Cele 11 tipuri de insomnie

Problemele de somn au cauze ascunse cum ar fi starea de sanatate sau tulburarile psihologice. Iata o clasificare a tipurilor de insomnie conform Academiei Americane de Medicina a Somnului:


Insomnia generala este definita ca fiind cumulul unor disfunctii ale somnului, in care o persoana are probleme in a adormi, in a ramane adormit, sau in a se trezi prea devreme. Aceste disfunctii pot fi incadrate intr-o stare de slaba calitate a somnului.

Insomnia reglata
Aceasta disfunctie, numita si insomnie acuta sau insomnie pe termen scurt, deranjeaza somnul si este datorata de obicei stresului. Problemele de somn inceteaza atunci cand sursa stresului a disparut sau atunci cand o persoana s-a adaptat la stres. Stresul nu provine intotdeauna dintr-o experienta negativa. El poate fi urmarea unui eveniment fericit, excitant.

Insomnia comportamentala a copilariei
Are loc cand copii nu merg la culcare decat daca un parinte sau un supravegheator ii forteaza sa faca asta. Daca copii sunt obisnuiti sa mearga la culcare la o anumita ora, atunci ei vor tinde sa adoarma la o ora normala de somn.

Insomnia idiopatica
Este un tip de insomnie care poate afecta o persoana intreaga viata, incepand din copilarie si continuand in viata de adult.
Nu are cauze determinate, dar nu este provocata de :
- Alte probleme de somn
- Probleme medicale
- Tulburari psihice
- Evenimente stresante
- Folosirea medicamentatiei
- Alte stari comportamentale
Poate fi determinata de un dezechilibru general al corpului, precum un sistem suprareactiv de trezire sau/si un sistem subreactiv de somn.

Insomnia datorata medicamentelor sau altor substante
Produsele care genereaza acest tip de insomnie sunt :
- Medicamentatia
- Cofeina
- Alcoolul
- Un anumit fel de mancare
De obicei, somnul este intrerupt pentru utilizarea unuia din produsele de mai sus. Aceasta problema de somn poate avea loc si atunci cand o persoana renunta la utilizarea unei anumite substante.

Insomnia datorata problemelor medicale
Insomnie provocata ca efect secundar al altor probleme de sanatate.Simptomele pot cuprinde una sau mai multe din manifestarile de mai jos :
-Dificultate de a adormi
-Treziri dese in timpul noptii
-Incapacitate de a readormi
-Slaba calitate a somnului
Aceasta insomnie este o disfunctie atunci cand provoaca disconfort sau suferinta sau cand necesita un tratament separat.

Insomnie datorata problemelor mentale
In acest caz insomnia este un simptom al unei dereglari mentale.Evolutia si gravitatea insomniei sunt legate direct de gradul de tulburare mentala , dar insomnia face obiectul unui tratament separat.

Insomnia neorganica, nespecifica
Tip de insomnie care nu isi are originea in utilizarea unor substante sau in cauze fizice.Aceasta inseamna ca este provocata mai curand de tulburari ale sanatatii mentale , factori psihologici, sau comportamente de intrerupere a somnului.
Acest nume poate fi utilizat ca o baza de pornire , pana la finalizarea unor teste sau analize.In acelasi timp , acest nume este utilizat atunci cand o persoana suferinda de insomnie nu intruneste nici un criteriu al altui tip de insomnie.

Insomnia organica ,nespecifica
Insomnie determinata de o problema medicala , o anumita conditie fizica, sau expunerea la o substanta.Cauzele specifice sunt insa neclare.Sunt necesare noi analize pentru depistarea cauzei exacte.Acset nume poate fi folosit temporar , pana la finalizarea altor teste si evaluari.

Insomnia paradoxala
Consta in declararea unei insomnii severe.Se intampla fara vreo dovada obiectiva a unei tulburari de somn.Efectele diurne pot varia in severitate, dar sunt mai putin grave fata de modul in care sunt descrise.
Oamenii cu aceasta disfunctie declara ca au dormit foarte putin sau deloc , una sau mai multe nopti.Totodata ei spun ca ca traiesc o supraconstientizare a mediului extern sau a proceselor interne care au loc in starea de veghe.Aceasta constientizare sugereaza o supraexcitare.O trasatura dominanta este supraestimarea timpului pentru a adormi , sau o subestimare a timpului total de somn.

Insomnia psihosociala
Aceasta insomnie este asociata cu o teama excesiva focalizata pe neputiinta de a adormi.Acest tip de insomnie poate apare brusc ca urmare a unui eveniment sau se poate dezvolta lent, de-a lungul anilor.
Oamenii care sufera de aceasta disfunctie se tem prea mult de insomnie si de faptul ca vor fi obositi a doua zi.Ca urmare ei devin tensionati si anxiosi atunci cand se apropie ora de culcare.Cu cat se tem mai mult ca nu vor adormi , cu atat mai mult devin tensionati , ceea ce ii conduce catre un cerc vicios al lipsei de somn.



Copyright © diane.ro. 2008-2013

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:


Pozitia in care dormi si personalitatea

Somnul de noapte te ajuta sa slabesti 

10 mituri despre somn si dormit-
Cele 11 tipuri de insomnie Cele 11 tipuri de insomnie Reviewed by Diana Popescu on septembrie 04, 2008 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.