Care sunt simbolurile Jocurilor Olimpice? – Semnificație și tradiție

semnificatia si traditia simbolurilor jocurilor olimpice


Inelele- Cercurile Olimpice 

Cele cinci inele întrepătrunse reprezintă cele 5 continente sau regiuni majore ale lumii: Africa, America de Nord şi de Sud, Asia, Europa şi Oceania.
Cele 5 cercuri semnifică uniunea dintre cele 5 cinci continente şi întâlnirea sportivilor din toată lumea la jocurile olimpice.

Culorile celor 5 cercuri olimpice- albastru, negru, roşu, galben, verde, precum şi culoarea albă a fundalului lor, reprezintă culorile existente pe toate steagurile ţărilor participante la competiţia olimpică.

Steagul Olimpic 

Steagul afişat cu ocazia jocurilor olimpice cuprinde simbolul şi semnificaţia celor cinci cercuri întrepătrunse.
Pierre de Coubertin a fost inspirat în alegerea acestei embleme a olimpiadei de către psihiatrul Carl Jung, care consideră cercul sau inelul ca o expresie a continuităţii fiinţei umane.

Imnul Olimpic 

Cântat în timpul înălţării steagului olimpic, cu ocazia ceremoniilor de deschidere şi închidere a olimpiadei, dar şi în alte împrejurări, imnul olimpic este o piesă muzicală compusă de Spyridon Samaras pe versurile poetului grec Palamas.
Imnul a fost cântat, pentru întâia oară, la deschiderea jocurilor olimpice de la Atena din anul 1896, dar nu a fost declarat ca imn oficial al olimpiadei decât în anul 1957.


Flacăra Olimpică 

O flacăra arzând neîntrerupt în timpul desfăşurării jocurilor olimpice, simbolizând focul furat de la zei de către Prometeu, flacăra olimpică, tradiţională în olimpiadele antice, a fost reintrodusă în 1928, cu prilejul jocurilor olimpice de la Amsterdam.
Ştafeta care poartă flacăra olimpică din Grecia şi până în ţara de desfăşurare a olimpiadei a fost introdusă de Carl Diem, cu ocazia controversatelor jocuri olimpice de la Berlin, în anul 1936.

În zilele noastre, torţa olimpică este aprinsă, cu câteva luni înainte de începerea jocurilor olimpice, în localitatea Olimpia din Grecia, în care se desfăşura olimpiada din antichitate. Unsprezece femei, reprezentând virginele vestale, sunt personajele unei ceremonii în care torţa este aprinsă de lumina soarelui, prin intermediul unei oglinzi parabolice.

Motto-ul sau logo-ul Olimpic 

Motto-ul olimpiadei, citatul latin “Citius, Altius, Fortius”, înseamnând “ Mai repede, mai înalt, mai puternic”  a fost propus de Pierre de Coubertin, cu ocazia creării Comitetului Olimpic Internaţional, în anul 1894 şi a fost introdus odată cu jocurile olimpice de la Paris, din anul 1924.

Un alt motto, neoficial dar foarte cunoscut, preluat de către de Coubertin dintr-o ceremonie ţinută de episcopul de Pennsylvania, la olimpiada de la Londra din 1928 , constă în fraza: “ Cel mai important lucru nu este să câştigi, ci să participi!”.

Jurământul Olimpic 

Jurământul olimpic este rostit de către un sportiv şi un arbitru la deschiderea fiecărei olimpiade.
Sportivul, făcând parte din echipa ţării organizatoare, ţine în mâna un colţ al steagului olimpic, spunând următoarele cuvinte:
“În numele tuturor competitorilor, promit că vom lua parte la aceste jocuri olimpice respectând şi supunându-ne regulilor care le guvernează, dedicându-ne sportului fără doping sau alte substanţe stimulatoare, în adevăratul spirit al sportivităţii, pentru gloria sportului şi onoarea echipelor noastre.”

Arbitrul, aparţinând, de asemenea, ţării gazdă, strânge în mâna un colţ al stindardului olimpic, rostind jurământul:
“În numele arbitrilor şi a oficialilor, promit că vom oficia aceste jocuri olimpice, respectând şi supunându-ne regulilor care le guvernează, în adevăratul spirit al sportivităţii.”

Mascota Olimpică 



Mascotă olimpiadei constă dintr-un animal nativ ori specific regiunii ţării organizatoare sau, uneori, dintr-o figura umană reprezentând moştenirea culturală a ţării în care sunt organizate jocurile olimpice.

Mascotele jocurilor olimpice de iarnă de la Vancouver sunt inspirate de creaturi tradiţionale popoarelor aborigene din Canada:
- Miga – Un urs mitic din zonele marine, alcătuit din combinaţia a două animal: o balenă orcă şi ursul nord-american Kermode.
- Quatchi – Un “sasquatch” sau “Bigfoot” (“Picior mare”), o creatură legendara umanoidă, bipedă şi uriaşă, localizată, de obicei, în zona de nord-vest a Americii de Nord (purtând încălţări şi apărătoare de frig pentru urechi).
- Suni – Un animal reprezentând un spirit protector indian, care  conform legendei, zboară cu aripile unei “păsări a tunetului” şi aleargă pe viguroasele picioare îmblănite ale unui urs negru ( purtând o pălărie tip orcă).

Medaliile Olimpice 

Cele trei medalii olimpice, confecționate din aur, argint şi bronz au un model comun, stabilit de organizatorii fiecărei ediţii a olimpiadei.
Între anii 1928 şi 2000, una din feţele medaliilor includea imaginea lui Nike, tradiţională zeiţă a victoriei, ţinând un palmier în mâna stânga şi o coroana de câştigător în cea dreapta.
Din 2004 , această faţă a medaliei s-a transformat într-o referinţă mult mai explicită la caracterul grecesc al jocurilor. În această nouă varianta, zeița Nike este înfăţişată zburând deasupra unui stadion panatenic, reflectând, astfel, reînnoirea jocurilor olimpice.

Emblema Olimpică 

Fiecare olimpiadă are propria-i emblemă olimpică, în care sunt integrate cele 5 cercuri olimpice alături de elemente ce reprezintă oraşul sau ţară gazdă şi cultura specifică acesteia. Emblemele olimpice sunt create şi propuse de către Comitetul de organizare a jocurilor olimpice sau de către Comitetul olimpic naţional al ţării organizatoare.

Ordinul Olimpic 

Ordinul olimpic este o distincţie acordată unor personalităţi care au avut o contribuţie importantă la mişcarea olimpică.
Ordinul olimpic constă dintr-un lanţ sau colier din aur, argint sau bronz, în funcţie de gradul ordinului, înglobând cele 5 inele ale mişcării olimpice, flancate de o parte şi de alta, de către însemnul “kotinos”- ramura de măslin.
Nadia Comăneci este singură personalitate sportivă care a primit acest ordin de două ori, între anii 1984 şi 2004.

Kotinos este, de fapt, o cunună formată dintr-o ramură de măslin, care era aşezată pe capul învingătorilor în cadrul jocurilor olimpice din antichitate.

Posterul Olimpic 

Un afiş sau poster specific fiecărei ediţii a jocurilor olimpice, combinând, de obicei, simbolurile olimpiadei cu elemente particulare, caracteristice oraşului sau ţării gazdă, sau culturii acesteia.

Salutul Olimpic

Salutul olimpic este o varianta a salutului român: braţul drept ridicat oblic către cer. Este un salut similar celui hitlerist, cu excepţia faptului că braţul este ridicat mai sus.
După cel de-al doilea război mondial, s-a renunţat la acest simbol olimpic  pentru a nu fi confundat cu salutul nazist.

Cele trei principii ale Jocurilor Olimpice 

Cei trei “stâlpi” sau cele trei principii care stau la baza desfăşurării olimpiadei sunt: sport, mediu înconjurător, cultură.
Care sunt simbolurile Jocurilor Olimpice? – Semnificație și tradiție  Care sunt simbolurile Jocurilor Olimpice?  – Semnificație și tradiție Reviewed by Diana Popescu on iunie 29, 2015 Rating: 5

23 de comentarii:

  1. Tot ce ai scris aici m-a ajutat f.mult si mi-a fost de folos!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. ma ajuta foarte mult tot ce ai scris tu aici
    am de facut un scurt referat legat de toate aceste lucruri
    felicitari

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-am facut tema la engleza!

    RăspundețiȘtergere
  4. daaaaaaaa,mi-am facut tema la engleza:*

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte tare..m-a ajutat mult...am luat 10 la istorie:)):P

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-a prns f. bine la Rusa.... merci f mult.
    FELICITARI!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-a prins f bine la Rusa...merci f mult.
    FELICITARI! AM LUAT UN 10

    RăspundețiȘtergere
  8. super tare am luat 10 la romana:X

    RăspundețiȘtergere
  9. dar eu vreau in engleza ca am tema la scoala

    RăspundețiȘtergere
  10. Intotdeauna Jocurile Olimpice sunt nume proprii, ca atare se scriu intotdeauna cu MAJUSCULE !!!

    RăspundețiȘtergere
  11. super tare mi-am facut tema la rusa

    RăspundețiȘtergere
  12. cit de minunat mi-am facut temele

    Daniela

    RăspundețiȘtergere
  13. si noua ne-au fost de folos informatiile! multumim!

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc m-ai ajutat la romana :) :*

    RăspundețiȘtergere
  15. M-a ajutat f. mult ce ai scris. Am luat 10. Felicitari!! ^^

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc ma ajutat foarte tare am primit 10

    RăspundețiȘtergere
  17. Afacerea oamenilor cu biblioteca acasa! Ai acasa o biblioteca pe care o imbogatesti mereu cu noi carti? Atunci aceasta afacere este perfecta pentru tine! Este exact ceea ce ti se potriveste! Iti imbogatesti biblioteca si castigi bani! E asa de simplu! Pentru mai multe detalii, cauta-ma urgent la adresa de email: cosminstoica2015@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  18. si pe mine ma ajutat mult merci.!

    RăspundețiȘtergere
  19. Aceste informatii mau ajutat la limba engleza thank you very much was very informative

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.