30 aprilie: Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeu, fratele Apostolului și Evanghelistului Ioan

 Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeu a fost fratele Sfântului Ioan, unul dintre cei 12 Apostoli. El și fratele său, Ioan, au fost chemați să fie Apostoli ai Domnului Iisus Hristos, care i-a numit "Fiii Tunetului" (Marcu 3:17).


Iacob, împreună cu Ioan și cu Petru, au fost martori ai ridicării la viață a fiicei lui Iair, Schimbării la Față a Domnului de pe muntele Tabor, și prinderii sale din Grădina Ghetsimani.         

                   

30 aprilie: Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeu, fratele Apostolului și Evanghelistului Ioan

După Pogorârea Sfântului Duh, Sfântul Iacob a propăvăduit în Spania și pe alte tărâmuri  și, apoi, s-a întors la Ierusalim. L-a proclamat deschis și cu îndrăzneala pe Iisus Hristos ca Mântuitor al lumii, și a denunțat fariseii și scribii cu cuvintele din Sfânta Scriptură, reproșându-le necredința și răutatea inimii. 


Evreii nu au putut să îl domine pe Sfântul Iacob, așa că l-au angajat pe vrăjitorul Ermogen să intre în dispută cu Apostolul și să-i respingă argumentele că Hristos a fost Mesia făgăduit a veni în lume. Vrăjitorul l-a trimis Apostolului pe elevul său, Filip, care a fost convertit de Sfânt la credința în Hristos. După aceea, însuși Ermogen a fost convins de puterea lui Dumnezeu, și și-a ars cărțile de magie, a primit sfântul botez și a ajuns să fie un adevărat adept al lui Hristos.


Evreii l-au convins pe Irod Agripa (40-44) să-l aresteze pe Apostolul Iacob și să-l condamne la moarte (Faptele Apostolilor 12:1-2). Eusebie a furnizat multe detalii despre execuția Sfântului. Unul dintre martorii falși de la judecată, Iosia, a fost impresionat de curajul Sfântului Iacob, și a ajuns să creadă în Iisus Hristos ca Mesia. Când Apostolul a fost dus la locul execuției, Iosia a căzut la picioarele sale, căindu-se pentru păcatul său și cerând iertare. Apostolul l-a îmbrățișat, l-a sărutat și i-a spus, "Pace și iertare pentru tine". Apoi, Iosia și-a mărturisit credința în Iisus înaintea tuturor, și a fost decapitat în anul 44. 


29 aprilie: Sfinții 9 Mucenici din Cizic


30 aprilie: Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeu, fratele Apostolului și Evanghelistului Ioan 30 aprilie: Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeu, fratele Apostolului și Evanghelistului Ioan Reviewed by Diana Popescu on aprilie 29, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.