8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul

 Când Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul avea peste 100 de ani, le-a spus la șapte ucenici de-ai săi să-și ia sapele și să-l urmeze într-un anume loc din afara orașului Efes, unde le-a zis să stea jos în vreme ce el se ducea să se roage de unul singur un timp. 


Când a revenit, și-a instruit ucenicii să sape o groapă la fel de lungă ca și înălțimea să, sub formă unei cruci. După ce i-a sărutat, s-a dus în groapă spunând, "Ia niște pământ, maică mea pământ, și acoperă-mă". Ei au pus pământ până la genunchii lui, iar el le-a zis, "Luați mai mult pământ și acoperiți-mă cu acesta până la gât".                                                  


8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul

De îndată ce au făcut asta,  Sfântul Ioan le-a vorbit iarăși, "Aduceți o pânză de in și așezați-mi-o peste față, apoi sărutați-mă din nou, pentru ultima oară, căci nu mă veți mai vedea în această viață". După ce Apostolul a murit, ucenicii l-au îngropat și au plâns amar. Mai târziu, s-au întors și au deschis mormântul, dar trupul Sfântului nu mai era acolo. Au plâns iarăși și s-au întors în oraș.


În fiecare an, pe 8 mai, pe mormântul lui apare un praf roșu care vindecă bolnavii prin rugăciunile Sfântului Apostol Ioan. Oamenii numesc acest praf "mana din pământ". 


Sfântul Augustin știa despre acest praf, iar Sfântul Grigorie a scris despre acesta. Unele surse numesc sărbătoarea de pe 8 mai "rodismos", adică "Sărbătoarea Trandafirilor", în care sunt celebrați trandafirii primăverii.


Principala comemorare a Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan are loc pe 26 septembrie, iar azi biserica marchează pelerinajul anual la mormântul său. 


7 mai: Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim


8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul 8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul Reviewed by Diana Popescu on mai 07, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.