Sotia , o copie la indigo a mamei ?

"Buzele tale pline sunt la fel ca ale mamei mele !" Acest text de "agatat" ,care nu are sanse de a atrage multe femei, pare sa ascunda un adevar mai profund.Un nou studiu despre trasaturile faciale a dovedit ca barbatii tind sa aiba partenere care se aseamana mamelor lor , iar femeile au obiceiul sa-si aleaga iubiti care arata precum tatii lor."Lucrul acesta nu este o simpla coincidenta" spune Randy Thornhill, psiholog evolutionist la Universitatea New Mexico din Albuquerque.
Aceste descoperiri isi au radacinile inr-un studiu din 1930 , in care Konrad Lorentz a descoperit ca este perceput ca o mama de catre puii de gasca pe care ii crestea.Chiar si o minge putea fi recunoscuta drept mama , daca mingea "conducea" puii timp de cateva zile dupa iesirea din gaoace.De atunci , acest tip de comportament , numit "imprimare" , a devenit cunoscut si ca o modalitate de alegere a perechii.Mieii crescuti de capre , de exemplu , se maturizeaza asemeni unor tapi care se bat pentru afectiunea unor capre si nu a unor oi.
Fenomenul "imprimarii" pare sa fie prezent si la fiintele umane.Studiile arata ca barbatii si femeile nascuti de parinti in varsta gasesc mult mai atractive fetele unor oameni in varsta , iar femeile prefera fotografiile unor barbati care seamana cu tatii lor.Multi oameni au constatat in poze similaritatea trasaturilor unor barbati si a socrilor acestora , ceea ce sugereaza inca o data ca femeile se casatoresc cu barbati care arata precum "taticii" lor.
Sperand sa cuprinda dimensiunile acestui fenomen , Tamas Bereczkei , psiholog evolutionist la Universitatea din Pecs , a masurat 14 proportii faciale , precum grosimea buzelor, marimea nasului, si latimea falcilor , la 312 oameni din 52 de familii din Ungaria.Rezultatele au relevat ca barbatii si socrii lor au mai multe trasaturi asemanatoare unii altora fata de alti barbati luati la intamplare.Asemanarile cuprind sapte zone ale fetei , in special trasaturile din jurul ochilor si a nasului.Totodata femeile si soacrele au caracteristici comune ale fetei , mai ales in zona falcilor.
Folosirea trasaturilor faciale ale mamelor si ale tatilor ca repere pentru alegerea partenerilor poate reprezenta o asigurare evolutionista contra imperecherii cu specii gresite , o intoarcere in timp la perioada in care mai multe tipuri de humanoizi traiau impreuna, spune Lisa DeBruine , psiholog la Universitatea Aberdeen din Marea Britanie.Sau, opineaza ea , poate fi o cale de echilibrare a beneficiil;or de a gasi un partener similar , care pare sa aiba gene si adaptari benefice pentru tine , contrar caderii in pacatul incestului.
Boguslav Pawlowski , antropolog la Universitatea din Wroclaw , Polonia, spune ca inca nu este clar rolul pe care il are "imprimarea" , fata de alti factori care influenteaza alegerea partenerului.De exemplu, de multe ori oamenii sunt atrasi de fetele si corpurile simetrice , intrucat considera ca ele sunt un semn al unei bune stari de sanatate.Ce se intampla daca o femeie are un tata cu trasaturi asimetrice ? Influenta "imprimarii" va precumpani asupra dorintei de a avea un barbat sexy, cu o fata simetrica ?Copyright © diane.ro. 2008-2013

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:


Cum ar trebui sa fie sotia ta / sotul tau ?

 De ce oamenii casatoriti incep sa se semene unul cu celalalt ?

Semne ca te inseala sotia / Banuieli si certitudini
Sotia , o copie la indigo a mamei ? Sotia , o copie la indigo a mamei ? Reviewed by Diana Popescu on septembrie 04, 2008 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.