Legenda scheletului din dulap


Dacă tot suntem în prejma sărbătorii de Halloween, mi se pare interesant să vorbim despre legenda sau superstiţia scheletului din dulap. Cum anume a apărut această expresie, care îi este provenienţa?

Când spui că cineva are un schelet în dulap, laşi să se înţeleagă că respectiva persoană are un secret vechi în familie, tăinuit de multă vreme, care ar putea să-i întineze reputaţia, popularitatea.
Poate fi vorba despre un secret incomod, jenant, despe tine însuţi, pe care îţi este greu să îl dai în vileag!

Această expresie, provenită din limba engleză, a fost utilizată prima oară de un reporter de doi lei, pe nume William Hendry Stowell. A fost preluată apoi de Edgar Allan Poe şi de scriitorul victorian William Makepeace Thackeray.

Halloween - Legenda scheletului din dulap

Se zice că expresia "un schelet în dulap" şi-ar avea originea într-o întâmplare reală din Italia. Un student din această ţară, aflat pe pragul morţii, i-ar fi transmis mamei sale, într-o scrisoare, că se putea însănătoşi numai dacă îşi punea pe el o cămaşă aparţinând unei femei fără de prihană. Maică-sa ar fi umblat peste tot în căutarea unei astfel de femei şi ar fi aflat-o în persoana uneia deja măritate.

Aceasta ar fi avut într-un dulap, totuşi, scheletul unui amant, ucis de soţul ei. Mama i-ar fi zis, "Pretinzi că eşti o femei fără vreo pată, fără vreun păcat şi, totuşi, ai acest schelet în dulap, ce dovedeşte necinstea ta!" Răspunsul i-a fost dat pe dată: "În spatele oricărui om aparent cinstit se găseşte o fărădelege, un lucru rău, un schelet ascuns într-un dulap!" Mama s-a întors la fiul ei, decedat deja, dându-şi seama că orice om are tăinuit câte un schelet într-un anume dulap din viaţa sa!

Surse: 
- phrases.org.uk 
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World 

Poveşti de groază de Halloween
Legenda scheletului din dulap Legenda scheletului din dulap Reviewed by Diana Popescu on octombrie 22, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.