Moartea lui Gălușcă (Wonton): Poveste cu tâlc de Zhuangzi

O scurtă poveste cu tâlc, aparent enigmatică sau absurdă, ilustrând, de fapt, pericolele pe care Zhuangzi sau Chuang-tzu le vedea în mersul contra naturii înnăscute a lucrurilor, existenței. 


Împăratul Mărilor de Sud era Zorilă, cel al Mării de Nord era Despicătură, și cel al Centrului era Gălușcă (Wonton).


Zorilă și Despicătură se întâlneau adeseori pe tărâmurile lui Gălușcă, iar Gălușcă (Wonton) îi trata foarte bine.   

                                             

Moartea lui Gălușcă (Wonton): Poveste cu tâlc de Zhuangzi


Vrând să răsplătească bunătatea lui Gălușcă, Zorilă și Despicătură și-au spus, "Toți oamenii au șapte găuri pentru a vedea, a auzi, a mânca și a respira. Numai lui Gălușcă îi lipsesc toate. Hai să încercăm să facem niște găuri pentru el."


Așadar, în fiecare zi, au dat câte o gaură în el, iar în a șaptea zi Gălușcă (Wonton) a murit. 


Zhuangzi credea că cea mai mai mare din toate fericirile oamenilor putea fi atinsă printr-o înțelegere înaltă a naturii lucrurilor și că, pentru a ne dezvoltă deplin, avem nevoie să ne exprimăm abilitatea noastră înnăscută. 


Numele de Wanton semnifică în chineză haosul promordial și, prin analogie materială, și supa de wanton (supa chinezească cu găluște). 


Haosul, din perspectiva daoistă a lui Zhuangzi, nu este asemeni celui din gândirea occidentală, fiind, mai degrabă, asociat cu energia spontană, inedită, neprevăzută a universului care, odată stăvilită (prin găurile făcute în Gălușcă), poate duce la o viață insipidă, iritant de meticuloasă, previzibilă. Găurile date lui Wanton s-ar putea asemăna, cât de cât, cu patul procustian din mitologia și  gândirea europeană. 


Parabola visului fluturelui a lui Zhuangzi / Chuang-tzu

Moartea lui Gălușcă (Wonton): Poveste cu tâlc de Zhuangzi Moartea lui Gălușcă (Wonton): Poveste cu tâlc de Zhuangzi Reviewed by Diana Popescu on octombrie 10, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.