei în nămol, şi şi-a croit drum prin pădure. Broasca de fântână a urmat-o îndeaproape. După ce au trecut de pădure, în faţa ochilor lor a apărut un câmp, iar broasca de ocean s-a avântat în el fără nici o ezitare, a trecut apoi peste un deal şi, în cele din urmă, a ajuns pe o plajă nisipoasă. Acolo, chiar lângă apă, broasca de ocean s-a oprit, aşteptând să-i sosească surata. Au privit amândouă, nemişcate, întinderea oceanului.

"Vezi," a spus broasca de ocean, "acesta este locul unde trăiesc."

Broasca de fântână s-a uitat la nemărginirea de ape dinaintea sa şi a explodat!

Monedele Feng Shui, simboluri norocoase de atragere a bogăţiei şi banilor

De îndată ce ne hotărâm să plecăm de acasă, să ne desprindem de tot ceea ce ştim, şi mergem dincolo de tot ce ne limitează (ziduri, bariere, frontiere), ni se poate întâmpla orice! Când începem să percepem puterea lumii invizibile, putem fi cuprinşi de nevoia de a o explora şi de a ne intrezi astfel un altfel de destin, un altfel de viitor. 

Având drept sursă această poveste, în China există o expresie vestită, "ca o broască în fundul fântânii" (sau "a privi cerul din fundul fântânii"), o expresie care semnifică o vedere îngustă asupra lumii, o cunoaştere superficială a unui anumit subiect, ori o persoană ignorantă.

Sursă: William Spear - Feng Shui Made Easy, Revised Edition: Designing Your Life with the Ancient Art of Placement
Broasca de fântână şi broasca de ocean - Poveste Feng Shui Broasca de fântână şi broasca de ocean - Poveste Feng Shui Reviewed by Diana Popescu on aprilie 03, 2017 Rating: 5

2 comentarii:

  1. toti sint la fel de ingusti nu cunosc unul diferit

    RăspundețiȘtergere
  2. Trist este mai ales atunci când îi explici cuiva despre „ocean”, iar el îți spune verde în față că preferă „fântâna”.
    E ceva asemănător cu Alegoria peșterii (Platon).

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.