DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera P

P

-PACIULI – Planta utilizata pe scara larga in medicina asiatica , are un efect regenerativ asupra pielii.
-PADIMATE O – Agent de protectie solara , in special impotriva radiatiei ultraviolete tip B.
- PALMITAT – Substanta folosita in uleiurile pentru copii si cele de baie , cremele pentru ochi , produsele de reconditionare si intretinere a parului .Poate provoca reactii alergice la unele persoane.
-PALMITAT ASCORBIL – Forma stabila a vitaminei C , folosita ca antioxidant.
-PLAMITAT ASCORBIL DE MAGNEZIU – Forma stabila de vitamina C , cu puternice proprietati antioxidante.
-PALMITAT IZOPROPIL – Folosit in cosmetica ca emolient si agent de intarire/vascozitate.
-PALMITAT OCTIL - Folosit in cosmetica ca emolient si agent de intarire/vascozitate.
-PALMITAT RETINIL – Forma a vitaminei A , ingredient al produselor de ingrijire a pielii , mareste elasticitatea pielii si are un efect antirid temporar.
-PANARITIU – Boala infectioasa de origine micotica sau bacteriana , care afecteaza degetele picioarelor sau mainilor.
-PANTETINA – Acid pantotenic.
-PAPADIA – (Taraxacum officinalis) Sub forma de infuzii , este folosita pentru intretinerea pielii, si inlaturarea petelor de pe pielea fetei.
- PAPAINA – Enzima extrasa din fructul de papaya , eficienta in exfoliere numai in concentratie pura , poate provoca alergii sau iritatii.
-PAPULOZA LIMFATOIDA – Tip de boala care afecteaza persoane indiferent de varsta , sex , sau rasa.Desi cauzele afectiunii nu sunt cunoscute , acest tip de papuloza este asociata cu celulele limfocitice tip T.
- PAPULE – Excrescente mici , tari , de obicei de forma conica pe piele , care nu contin puroi.In general , sunt asociate cu o iritatie grupata a pielii.
-PAR ANDROGEN – Par rezultat in urma maririi nivelului de androgen la barbati , ca urmare a transformarii parului Vellus in par terminal.
- PAR GRAS –Par cu exces de grasime , unsuros , lipicios ,avand tendinta de a se imbacsi.Suprasecretia de sebum favorizeaza aparitia matretii.
-PAR SINTETIC – Par artificial produs din diferite fibre .
-PAR USCAT – Par deficient in secretie sebacee , lipsit de stralucire ,avand tendinta de a se despica sau rupe cu usurinta.
- PARABENI – Grupa de substante chimice folosite ca si conservanti intr-o gama larga de produse cosmetice (mai ales penru sampoane , paste de dinti si autobronzanti).Produsi pe cale sintetica , au posibile efecte negative (sunt suspectati de favorizarea aparitiei cancerului de san).
-PARAFINA – Amestec ceros , cristalin , utilizat ca agent de intarire/vascozitate pentru unele produse cosmetice.
- PARFUM – Amestec de substante aromatice , alcool , si apa.Parfumurile pot fi : aldehidice , citrale , florale , orientale , pomicole , fougere , chypre.
- PARFUM SOLID – Parfumul solid reprezinta o modalitate usoara si relativ ieftina de imprimare a corpului cu o aroma personalizata .Intrucat aroma este realizata din ceara de albine , ea persista un timp indelungat.
-PAT SOLAR – Dispozitiv de emitere a razelor ultraviolete , folosit pentru bronzarea artificiala.Emisia de radiatie ultravioleta a patului solar stimuleaza productia de endorfine si poate avea un efect cancerigen.
-PATLAGINA – (Plantago lanceolata) Cu proprietati dezinfectante , se utilizeaza pentru combaterea iritatiilor si mancarimilor de pe pielea corpului.
-PATRUNJEL – (Petrosilenum hortense) Folosit in lotiuni pentru tratarea tenurilor congestionate.
-PECTINA – Substanta naturala folosita in cosmetica ca emulsifiant si agent de intarire/vascozitate.
-PECTINAT METILSILANOL ASCORBIL – Forma a vitaminei C , utilizata ca antioxidant si agent de intarire/vascozitate.
-PEDICHIURA – Pedichiura consta din diverse proceduri de curatare si estetizare a picioarelor si unghiilor picioarelor.
-PEELING – Tratament de descuamare a pielii , prin indepartarea stratului superficial al acesteia (continand celule moarte) si facilitare a formarii unui nou strat.
-PEELING CHIMIC – (cojire chimica) Folosirea unei solutii chimice pentru indepartarea straturilor exterioare de celule moarte de pe pielea faciala.Se utilizeaza fenol ,acid tricloracetic , acid alfahidroxil pentru diminuarea defectelor tenului , inlaturarea ridurilor si uniformizarea pigmentarii pielii.
-PEELING TCA – Tip agresiv de peeling cu utilizarea acidului tricloroacetic , recomandat pentru tratarea defectelor severe datorate expunerii la soare , pentru ameliorarea incretiturilor buzelor , fetei si fruntii.
- PEMFIGOIDA BULOASA – Boala autoimunitara caracterizata prin aparitia unor basici (bule) sub piele ( care dau senzatia de mancarime ) localizate in orice parte a corpului , dar in special in zona vintrelor si a subbratului.
-PEPENE GALBEN – (Cucumis melo) Utilizat in tratarea tenului deshidratat , sub forma de masca.
-PEPTIDA - Lant molecular al proteinelor care serveste ca un mesager in interiorul corpului.Peptidele trimit si primesc informatii de la derma si epiderma , transmitand nivelurilor interioare ale pielii mesaje despre necesitatea repararii suprafetei pielii, atunci cand este cazul.
-PERGAMOT – (Citrus bergamia /aurantium , Monardo fistulosa) Din coaja perelor pergamot se obtine un ulei esential delicat si usor condimentat , utilizat pentru tratamentul acneelor , eczemelor , si seboreei.
-PEROXID BENZOIL – Folosit in tratarea defectelor pielii , are capacitatea de a penetra in foliculele parului , distrugand bacteriile localizate aici.
-PETE DE BATRANETE - Pete provocate de imbatranire , datorita expunerii la razele solare ultraviolete.
- PETE DE FICAT – Pete pe piele , in zona bratelor , antebratelor , fruntii , datorate radiatiilor ultraviolete si a altor cauze, necunoscute.Nu este necesar un tratament , cu exceptia celui de cosmetica estetica.
-PETE PE PIELE ( PETE DE SOARE) – Pete provocate de imbatranire , datorita expunerii la razele solare ultraviolete. Apar in general pe gat si pe maini.
-pH – (potential de hidrogen) Masoara nivelul de aciditate sau alcalinitate al unei solutii.pH-ul are o scara de masurare intre 0 si 14.Pielea are un pH de circa 5,5 .Substantele chimice puternice pot ataca stratul protector al pielii ; de aceea , pentru mentinerea unei pieli gingase si fine , este recomandata folosirea unor sapunuri fine .Spalarea excesiva poate provoca uscarea si pierderea stralucirii tenului.
Parul normal are un pH intre 4,5 si 5,5 .Prin folosirea excesiva a coafatului permanent (cu actiune termica) , a decolorarii , sau a vopsitului , parul poate deveni prea alcalin , pierzandu-si sralucirea si aspectul sanatos.Pentru a preveni lucrul acesta se recomanda aplicarea unor produse cu pH mic (intre 3,5 si 4,5).
-pH NATURAL – Include ingrediente naturale diverse precum florile hibiscus , ceaiurile si varza rosie , care actioneaza ca indicatori ai pH-ului.
-PHB- Parabeni , substante folosite ca si conservanti in cometica.
-PIATRA PONCE – Piatra abraziva utilizata in manichiura si pedichiura .
-PICTURA CORPULUI – (Body Painting) Forma artistica de impodobire a corpului care , spre deosebire de tatuaje , are un caracter temporar.Culorile folosite nu sunt toxice sau alergice si pot fi indepartate cu usurinta.Ele pot fi aplicate cu mana , cu o pensula , cu un burete sau cu o perie pneumatica.
-PIELE COMBINATA (MIXTA) - Piele reprezentand o combinatie a celor doua tipuri : grasa si uscata ; zona din jurul nasului este grasa , iar cea din jurul ochilor , gurii si obrajilor este uscata. Tratamentul tenului fetei va trebui sa tina cont de aceasta particularitate.
-PIELE GRASA –Piele cu nuanta gri-cenusie , lipsita de luminozitate , cu aspect unsuros , lucios , cu pori dilatati , prezentand multe cosuri sau comedoane (puncte negre). Glandele seboree se caracterizeaza printr-o hipersecretie.
-PIELE NORMALA – Are o textura moale si catifelata , fara defecte sau pori vizibili , nu este uscata sau uleioasa.Stralucirea pielii normale este datorata starii bune de sanatate generala si a bunei circulatii a sangelui.
-PIELE SENSIBILA – Tip de piele care reactioneaza la contactul cu anumite produse , devenind rosie sau iritata.Pielea sensibila trebuie spalata de doua ori pe zi , tenul fetei trebuind sa fie ingrijit cu produse cosmetice specifice.
-PIERSICI- (Prunus persica) Sub forma de masca, se utilizeaza la tratamentul tenului seboreic.
-PIGMENTARE - Proces de colorare a pielii , depinzand de nivelul de melanina sau pigment al pielii.Melanina are si o functie suplimentara benefica in desfasurarea proceselor fiziologice.
-PIGMENTARE NATURALA A PIELII- Pigmentare datorata in special pigmentului melanic , sintetizat de melanocitele din stratul bazal al epidermei.
-Pilogeneza – Proces de formare a firelor de par care are loc in foliculii pilosi.
-PISTRUI- (Efilide) Pete rotunde de diferite marimi situate la nivelul pielii , a caror culoare variaza de la galben deschis la brun inchis , care apar in general pe zonele expuse la soare , in special pe fata , dar si pe gat, brate , umeri ,spate .
-PISUM SAVITUM – Nume latin pentru mazarea de gradina .Are proprietati antioxidante.
-PITYRIASIS ALBA – Afectiune cronica a pielii care apare , de obicei , la copii intre 6 si 12 ani. Iritatia este caracterizata prin pete de culoare deschisa a pielii , care apar in mod normal pe brate , gat , si piept , iar in unele cazuri , pe fata.
-PITYRIASIS ROSEA – Boala de piele care se manifesta prin pete ovale , de culoare roz.Cauzele exacte ale acestei afectiuni nu sunt cunoscute , existand posibilitatea ca aceasta sa fie provocata de un virus.
- PITYRIASIS RUBRA PILARIS – Boala de piele caracterizata prin aparitia unor grupuri de eruptii anormale , care provoaca pete rosii solzoase continand pori uscati infundati.Poate afecta intregul corp , localizandu-se , insa , de obicei , pe genunchi si coate.
-PLACENTA – Placenta bovinelor este utilizata ca hidratant in unele proceduri cosmetice.
-POLEN – Substanta naturala , cu o mare concentratie de acid pantotenic.Eficienta in tratamentul pielii expuse la radiatii solare.
-POLIACRILAMIDA – (Polyacrylamide) Substanta utilizata pentru filmele de protectie a tenului.
-POLIBUTAN – Polimer derivat din ulei mineral , folosit ca lubrifiant si agent de intarire/vascozitate.
-POLICAPROLACTONA – (Polycaprolactone) Polimer termoplastic biodegradabil , cu aplicatii in stimularea cresterii tesutului pielii pentru grefe de piele.
-POLICUATERNIUM –(Polyquaterniums) Grup de ingredienti utilizati in produsele de ingrijire a parului , pentru calitatea lor de formare a unui film protector si datorita calitatii antistatice.
- POLIDECEN HIDROGENAT –(Hydrogenated Polydecene ) Polimer sintetic folosit ca emolient si agent de reconditionare a pielii.
-POLIMERI- Folositi in cosmetica pentru pastrarea aderentei la piele a produselor de protectie solara , ca lianti in cremele pentru piele , si in produsele de coafura.
-POLISOBUTAN HIDROGENAT –(Hydrogenated Polysobutene) Polimer sintetic folosit ca emolient si agent de reconditionare a pielii.
-POLISORBATI – Esteri ai acizilor grasi , utilizati in cosmetica ca emulsifianti.
-POLIZAHARIDE- Grup de detergenti rezultati din acidul lauric (provenit din nucile de cocos) , folositi ca emulsifianti si surfactanti.
-POLULAN – (Pollulan ) Guma glucanica produsa de drojdia neagra , cu continut de polizaharide , care actioneaza ca agenti de legare a apei , agenti de intarire , si antioxidanti.
-PORII PIELII - Orificii sub forma de palnie prin care ies firele de par si produsul glandei sebacee si de eliminare a produsului glandei sudoripare.
-PORTOCALE – (Citrus aurantium) Utilizate la tratarea pielii uscate si hidratate , si agent antirid , sub forma de masca cosmetica.Pot avea efect iritant.
-POTASIU – Prezent in fructe precum bananele si citricele , are proprietati absorbante si dezinfectante , insa poate irita pielea.
-POTPURIU – Amestec de flori uscate cu arome dulci , frunze uscate , si/sau mirodenii , inchis in saculete sau in compactizat sub forma unor bile.
-PRAZ – Utilizat sub forma macerata pentru tratarea bataturlior.
-PRODUS FILTRANT – Produs cosmetic de ecranare a razelor solare daunatoare organismului , permitand numai patrunderea spre piele a razelor ultraviolete.
- PROPANEDIOL AMINOMETIL – Substanta utilizata in cosmetica pentru reglarea pH-ului.
-PROPANOL AMINOETIL – Substanta utilizata in procent de sub 1% in cosmetica , pentru reglarea pH-ului.
-PROPIONAT DE ETER MIRISTIL PPG-2 – (Myristyl ether propionate) Combinatie de glicoli si acizi grasi , folosita ca agent de reconditionare a pielii , si ca agent de intarire/vascozitate.
-PROTEAZE – Enzime care contribuie la procesul de distrugere a aminoacizilor si proteinelor din piele.
- PROTEINA LAPTELUI – Obtinuta din lapte de vaca integral , este utilizata de secole ca un agent natural de curatare si catifelare a pielii.
-PROTEINA DE MATASE – Substanta proteica obtinuta prin transformarea matasei naturale , cu proprietati de legare a apei pe piele.
-PROTEINE – Compusi organici complecsi alcatuiti din amonoacizi combinati prin legaturi peptidice.Proteinele sunt esentiale pentru functionarea corespunzatoare a celulelor.
- PROTEINE ANIMALE HIDROLIZATE – Ingrediente ale sampoanelor , maresc calitatea parului , repara firele de par despicate si adauga stralucire parului.
-PROTEINE VEGETALE HIDROLIZATE – Folosite ca agenti de legare a apei.
-PRUNE – (Prunus domestica) Utilizate sub forma de fructe proaspete pentru intretinerea tenului normal si tratarea tenului gras cu pori dilatati.
-PRURITUS ANI – Iritatie a pielii in jurul anusului .Pielea devine expusa produselor digestive iritante .
-PSORIAZIS – Boala caracterizata prin aparitia unor pete rosii , solzoase pe piele . si prin umflarea incheieturilor.Stresul , consumul de alcool , depresiile , sunt factori agravanti ai psoriazisului.
-PUDRA DE BRONZAT - Produs cosmetic cu utilizarea cuprului , pentru bronzare artificiala .
-PUDRA DIN COJI DE NUCI – Exfoliant natural.
-PUDRA DE MATASE – Pudra sintetica folosita ca absorbant si agent de lubrefiere.
- PUNCTELE ALBE – Comedoane inchise formate prin inchiderea bacteriilor si sebumului sub suprafata pielii.Intrucat nu sunt in contact cu oxigenul , nu se oxideaza sau nu se coloreaza intr-o nuanta bruna.
-PUNCTELE NEGRE – (Comedoane) Au o deschidere mai mare decat cea a foliculelor normale , se formeaza prin infundarea porilor , a canalelor de evacuare a glandelor sebacee , capatand culoarea neagra ca rezultat al procesului de oxidare a melaninei.
-PURPURA- Pete hemoragice mici sau mucoase aparute pe piele datorita unor infectii microbiene su virale , defecte vasculare congenitale , afectiuni cronice ale ficatului si rinichilor , deficiente de coagulare a sangelui , alergii, avitaminoze , boli toxiinfectiooase si infectii , neoplasm.Purpurele pot fi : congenitale , trombopenice , vasculare , dermatologice , secundare.
-PUSTULE – Cosuri/leziuni ale pielii umplute cu puroi , aparute in epiderma sau dedesuptul dermei , formate in foliculii parului sau in glandele sudoripare.
-PVP – Substanta chimica folosita pentru pulverizatoarele de par si alte produse cosmetice.Particulele inhalate de PVP pot crea probleme persoanelor cu plamani sensibili.
-PYCNOGENOL – Antioxidant obtinut din coaja bradului maritim francez , cu puternice calitati antioxidante.
-PYRUS MALUS – Specie de mar din a carui pectina se obtine un agent de intarire/vascozitate folosit in cosmetica.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei :

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera L

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera M

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera O
DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera P DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera P Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 21, 2008 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.