Ce este chakra ?

Cuvântul “chakra” îşi are originile într-un termen sanscrit, însemnând roată sau  rotire|învârtire.

Chakra este un concept referitor la vortexurile circulare care, conform medicinei tradiţionale indiene, există la suprafaţa corpului eteric al dublurii noastre spirituale sau al fiinţei eterice care însoţeşte trăirea corpului nostru fizic, de zi cu zi.
Chakrele sunt crezute a fi "centrele de forţă" sau vârtejurile de energie care, pornite din anumite puncte ale corpului nostru fizic, reprezintă sursele de emanaţie ale trupurilor noastre subtile, eterice, având o o structura radială, asemeni razelor soarelui, dar în forma unei inimi.
Aceste vortexuri ale unei materii subtile sunt considerate a fi centrele focale de receptare şi transmitere a energiei.

În general, se consideră că există 7 chakre majore sau centre energetice, semnificând "roţi ale luminii", localizate în interiorul trupului subtil al oamenilor.

chakra


Chakrele sunt descrise în două feluri: în formă de floare sau de roată.

În reprezentarea sub formă de floare, chakra este înfăţişată că având un anumit număr de petale, care pornesc din perimetrul unui cerc interior.
În cea de-a doua reprezentare, apare un anumit număr de spiţe care împart un cerc în mai multe segmente. Fiecare chakra este semnificată de un număr specific de segmente sau petale.

Potrivit unor texte, chakrele provin din Upanişade, o sursă greu de datat, întrucât ea a fost transmisă pe cale orală, timp de aproape o mie de ani, înainte de fi consemnată în scriere, în perioada 1200 – 900 ien.

Potrivit guru-ului indian Paramhans Swami Maheshwarananda, chakrele reprezintă case ale puterii care generează şi stochează energie, sprijinite de o focalizare a energiilor cosmice, în centrele vitale ale corpului uman.
Vasele sanguine sau canalele de purificare,(simpatetice, parasimpatetice sau aparţinând sistemului nervos central), sunt localizate de-a lungul coloanei vertebrale, urmând o cale şerpuită şi intersectându-se o dată sau de mai multe ori.
Punctele de intersecţie ale acestora formează puternice centre de energie, numite chakre.
În corpul uman există 3 tipuri de centri energetici.

Cele aflate în partea de jos, numite chakrele inferioare, sunt localizate între vârfurile degetelor picioarelor şi zona pelviană, indicând, în acest fel, provenienţa din regiunea animalelor.
Chakrele umane se regăsesc de-a lungul coloanei vertebrale şi, în fine, cele înalte sau divine îşi au locul în partea superioară a coloanei vertebrale sau în partea cea mai înalta a a capului.

Într-o interpretare modernă, o chakra este considerată ca un centru de activitate care recepţionează, asimilează şi exprimă energia forţei vitale.
Cuvântul chakra, semnificând literal “roată” sau “disc”, s-ar referi, în acest sens, la o sfera rotitoare a activităţii bioenergetice, emanând din nervul major al trunchiului cerebral către şira spinării.În general, şase dintre aceste “roţi” sunt materializate în coloane de energie care pornesc de la baza coloanei vertebrale către partea mediană a frunţii, cea de-a şaptea fiind considerată a se situa dincolo de orice localizare fizică.

Se crede că fiecare chakră din şira spinării influenţează sau guvernează funcţiunile corpului apropiate de ea.
Întrucât autopsiile nu au scos la iveală nici un fel de chakra, mulţi oameni cred că aşa ceva nu este decât rodul unei imaginaţii prea bogate.Cu toate acestea, existenţa chakrelor pare a fi dovedită de tradiţiile orientului îndepărtat…

Aşa cum au fost descrise iniţial , chakrele sunt centri energetici situaţi de-a lungul coloanei vertebrale, reprezentând puncte nodale esenţiale ale sistemului nervos central. Chakrele sunt considerate a fi centrele nodale ale energiei biopsihice sau “prana” trupului uman.

În general, sunt descrise 7 chakre principale:

- Muladhara, chakra de baza sau de rădăcina, considerată a fi ultimul segment al şirei spinării sau coccixul.

- Swadhistana, chakra sacrală, asimilată cu ovarele sau prostată.

- Manipura, chakra plexului solar, din zona ombilicală.

- Anahata, chakra inimii, situată în zona inimii.

- Vishudda, chakra gâtului, localizată în regiunea gâtului şi a cefei.

- Ajna, chakra frunţii sau al celui de-al treilea ochi (glanda pineală sau al treilea ochi).

- Sahasrara, chakra coroanei capului (“Punctul delicat al noului născut” sau “chakra lotusului cu o mie de petale”).


Chakra în Tantra

În textele tantrice, chakra este numită Sat-Cakra-Nirupana şi Sat-Cakra-Nirupana, şi este descrisă că o emanaţie a conştiinţei provenite de la Brahman, o formă de energie emanată din spirit şi care, gradual, se materializează în concret, dând naştere unor nivele distincte de chakra care, în cele din urmă, îşi găsesc liniştea în Muladhara.
În acest sens, chakrele se asemăna teoriilor emanaționiste occidentale, precum Kabala, neoplatonicismul sau lataif-e-sitta (în sufism).
Energia eliberată în actul de creaţie, numită Kundalini, ar fi, potrivit acestei doctrine, încolăcită şi dormitanda la baza şirei spinării.
Prin formele de yoga kundalini sau tantra se urmăreşte înălţarea acestei energii către chakrele mai subtile, până la realizarea finală , în care se ajunge la Fiinta supremă sau la chakra Sahasrara din zona coroanei capului.

Sursa partiala : http://en.wikipedia.org/wiki/Chakra">Wikipedia
Ce este chakra ? Ce este chakra ? Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 02, 2015 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.