3 mai: Ziua Mondială a Libertății Presei

 În fiecare an, pe 3 mai sunt celebrate principiile fundamentale ale libertății presei, este evaluată libertatea presei din toată lumea, se insistă pe apărarea media față de atacurile împotriva independenței sale și se plătește un tribut jurnaliștilor care și-au pierdut viața în decursul exercitării profesiunii lor.


Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma unei recomandări adoptate la cea de-a douăzecișișasea sesiune a Conferinței Generale a UNESCO din 1991. Această recomandare a apărut ca răspuns la un apel al jurnaliștilor africani care, în 1991, au lansat hotăratoarea Declarație Windhock despre pluralismul și independența media.    

             

3 mai: Ziua Mondială a Libertății Presei

La baza Zilei Mondiale a Libertății Presei a UNESCO este libertatea presei și libertatea de expresie. UNESCO crede că aceste libertăți înlesnesc înțelegerea reciprocă în construirea unei păci sustenabile.


Această zi este o ocazie de a se informa cetățenii despre violările libertății presei, a li se aminti despre țările unde publicațiile sunt cenzurate, amendate, suspendate și interzise, în vreme ce jurnaliștii, editorii și publiciștii sunt hărțuiți, atacați, arestați și chiar uciși.


Tema Zilei Mondiale a Libertății Presei din 2021 este "Informația ca un Bun Public", o temă ce reprezintă un apel de afirmare a importanței prețuirii informației ca bun public, și de investigare a ceea ce poate fi făcut în producerea, distribuirea și receptarea conținutului pentru întărirea jurnalismului, avansarea transparenței și împuternicirii acestuia. Această temă recunoaște rolul major al sistemului de comunicare în schimbări care au un impact asupra sănătății noastre, drepturilor noastre umane, democrațiilor și unei dezvoltări sustenabile. 


De asemeni, Ziua Mondială a  Libertății Presei din 2021 se concentrează pe trei subiecte cheie:


- Pași de asigurare a viabilității economice a mediei de știri.


- Mecanisme de asigurare a transparenței companiilor de internet.


- Îmbunătățirea alfabetizării media și informației. 


2 mai: Ziua Mondială a Tonului

3 mai: Ziua Mondială a Libertății Presei 3 mai: Ziua Mondială a Libertății Presei Reviewed by Diana Popescu on mai 02, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.