duminică, 6 decembrie 2009

Simbolurile animalelor in Feng Shui

Rolul si influenta atat a animalelor reale , cat si a celor mitologice apare cu o mare frecventa in teoria si folclorul Feng Shui.In multe carti , este descrisa o casa ideala , avand in spate o broasca testoasa , o pasare Phoenix in fata si un dragon si un tigru in partile laterale.De exemplu , broasca testoasa din spate , considerata ca un sprijin sau o protectie , este o metafora pentru o structura mai mare sau un munte. O pasare asezata in fata casei este simbolica pentru o structura terestra de dimensiuni mai reduse.

In conceptia Feng Shui , “chi” ( curentii de aer) se misca in preajma unei proprietati iar forma pamanteasca inalta din spate (broasca testoasa) protejeaza casa , in timp ce forma terestra de mici dimensiuni din fata (pasarea) ajuta casa in furnizarea afluxului corespunzator de “chi”.Asemeni , marginii unui bol , phoenixul din fata intareste si contine energia din apropierea intrarii in casa.

Tigrul si dragonul , amplasati in partile laterale ale casei reprezinta casele , cladirile sau dealurile invecinate.Acestea constitue o alta forma de protejare a casei.In general , o casa care nu este inconjurata de alte structuri sau formatiuni terestre este mai vulnerabila si mai expusa elementelor primare. Unii oameni considera referintele la animale la modul propriu si aseaza figurine ale acestor creaturi in jurul casei lor , pentru a-si asigura norocul si protectia.

O alta ipoteza legata de animalele Feng Shui este aceea ca ele reprezinta , de fapt , forma unor constelatii celeste.

O alta fiinta populara in Feng Shui este pestele.In cultura chinezeasca , el simbolizeaza viata lunga , asa incat picturile sau sculpturile infatisand pesti sunt vazute ca norocoase.In aplicatia practica Feng Shui , pestii din acvarii sau boluri sunt doar mijloace pentru a face ca apa sa circule.Intrucat Feng Shui provine dintr-o cultura foarte superstitioasa , s-a ajuns ca numarul de pesti dintr-un acvariu sau culoarea acestora sa capete semnificatii exagerate.La fel cum anumite tipuri de pasari sunt presupuse a fi semne pentru ocupantii unei case , daca pasarea este vazuta zburand prin preajma sau isi face cuibul pe acoperis.

Imaginea unui cal simbolizeaza miscarea sau calatoria.Un remediu popular consta in plasarea unei figurine reprezentand un cal cu fata indreptata catre usa de intrare , ca o inlesnire de vanzare a casei pentru proprietarii acesteia.

Leii si tigrii sunt considerate drept animale puternice si feroce.Reprezentarea lor in picturi si sculpturi trebuie facuta cu precautie , in acord cu oamenii care adera la ajutorul acestor animale.Pot fi intalniti lei din piatra flancand scarile de intrare catre o cladire mare , dar amplasarea lor in fata unei case de mai mici dimensiuni este considerata a fi neadecvata.

Unul din semnele zodiacale chinezesti din astrologia chinezeasca este tigrul.Femei nascute sub emblema tigrului sunt considerate ca avand o independenta salbatica si mari dificultati in a se stabili impreuna cu un barbat.Februarie , luna Tigrului , aduce , potrivit unor statistici ale firmelor de asigurari, cele mai multe accidente de masina din intregul an. Acest lucru este conform interpretarii chinezesti in care agilul Tigru este inclinat sa sufere multe accidente.

Sunt interesant de remarcat unele diferente culturale in privinta relationarii noastre la animale.De exemplu , in astrologia chinezeasca , o persoana nascuta in Anul Sobolanului poate fi foarte inteligenta , iar una nascuta in Anul Sarpelui este , de obicei, interesata de metafizica si spiritualitate.In cultura occidentala , atat sobolanul cat si sarpele sunt personificari ale sireteniei si ipocriziei.In unele religii , exista credinta ca toate fiintele umane au trait cel putin o incarnare in fiecare tip de animal , si , din acest motiv , avem o intelegere inconstienta a lucrurilor de care sunt capabile aceste animale , a personalitatii si abilitatilor lor.

Unele pasari sunt caracterizate de o mai mare monogamie decat oamenii , astfel incat exista obiceiul de aseza tablouri ale pasarilor iubirii in dormitoare , in scopul de a atrage dragostea adevarata.Astfel de lucruri actioneaza ca un placebo , dar nu sunt considerate a face parte dintre cele mai sofisticate remedii Feng Shui.

Atat in cultura indiana , cat si in cea chinezeasca , elefantii au reputatia de a atrage bogatia.Imagini ale unor elefanti ridicati pe labele din spate decoreaza casele oamenilor care spera sa atraga , in acest fel , norocul de partea lor.

Exista multe alte animale cu un simbolism specific in cultura chinezeasca si in Feng Shui.Astfel , se spune ca un cocos de metal , amplasat intr-un loc corespunzator , poate impiedica pe cineva sa comita un adulter.Scoase din context , aceste simboluri ale animalelor pot parea stranii , dar ele nu sunt cu mult mai ciudate decat semnificatiile pe care le incorporam in unele obiecte din lumea occidentala.Fie ca este vorba despre steagul unei tari , ornamentul de pe capota unei masini , o marca a unui produs sau un semn religios , avem inclinatia de a acorda importanta multor simboluri care trec neobservate sau nerecunoscute de catre alte culturi.

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Monedele Feng Shui , simboluri norocoase ale banilor si bogatiei

Simboluri norocoase , amulete si talismane

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu