Dictionar de vrajitorie - Litera P


-Pact - Juramant/legamant scris intre un pagan sau un vrajitor si o adunare/grupare de vrajitori (coven , grove).

-Palmistrie - "Citit" /ghicit in palma pentru relevarea personalitatii unei persoane sau a viitorului acesteia.In palmistrie interpretariel se fac pe baza formei "liniilor" mainilor si degetelor , a celor sapte "munti" din palma (Venus , Luna , Marte , Soarele , Mercur , Jupiter , Saturn) .Exista linii specifice pentru afectiune , soarta , cap , inima , etc.

-Palomantie - Divinatie exercitata prin interpretarea miscarilor unui pendul.

-Panteism - Credinta in mai multe divinitati care in esenta reprezinta o zeitate unica , intrucat ele sunt doar expresii ale unei surse vitale unice.Paganismul celtic se bazeaza pe panteism.

-Pasaje - Evenimente sau tranzitii semnificative : zile de nastere , sfarsitul unei relatii de dragoste , initieri , mutarea intr-o casa noua , etc.

-Patru orase din Tuatha - In mnitologia irlandeza , cele patru orase cu semnificatie mistica din Tuatha De Danann : Gorius, Falius, Findias, si Murias.

-Pagan - 1. Cuvant derivat din latinul "Paganus" (provenit din "pagus"=sat) insemnand "taran" , "din campuri" , sau "locuitor al colibei". 2.Termen referitor la grupuri de "preoti" sau "preotese' care practica paganismul sau neo-paganismul.Credintele pagane sunt religii "naturale" atat ca origine cat si ca expresie , incercand sa se constitue ca o optiune opusa fata de "religii artificiale ideologice".Religiile pagane cele mai cunoscute sunt : Wicca , Druidismul , Samanismul.

-Papusa din porumb - Papusa cu forma umana confectionata din frunze de papusoi (porumb) , repezentand fertilitatea Mamei Pamant.

-Patrarele (sferturile)- (Quarters) 1.Termeni ce definesc puterile celor patru elemente si directiile corespunzatoare acestora. 2.Perioadele dintre solstitii si echinoxuri.

-Pendul - Instrument folosit in divinatie , constituit dintr-o greutate atarnata de un fir , a carei miscare specifica este interpretata in descifrarea viitorului.

-Pentagrama - 1.Figura geometrica straveche asemanatoare unei stele cu cinci colturi , reprezentand spiritul si cele patru elemente sau un corp uman stilizat , cu membrele desfacure larg , simbolizand principiul creator universal.Culturile sataniste folosesc pentagrama intoarsa (cu unghiul vertical indreptat in jos) pentru a evoca suprematia materiei asupra spiritului.Pentagrama se utilizeaza ca element protector impotriva invocatiilor sau farmecelor care fac apel la forte sau entitati magice , fiind, in acelasi timp , o reprezentare a perfectiunii umanitatii. 2.Steaua cu 5 colturi inchisa intr-un cerc , cu unul dintre unghiuri indreptat in sus , este purtata de Wiccani sau vrajitori .Simbolul desemneaza in acest caz religia Wicca , fiind interpretat ca o reprezentare a celor 5 simturi , celor 5 elemente sau a corpului uman.Pentagrama este un stravechi instrument protector babilonian. 3.Atunci cand este amplasata deasupra usilor sau ferestrelor , pantagrama are rolul unui insemn de putere sau de protectie , reprezentand elementul "pamant".Este utilizata , totodata , in ritualuri de invocare / chemare a Zeitei. 4.Ca articol de bijuterie sau ca parte a instrumentarului unui templu , pentagrama este un obiect material incarcat cu forte "psihice"/parapsihice , fiind utilizata in focalizarea acestor forte.Unghiurile si centru pentagramei pot simboliza : nasterea , initierea , dragostea , repaosul , moartea si transformarea ,sexul , sinele , pasiunea , mandria , puterea si infinitatea temporala , inceputul , adolescenta , maturitatea , batranetea ,schimbarea , transformarea .Crestinii timpurii purtau adesea o pentagrama , ea simbolizand cele 5 rani ale lui Cristos pe cruce .



-Penton - Pandativ sau bijuterie (varianta grafica a pentagramei) purtata la gat in tgimpul ceremoniilor devotionale sau magice.

-Perceptie extrasenzoriala - ( In limba engleza , "Extra Sensory Perception -ESP ) Constientizare a fenomenelor sau emotiilor prin alte mijloace decat cele ale simturilor.ESP include , de obicei , patru tipuri : telepatie , clarviziune , precognitie si psihokinesis.

-Perioada arderilor pe rug - Interval de timp intre anul 1000 en si secolul XVII , in care se aproximeaza ca au fost torturati si arsi pe rug circa 9 milioane de oameni sub acuzatia de a fi vrajitori.Istoricii apreciaza ca majoritatea celor condamnati erau femei si copii.

-Pestera lui Cruachan - Denumire irlandeza pentru intrarea in "lumea cealalta" ."Poarta catre iad".

-Piatra nasterii / piatra soarelui - Cristal corespunzator datei de nastere a unei persoane , reprezentand aspectul solar.Piatra natala.

-Piatra vietii - Pietre , stanci , munti in care se crede ca sa salasuieste esenta /spiritul Naturii.

-Piatra de divinatie - Piatra sau cristal folosit in prezicerea viitorului.

-Plan fizic - Corpul fizic si actiunile sale coordonate de planul mental.

-Plan mental - Plan/proces al gandirii constiente si subconstiente.

-Plan spiritual - Perceptia individuala supra vieti /existentei , constand in credinta sau necredinta in Divinitate.

-Planuri astrale - Lumi paralele coexistand cu lumea pamanteana.

-Polaritate - In magie /vrajitorie polaritatea se poate exprima in faptul ca puterea atrasa de la Zeu poate fi folosita atat in scopuri bune cat si rele , diversele forte invocate nefiind continute in entitati separate ci intr-o entitate unica.

-Practicieni solitari - Wiccani sau vrajitori care practica magia in solitudine (fara a fi aderenti a unei adunari de vrajitori).

-Prajituri si vin - (Cakes-and-wine) La orice adunare a vrajitorilor (cunoscuta si sub numele de cerc sau esbat) casatoriile intre membri (handfastings) si ritualurile de initiere sunt incheiate in mod traditional cu Cakes-and-wine , o impartasire a mancarii si bauturii insotita de o conversatie relaxata.Mancarea - de obicei prajiturele si biscuiti -si bautura - vin , bere sau suc de fructe - sunt initial binecuvantate de un inalt preot sau o inalta preoteasa , si sunt considerate ca o jertfa adusa zeilor drept multumire pentru satisfacerea necesitatilor vietii.

-"Precum deasupra , astfel si dedesupt" - Expresie semnificand faptul ca legile naturale si cele universale sunt aplicabile atat constiintei exterioare cat si celei interioare , sau ca tot ce exista este interconectat ori este parte a unei alte entitati.

-Preot- Barbat initiat in mestesugul vrajitoriei.

-Preoteasa - Femeie initiata in vrajitorie.

-Proiectie astrala - Proces de separare a corpului nostru astral de cel fizic pentru realizarea unei calatorii in planul astral sau cel al visului.

-Protectie - Forma de aparare spirituala fata de ceva sau cineva , pusa in practica de obicei inainte de inceperea unui ritual.

-Puterea totala / atotcuprinzatoare - Termen referitor la imensa putere sau sursa de viata din care fac parte atat Zeul cat si Zeita.

-Psihism - Stare in care informatiile mintii "psihice"/subconstiente/parapsihice sunt accesibile mintii constiente.(In limba greaca , "psyche" inseamna "suflet").

-Psihokinesis - Actiune a mintii asupra materiei .

-Psihometrie - Abilitatea de a receptiona si interpreta vibratii ale unor locuri sau lucruri inanimate.

-Punct de putere - 1.Centrul unui cerc sau al unei pentagrame. 2.Punct localizat pe pamant corespunzator unui curent de apa ascendent sau descendent.

-Puncte cardinale - Nord , est , sud si vest.Punctele cardinale sunt , adeseori , marcate in cercul magic cu lumanari (de culoare verde , rosie , galbena si albastra) , cristale sau ierburi.

-Putere divina - Forta sau energie a vietii , existand in Zeu , in Zeita ; sursa originara a tuturor existentelor.

-Putere personala - Energiile corpului , folosite in practicile magice.

-Puterea pamantului - Putere divina manifesta regasita in existentele naturale.
Dictionar de vrajitorie - Litera P Dictionar de vrajitorie - Litera P Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 22, 2009 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.