Floarea de brandusa – Legenda , mit , simbol


Brandusa de primavara , cu numele stiintific de “Crocus vernus” (poreclita si “crocusul olandez”) , din familia Iridaceae , inzestrata cu culori cuprinse in gama alb – violet , este numita in occident “ straiele de aur” sau “roza penitentului”.O ruda apropiata a brandusei este sofranul sau Crocus Sativus , despre care vom vorbi intr-un alt , apropiat articol.

In timpul imperiului roman , crocusul era asociat cu festivalul latin al fertilitatii “Lupercalia”.Se pare ca , din aceasta cauza, floarea de brandusa simbolizeaza inca bucuria sau fericirea tinereasca.

Floarea de crocus , potrivit legendei Sfantului Valentin , semnifica , de asemeni , iubirea.Legenda spune ca Valentinus era un preot si un doctor crestin inchis intr-o temnita , care i-a trimis fiicei oarbe a gardianului sau o brandusa.Puterile vindecatoare ale acestei flori i-au redat vederea fetei , cel dintai lucru vazut de aceasta fiind brandusa si biletelul lui Valentinus cuprinzand cuvintele “Din partea Valentinului tau”.

Intr-o legenda populara romaneasca , se povesteste ca Brandusa era mezina imparatului Florilor , al carui taram era terorizat de un zmeu nesatios care cerea an de an sa i se sacrifice cate un flacau.Ca o incununare a frumoasei varste de 20 de ani, Brandusa s-a maritat , indragostita , de un print ce i-a fost furat apoi de catre zmeu , la numai o zi dupa nunta.
Desi tatal ei era hotarat sa isi trimita armata pentru a salva viata ginerului sau, Brandusa s-a hotarat sa isi recapete de una singura iubitul , asa ca , dupa ce a reusit sa il gaseasca pe zmeu , s-a duelat in sabii cu el vreme de 7 zile si 7 nopti, reusind , in cele din urma , sa il infranga si sa isi recastige sotul.


O alta frumoasa poveste a acestei flori , originara din Valea Barzului, Almaj , este cea a “Lacrimilor Brandusei

Din perspectiva magiei neopagane sau Wicca , brandusa are urmatoarele caracteristici …

- Planeta brandusei : Venus
- Elementul brandusei : apa
- Zeitati asociate : Venus, Afrodita , Eostre (Ostara)
- Puteri si utilizari magice ale brandusei : descoperirea raufacatorilor , binecuvantarea casei , dragoste , pace , echinoxul de primavara



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Violeta – Simbol floral , legenda si mit

Legendele si miturile florilor

Floarea de ghiocel- Legenda , mit , simbol
Floarea de brandusa – Legenda , mit , simbol Floarea de brandusa – Legenda , mit , simbol Reviewed by Diana Popescu on martie 10, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.