Zambila, legenda si simbol

Legenda zambilei
Zambila, legenda si simbol
Zambila, numita si hiacint, are denumirea stiintifica de Muscari racemosum, "Muscari" insemnand in limba greaca "mosc,"un parfum atragator specific anumitor specii de plante.

Intr-o legenda antica, se spune ca Hyacinthus era tovarasul preferat al lui Apollo si ca era iubit de catre Zephyr, Vantul de Vest. Intr-o zi, pe cand Apollo si Hyacinthus se intreceau in aruncarea discului, Zephyr, care privea de departe competitia, a devenit extrem de gelos datorita frumusetii si tineretii lui Hyacinthus. Atunci cand a ajuns randul lui Apollo sa arunce discul, Zephyr l-a deviat cu o suflare inspre capul lui Hyacinthus. Ingrozit, Apollo a incercat sa opreasca sangele care se scurgea din rana prietenului sau. Era, insa, prea tarziu, iar atunci cand Hyacinthus a murit, sangele sau varsat pe pamant s-a transformat intr-o floare care ii poarta numele pana in ziua de azi, hiacintul sau zambila. Apollo a asezat trupul tovarasului sau pe bolta cereasca, sub forma unei constelatii.

Florile de zambila (hiacint) erau dedicate lui Apollo, zeul soarelui si al artelor. De aceea, ele sunt un simbol al "jocurilor si sporturilor," dar si al grabei , indraznelii sau semetiei.

Intr-o alta legenda se spune ca floarea de hiacint (zambila) a rasarit din sangele lui Ajax, a carui infrangere de catre Ulysses in disputa legata de armele lui Achilles, l-a aruncat intr-o stare de nebunie. Orbit de de furie, Ajax a omorat toate oile armatei grecesti, luandu-le drept inamicii sai, iar atunci cand si-a dat seama ce facuse, s-a sinucis, din sangele lui aparand o floare rosie, purtand initialele sale, "ai."

Zambila albastra semnifica constanta, stabilitatea (in dragoste), iar cea rosie sau roza simbolizeaza  natura jucausa a unei persoane. Atunci cand primesti in dar o zambila purpurie de la un prieten sau iubit(a) cu care tocmai ai avut o cearta, floarea constitue un simbol insemnand:"Imi pare rau. Te rog, iarta-ma." Zambila alba semnifica "dragalasenie si frumusete netainuita/neascunsa" sau mesajul "Ma voi ruga pentru tine,"  in timp ce zambila galbena este un insemn al geloziei.

Alte articole din ciclul LEGENDELE FLORILOR :

Legenda magnoliei

Legendele anemonei

Legenda narcisei
Zambila, legenda si simbol Zambila, legenda si simbol Reviewed by Diana Popescu on mai 01, 2009 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.