20 aprilie: Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului

 Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului, s-a născut în Dacia Pontica și a fost în parte roman. Se crede că a fost învățătorul Sfântului Ioan Casian (29 februarie) și a Sfântului Gherontie, întrucât au trăit cu toții în aceeași mănăstire. 


Undeva între anii 385 și 390, Sfântul Teotim l-a succedat pe Sfântul Gherontie ca episcop al Tomisului. Sfântul Ieronim l-a menționat în cartea sa "Despre oameni iluștri". El l-a descris pe Sfântul Teotim ca un bun păstor, un teolog înțelept și un scriitor talentat. De asemeni, a spus că Sfântul Ieotim obișnuia să scrie texte scurte sub formă de dialoguri, care au revelat instruirea sa în retorică și filosofie.       

             

20 aprilie: Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului

În scrierile sale, Sfântul Teotim a vorbit despre rolul minții și inimii în rugăciune. Poate că din acest motiv este considerat părintele Filocaliei românești.


Sfântul Teotim a avut de îndurat dificultăți din partea barbarilor rătăcitori, dar i-a impresionat pe aceștia prin sfințenia vieții sale și prin minunile pe care le-a făcut. Totodată, a avut legături strânse cu Sfântul Ioan Gură de Aur și a vizitat Constantinopolul de cel puțin două ori. 


Sfântul Teotim a adormit întru Domnul în preajma anului 410. Istoricii vechi se referă la el ca "Filosoful". 


19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche


20 aprilie: Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului 20 aprilie: Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului Reviewed by Diana Popescu on aprilie 19, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.