11 octombrie: Ziua Internațională a Fetiței

 Un eveniment instituit de ONU, Ziua Internațională a Fetiței, numită și Ziua Fetelor sau Ziua Internațională a Fetei, ce are loc anual pe 11 octombrie începând cu 2012, are țelul de a sprijini crearea unor sporite oportunități pentru fete și a mări conștientizarea inegalităților dintre genuri cu care se confruntă fetele din toată lumea. Astfel de inegalități sunt legate de educație, alimentație, drepturi legale, grijă medicală și protecție împotriva discriminării, violenței față de femei și căsătoriilor silite ale copiilor. 


În 2014 se estima că mai mult de 62 de milioane de fete de pe glob nu aveau acces la educație, și că numeroase din ele, cu vârste între 5 și 14 ani, petreceau cu peste 160 de milioane de ore mai mult în munci din gospodărie față de băieții de aceeași vârstă.    

                           

11 octombrie: Ziua Internațională a Fetiței


Ziua Internațională a Fetiței a început ca un proiect al Planului Internațional, o organizație neguvernamentală care are activități în întreaga lume. Acest proiect, materializat în campania "Pentru că sunt o fată", a avut scopul de a intensifica conștientizarea importanței creșterii și educării fetelor pe plan global, în particular în țările în curs de dezvoltare. Reprezentanții Planului Internațional din Canada au cerut sprijinul guvernului federal canadian pentru această cauză.


Ziua Internațională a Fetelor a fost apoi propusă de Canada Adunării Generale ONU. Rona Ambrose, ministrul canadian pentru Statutul Femeilor a sponsorizat rezoluția; o delegație de femei și fete au venit în sprijinul inițiativei la cea de-a cincizecișicincea Conferință ONU despre statutul femeilor. Pe 19 decembrie 2011, Adunarea Generală ONU a aprobat rezoluția potrivit căreia 11 octombrie 2012 a fost proclamată cea dintâi Zi Internațională a Fetelor. 


În 2020, acest eveniment are drept temă "Vocea Mea, Viitorul Nostru Egal", care ne îndeamnă să profităm de oportunitatea de a fi inspirați de ceea ce fetele adolescente vor să schimbe în mod esențial, soluțiile mari sau mici pe care acestea le promovează și le cer pe tot cuprinsul pământului. 


10 octombrie: Ziua Mondială a Sănătății Mentale

11 octombrie: Ziua Internațională a Fetiței 11 octombrie: Ziua Internațională a Fetiței Reviewed by Diana Popescu on octombrie 10, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.