Semnificatia semnelor zodiacale - Ciclurile zodiilor

In astrologia bazata pe data nasterii, semnele zodiacale sau zodiile pot modifica energiile sau culorile fundamentale ale principalelor planete, adaugand sau obliterand anumite trasaturi ale acestora, fara a le schimba insa energiile caracteristice.
Astrologii considera zodiacul ca un arhetip al "ciclurilor' sau al "timpului ciclic," semnele zodiacale reprezentand faze sau nivele de evolutie din cadrul unui ciclu.

Ce este zodiacul ?

Miscarea soarelui fata de planete in decursul unui intreg an urmeaza o traiectorie aproximativ circulara numita ecliptica. Miscarea circulara este caracteristica si orbitei pamantului in jurul soarelui. Zodiacul reprezinta portiunea din bolta cereasca corespunzatoare celor doua ecliptice. Intrucat semnele zodiacale sunt reprezentari ale fiintelor vii (animale sau oameni), semnificatia literala a cuvantului "zodiac' este cea de "cerc al vietii".

Ce sunt semnele zodiacale / zodiile ?

Zodiacul este impartit in 12 semne / zodii (12 arcuri de cerc), fiecare dintre ele cuprinzand cate 30 de grade. Cele 30 de grade trasate imaginar pe bolta cereasca reprezinta intervale spatiale, si nu temporare. Ciclul semnelor zodiacale debuteaza cu berbecul (Aries), care incepe in punctul eclipticii corespunzator pozitiei soarelui in prima zi de primavara.

Semnele zodiacale sunt confundate adesea in cultura populara cu "semne ale soarelui." Cand cineva spune: "sunt berbec," semnificatia este ca acea persoana este nascuta in acea perioada a anului in care soarele parcurge portiunea cereasca corespunzatoare semnului zodiacal al berbecului. Intrucat calendarul este creat in asa fel incat sa desemneze pozitia soarelui in jurul zodiacului,astrul solar este in zodia berbecului aproximativ in aceeasi perioada din fiecare an (intre 20 sau 21 martie si 19 sau 20 aprilie). In consecinta, cele 12 semne zodiacale sunt asemanatoare lunilor unui calendar fundamentat pe zodiac. Ele reprezinta timpul, si nu spatiul.

Miscarea celorlalte planete prin zonele corespunzatoare zodiilor poate fi neregulata in comparatie cu miscarea soarelui. In medie, viteza de miscare a acestora poate varia intre cea a lunii (care parcurge portiunea unui semn zodiacal intr-o perioada de 1/2-2 zile ) si cea a lui Pluton ( caruia ii necesita intre 12 si 24 de ani pentru a traversa zona unei zodii).

Planetele conducatoare / guvernatoare ale zodiilor

Fiecare zodie este asociata unei anumite planete conducatoare ori guvernatoare. De obicei, exista o anumita similitudime intre semnificatia sau energia zodiei si planeta corespunzatoare acesteia. Se presupune ca o planeta isi exprima energia in modul cel mai natural si direct pe parcursul zodiei pe care o parcurge.
Anumite zodii (Scorpion, Varsator, Pesti) au doua planete conducatoare, una mai veche, traditionala, si una moderna. In momentul descoperirii lui Uranus, Pluton si Neptun, aceste planete au inlocuit vechile planete guvernatoare.

Simbolismul subciclurilor

Desi o anumita nuanta mitologica este asociata fiecarei zodii, cele mai multe semnificatii ale semnelor zodiacale provin din interpretarea zodiacului ca o insumare a unor cicluri care se suprapun peste alte cicluri.

De exemplu, ciclul celor patru elemente (foc, pamant, aer, apa) descrie 4 tipuri diferite de personalitate. Acest ciclu se repeta de 3 ori pe parcursul unui zodiac anual.

Cele 3 modalitati (cardinal, fix, mobil) stabilesc 3 tipuri distincte de exprimare a energiei. Ciclul semnelor modale are loc de 3 ori intr-un zodiac anual.
Fiecare semn zodiacal poseda o anumita polaritate ( pozitiva/negativa, sau, in textele mai vechi, masculina/feminina) care alterneaza de la o zodie la alta.
Mai mult decat atat, fiecare semn zodiacal este impartit in treimi (primordiala, individuala si universala) si in jumatati (subiectiva, obiectiva), ceea ce sugereaza un ciclu de viata de dezvoltare emotionala si de maturizare sociala.
Interferenta tuturor acestor subcicluri determina profilul complet al unei zodii.



Articole din acelasi domeniu in blogul Diana zeita dorintelor tale secrete :

Parfumurile zodiilor | Parfumul semnului tau zodiacal 

Corespondente intre zodiile chinezesti si zodiile europene 

 Zodiacul celtic al arborilor | Astrologia arboricola a druizilor
Semnificatia semnelor zodiacale - Ciclurile zodiilor Semnificatia semnelor zodiacale  - Ciclurile zodiilor Reviewed by Diana Popescu on octombrie 15, 2008 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.