Violeta – Simbol, legenda si mit

Asemeni ghiocelului , violetele simbolizeaza reinnoirea adusa de primavara , dar si patimile si triumful iubirii.Inflorite in umbra copacilor, insemne ale inocentei naturii , aceste frumoase flori inglobeaza o istorie aparte in diferite traditii si un rol semnificativ in medicina.

In mitologia romana , violetele erau asociate , de obicei, cu renasterea anuala a zeului pamantului , Attis , care , conform unei legende , se automutilase sub ramurile unui pin si murise din cauza sangelui revarsat din ranile sale.Intr-o practica avandu-si originea in antichitate , in timpul echinoxului de primavara , un pin taiat din padure era adus in templul zeitei mama a pamantului Cybele , unde era venerat asemeni unei zeitati.In acest loc sacru , pinul era impodobit cu cununi din lana si ghirlande de violete , existand credinta ca aceste flori au luat nastere din sangele varsat pe pamant de catre Attis.


Intr-o straveche legenda greceasca , zeul soarelui , Apollo , se lasase in voia placerii de a o urmari pe o frumoasa nimfa ( fiica a lui Atlas) cu razele lui fierbinti.
Chinuita de dogoarea revarsata in permanenta asupra ei, tanara fata a cerut ajutorul atotputernicului Zeus.Adanc miscat de chinurile nimfei, acesta a transformat-o intr-o floare de violeta , ferita de soare in umbra tufisurilor si copacilor padurii.

Proserpina , fiica lui Zeus , a platit din greu atractia fata de aceste incantatoare flori.In timp ce culegea un buchet de violete , ascunsa de privirea tovaraselor ei , ea a fost rapita de vicleanul zeu Hades (Pluton).Speriata, Proserpina a scapat din maini buchetul , iar violetele au cazut din inaltimele ceresti, raspandindu-se pe intreg pamantul.

Intr-o poveste mentionata de Pindar, fiul zeului Apollo, Iamos, fusese abandonat de catre mama sa , nimfa Euadne, in salbaticia arcadiana , in mijlocul unui palc de violete.El a supravietuit fiind hranit cu miere de catre serpi si a fost descoperit , intr-un tarziu, de niste pastori care l-au numit Iamos , dupa “ion” , numele grecesc al violetei.

In Grecia antica , dramaturgul Aristofan numea Atena drept “orasul incoronat cu violete” , intrucat Ion, legendarul fondator al Atenei , incoronat in acest loc , purta acelasi nume grecesc ca si violeta.Potrivit mitului , pe cand isi conducea ostirea catre Attica , Ion a fost intampinat de niste nimfe ale apelor , care , ca semn al bunavointei lor, i-au dat in dar flori de violete.In acest fel , violetele au devenit o emblema a Atenei, fiind nelipsite din altarele , casele si ceremoniile de nunta din anticul oras.

Conform unor stravechi superstitii , violetele , rasarite in locurile in care se odihnea Orfeu , si-au capatat culoarea gratie lui Venus.Intr-o disputa cu fiul ei Cupidon , referitoare la intaietatea frumusetii ei sau a unui grup de tinere muritoare , Cupidon le-a preferat pe fete.Cuprinsa de furie, zeita frumusetii le-a batut pe rivalele ei pana le-a invinetit, transformandu-le apoi, in violete.Aceasta conexiune cu Venus, a determinat ca violetele sa fie considerate la un moment dat drept populare afrodisiace si potiuni de dragoste.

Atat grecii , cat si romanii asociau violetele cu funeraliile si moartea , o practica obisnuita constand in imprastierea lor peste morminte.Cel mai adesea , violetele erau un acoperamant bogat al locurilor de ingropaciune al copiilor, ca simboluri ale puritatii si inocentei.
Totodata , se spune ca mormantul imparatului Nero era acoperit tot timpul din violete , aduse acolo de admiratorii sai secreti.

Persanii si grecii utilizau florile de violete pentru a provoca somnul , a indeparta mania si a vindeca afectiunile inimii si capului.O superstitie atribuia violetelor fierte in apa proprietatea de a alina o inima ranita de iubire.

Romanii obisnuia sa faca vin din florile violetelor , dar le foloseau si pentru ornamentarea meselor de la banchete , intrucat exista credinta ca aceste flori ar avea darul sa alunge betia.In diminetile urmatoare orgiilor si petrecerilor , romanii purtau pe cap cununi din violete , ca un remediu contra mahmurelii.Pliniu recomanda violetele ca leac pentru guta si afectiuni ale splinei.

Intr-o legenda japoneza , printesa Shinge , impreuna cu servitoarele ei luau pranzul in valea Shimizutatani, amplasata intre muntii Yoshino si Tsubosaka.Shinge , insufletita de suflul primaverii, a alergat catre Fantana Violetelor , in preajma caruia a descoperit un palc de frumoase si inmiresmate flori de violete.Pe cand se aplecase asupra florilor, a fost atacata de un sarpe urias si a cazut prada unui lesin adanc.
Atunci cand a fost descoperita fara simtire de catre insotitoarele ei , acestea au observat ca Shinge avea buzele de o culoare asemeni florilor care o inconjurau, iar cand au zarit in apropiere sarpele care o muscase s-au temut ca printesa lor va muri.Matsu, una dintre servitoare , a avut prezenta de spirit de a arunca cu cosul ei incarcat de flori catre sarpe , care a disparut intr-o clipita.
Chiar in acele clipe , s-a nimerit la fata locului un tanar aratos, care a afirmat ca este doctor si i-a inmanat lui Matsu cateva medicamente pentru a i le administra stapanei ei.In timp ce Matsu ii dadea lui Shinge leacurile, tanarul a luat o creanga si a disparut cateva minute , intorcandu-se , apoi, cu sarpele mort in mainile lui.
Intre timp , revenita in simtiri, Shinge a cerut sa afle numele doctorului care ii salvase viata.Tanarul vraci a evitat insa sa raspunda , a facut o plecaciune si si-a luat ramas bum .Numai Matsu stia ca pe doctor il chema Yoshisava.
Atunci cand a ajuns acasa, Shinge s-a simtit din ce in ce mai rau, nici un doctor negasind tratamentul pentru a-i reda sanatatea.Matsu era constienta ca stapana ei se ofilea , de fapt, din cauza dragostei fata de salvatorul ei, si i-a marturisit acest lucru stapanului ei , Zembei.Desi Yoshisava facea parte din Eta, cea mai de jos casta , ocupandu-se cu vanatul si jupuitul animalelor , el avea maniere si o purtare asemanatoare cu cele ale samurailor.Matsu i-a declarat lui Zembei ca nimic altceva nu o poate vindeca pe printesa decat casatoria ei cu tanarul vindecator.
Atat Zembei , cat si sotia lui nu au luat in seama vorbele lui Matsu, considerandu-le scornelile unei servitoare necultivate , dar au inceput sa faca cercetari asupra lui Yoshisava , desi nu il vedeau drept un barbat potrivit pentru fiica lor.Vestea ca parintii ei stiu despre dorinta ei de a fi impreuna cu cel ce o salvase , a adus-o pe Shinge in pragul vindecarii.Dupa o vreme , Zembei i-a declarat, insa , ca nu poate fi de acord ca ea sa se marite cu cineva de joasa speta precum Yoshisava , iar tanara femeie a cazut prada disperarii si s-a facut nevazuta.Cautata fara incetare de cei apropiati, inclusiv de catre salvatorul ei , Shinge a fost gasita dupa trei zile in fundul Fantanii Violetelor.Sfasiat de durere , Yoshisava a sfarsit prin a se arunca in aceeasi fantana.
Se spune ca in noptile furtunoase, fantoma lui Shinge bantuie in jurul fantanii , urmata indeaproape de plansetele de jale ale lui Yashisava.

In Evul Mediu, violetele erau acordate drept premii in concursurile de poezie ale trubadurilor francezi.In Germania , dansuri populare speciale erau inchinate primelor flori de violete rasarite.In secolul X , un botanist englez afirma ca florile de violete au calitatea de a alunga spiritele rele , iar bretonii si celtii le utilizau in confectionarea unor creme si lotiuni cosmetice pentru fata.
Datorita celor trei frunze caracteristice , calugarii medievali numea violetele drept “florile trinitatii”.De asemeni, printre crestinii din acele vremuri era raspandita credinta ca violetele erau , pana in ziua crucificarii lui Isus , flori care isi ridicau cu semetie caliciul catre cer ; dupa rastignire , umbra crucii , cazuta peste ele , le-ar fi determinat sa isi plece capetele , ca semn de rusinare fata de persecutia la care fusese supus Christos.

Incepand cu secolul XVI, violetele au fost utilizate ca remediu impotriva durerilor, ele fiind printre putinele plante care contin acid salicic, unul din principalele ingrediente ale aspirinei de astazi.

Intr-o legenda de sorginte franceza , se spune ca , in timpul exilului de pe insula Elba , Napoleon si-a incredintat partizanii ca va reveni in Franta odata cu inflorirea violetelor, fostul imparat capatand astfel porecla codificata de “violeta caporalului”.Pentru a determina daca un strain era suporter al lui Napoleon , el era intrebat , “Iti plac violetele?” . In functie de raspunsul lui , “da” (oui) sau “nu” (non) se putea afla daca el facea parte din complot.

Intr-un mit englezesc despre schimbarea anotimpurilor , violeta joaca un rol central in reintoarcea odata cu primavara a unei mirese captive :

“Regele Inghet se simtea singur in uriasul sau palat in care totul era rece si lipsit de viata.Din aceasta cauza, el si-a trimis curtenii sa ii caute o frumoasa fata care sa-i incalzeasca inima si sa ii aduca fericire.Slujitorii au dat peste o multime de femei frumoase , dar toate pareau sa fie reci in purtare si aparenta.Ei au continuat, totusi , sa caute, si au descoperit , in cele din urma , o foarte sfioasa fata , pe nume Violeta, pe care au adus-o in fata stapanului lor.Regele a fost prins de indata de mrejele farmecului ei , indragostindu-se pana peste cap .Desi , pana atunci , fusese un monarh nemilos si crud, el a devenit putin cate putin simtitor si milos , si le-a jurat supusilor lui ca iernile aspre si fara sfarsit din regatul sau vor vedeni mai blande vreme de jumatatea fiecarui an.Desigur, aceasta schimbare era datorata efectului dulce pe care il avea Violeta asupra sotului ei.Ea i-a cerut regelui sa fie lasata sa intalneasca poporul regatului cat mai des , si i s-a acordat permisiunea de a vizita oamenii in fiecare primavara , dar numai sub forma florii de violeta .”

Violetele au fost folosite adesea ca simboluri ale intristarii sau doliului. In poemul “ Pentru o violeta vestejita” , Shelley exprima prin aceasta floare durerea adusa de o iubire pierduta :
“Parfumul florii s-a risipit
Asemeni sarutarilor tale suflate asupra mea ;
Culoarea florii s-a stins
Precum stralucirea ta si numai a ta.
O vesteda , moarta , goala forma
Se-ntinde peste pieptul meu parasit ;
Ea isi bate joc de inima mea inca calda ,
Eu plang , dar lacrimile mele nu o pot reinvia !
Oftez, dar ea nu mai rasufla peste mine ;
Nemiscata si muta ei prezenta
A mea e intru totul , cum trebuie sa fie.”

Violetele si-au facut aparitia in literatura si pictura ca simboluri pregnante ale emotiilor umane.In piesa lui Shakeaspeare , “Hamlet” , Ofelia, la auzul vestii mortii tataului ei , se adreseaza reginei in limbajul florilor, un obicei conventional specific secolului XVI.Aluziile ei referitoare la tragicul eveniment ii imbraca sentimentele in simbolurile catorva flori : rozmarinul - amintirea ; panselutele – dragostea ; cernusca/negrilicea – lingusirea ; caldarusa – ingratitudinea ; ruta/virnant- remuscarea ; margaretele – infidelitatea ; violetele – constanta sau devotiunea.

In opera “Moartea Ofeliei” , pictorul englez John Millet a infatisat trupul neinsufletit al tinerei fete purtat de ape in mijlocul unor flori intre care sunt prezente si violetele.In secolul XIX , in care a trait Millet , oamenii erau inca familiari cu limbajul florilor, violeta reprezentand o emblema a mortii timpurii.

In crestinism si in arta reflectand aceasta religie , violeta este un simbol al modestiei , smereniei sau umilintei.In picturile din perioada Renasterii , Fecioara Maria tinand in brate Pruncul , este adesea infatisata impreuna cu flori de violete , semnificand modestia ei dar si , poate , premonitia despre moartea lui Isus , precum in pictura “Madona si pruncul cu flori” de Leonardo da Vinci.O alta opera in care apar in fundal violetele este “Madona semereniei” , a artistului Giovanii Paolo.


In limbajul florilor , violeta are diferite semnificatii.Culoarea ei poate indica atat modestia , virtutea , afectiunea , grija , cat si iubirea , dragostea de adevar sau adevarul iubirii.

Visul violetelor semnifica avansarea sau evolutia in viata.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Legendele si miturile florilor

Floarea de ghiocel- Legenda , mit , simbol
Violeta – Simbol, legenda si mit Violeta – Simbol, legenda si mit Reviewed by Diana Popescu on februarie 21, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.