Oglinda în legende, credințe, superstiții și magie

Atunci când privim într-o oglindă, zărim oare numai propria noastră reflexie ? Oglinzile înglobează o mistică aparte, care a dat naştere la numeroase credinţe, mituri , legende, superstiţii şi lucrări magice. Ele au fost considerate drept "instrumente ale diavolului", "capcane" ale sufletului, vestitoare ale evenimentelor viitoare, portaluri către o altă dimensiune sau surse de ghinion.

Sunt toate acestea doar mituri şi superstiţii ? Cum au au reuşit să se impună în credinţele oamenilor ?
"M-am uitat în oglindă şi ce mi-au putut vedea ochii .

În cartea Genezei din Biblie, se spune că Dumnezeu a creat omul după propria Lui asemănare. În cazul acesta, atunci când ne privim într-o oglindă, vedem reflecţia noastră, dublul nostru spiritual sau însăşi faţa lui Dumnezeu? Probabil că acesta a fost punctul de plecare a răspunsului dat de unii învăţători religioşi, si anume că, nimeni nu poate întrezări faţa Domnului şi , dacă un om este cu adevărat reprezentat de imaginea lui, probabil că el îşi contemplează în oglindă propriul sau suflet.
Oglinda si vrajile


În multe zone ale lumii, există tradiţia că, atunci când este cineva mort într-o casă, să se acopere toate oglinzile până când trupul este scos afară, astfel încât, sufletul decedatului să nu rămână prins pentru totdeauna într-o oglindă. Există, de asemenea, superstiţia că dacă o persoană se uită într-o oglindă la imaginea reflectată a unui mort, atunci ea poate zări însăşi faţa diavolului.

Credinţa despre sufletele văzute în oglindă poate explică de ce, în poveştile despre vampiri, aceştia nu pot fi văzuţi într-o oglindă.Dacă vampirul este o fiinţă deja moartă , el nu are suflet , deci nu se poate reflectă într-o oglindă.

"Însă , Nenorocul este tare în mădulare şi iute de picior şi, depăşindu-i cu mult pe toţi , vine în toate meleagurile şi împrăştie răul peste oameni..."
(Iliada - Homer)


Intr-o superstiţie larg răspândită, spargerea unei oglinzi este considerată drept un semn de ghinion şi nenoroc (vreme de şapte ani). Există câteva motive datorită cărora a apărut şi a ajuns credibilă această credinţă...

O explicaţie ar putea fi faptul că în secolul XVI , atunci când s-a dezvoltat artă creării oglinzilor din sticlă , acestea aveau preţuri atât de mari încât , cu adevărat , spargerea unei oglinzi putea însemna necesitatea a încă 7 ani de muncă pentru cumpărarea alteia.

O altă explicaţie este determinată de credinţă în sufletul prins într-o oglindă. Spargerea unei oglinzi însemna, din această perspectiva , distrugerea sau deformarea sufletului celui care a făcut-o ţăndări.De aici, au luat naştere mai multe interpretări despre felul în care apare ghinionul. În unele culturi, sufletul este capturat în lumea distorsionată a unei oglinzi fărâmate. În altele, sufletul are de suferit din cauza spargerii oglinzii. Potrivit unei credinţe, sufletul se reînnoieşte după fiecare 7 ani, iar conform alteia, trupul se reînnoieşte după fiecare ciclu de 7ani. Din acest punct de vedere , spargerea unei oglinzi înseamnă fie 7 ani de trăit cu un suflet chinuit, fie 7 ani de sănătate şubrezită.

Totuşi, chiar şi spargerea unei oglinzi are remedii, astfel încât nefericitul suferind de pe urmă unei astfel de "nenorociri" să-şi poate găsi liniştea.
O astfel de soluţie ar constă în pisarea cioburilor de oglindă până când acestea se transformă într-un praf fin ; odată ce nu mai există fragmente având capacitatea de a reflectă înseamnă că sufletul nu mai poate fi capturat într-o astfel de capcană.
Un alt "leac" oferit bietului suflet care a fărâmat oglindă îl reprezintă îngroparea bucăţilor ei în pământ , sub coroana unui copac , în perioada de luna plină.De asemeni, lovirea cu cioburile într-un mormânt , de 7 ori, poate permite sufletului să se vindece.
Un alt remediu , atribuit sclavilor de pe plantaţiile americane , recomandă alungarea ghinionului prin amplasarea bucăţilor de oglindă în albia unui rău care curge spre sud.

"Ceea ce zăreşti nu este decât fantomă unei forme reflectate şi nu are o substanţă proprie.Vine împreună cu ţine , rămâne cu ţine şi pleacă cu ţine..."
(Metamorfozele - Ovidiu)

"Dacă priveşti îndeajuns de mult într-o oglindă , vei zări diavolul."

Nu, acesta nu este un sfat dat sataniştilor, ci o avertizare de natură religioasă sau moralistă prin care se încerca ţinerea tinerilor departe de viciul vanităţii. Îndrumarea avea scopul de a pune în garda asupra pericolului obsesiei faţă de propria persoană, prin contemplarea îndelungată în oglindă pentru infrumusetare sau autoadmirare.

În mitologia grecească , cel care ar fi avut nevoie de acest sfat pare a fi Narcis , fiul zeului răului Cephisus şi a nimfei Liriope.Narcissus era un tânăr frumos , iubit de multe nimfe , cărora le respingea dragostea.Una din ele s-a rugat astfel :"Fie că el , ce pe sine se iubeşte , să nu câştige vreodată ceea ce iubeşte".Această ruga a fost auzită de zeiţă Nemesis ...Într-o zi , chinuit de sete , Narcis s-a oprit pe malul unui izvor în care şi-a văzut reflexia şi s-a îndrăgostit de propria lui persoană.Întrucât nu îşi putea împlini iubirea care îl străbătea , el a
rămas pe malul apei, privindu-se necontenit , până când a murit.Când nimfele au auzit ce se întâmplase , au venit la izvor , dar nu au găsit trupul lui Narcis , ci o floare care poartă de atunci numele lui.


Bloody Mary / Mary cea însângerată 


Pentru unii, oglindă reprezintă un portal prin care tranzitează binele sau răul.Un exemplu al binelui descoperit în acest fel îl întâlnim în cartea "Alice în Ţară din Oglindă" a lui Lewis Carroll.

Există desigur şi o latura întunecată ... Poate că aţi auzit despre filmul "Candyman" , în care un grup de tineri îl invocă pe ucigaşul Candyman , repetându-i numele în faţă unei oglinzi din care acesta iese pentru a-i bântui.Se pare că acest film a fost inspirat , de fapt, de legendă lui Mary cea sângeroasă (Bloody Mary).

Este vorba de o poveste din folclorul american , relatând despre o vrăjitoare dintr-un sat , cunoscută sub numele de Bloody Mary , care ucidea tinerele fete şi le bea sângele pentru a se menţine tânăra. Capturată şi arsă pe rug , vrăjitoarea a aruncat un blestem înainte de a muri şi anume că oricine se va uită într-o oglindă întunecată şi îi va rosti numele , să moară în chinuri groaznice.Potrivit legendei, din acea zi , orice persoană îndeajuns de dusă cu mintea pentru a rosti numele lui Bloody Mary de trei ori , privind într-o oglindă întunecată , atrăgea spiritul răzbunător al vrăjitoarei, fiind apoi sfârtecată în bucăţi de către această .Sufletul nefericitilor care o invocaseră pe Bloody Mary ardeau în chinuri la fel că vrăjitoarea , şi erau închise pentru totdeuna în oglindă.

"Oglindă , oglinjoară /Cine-i cea mai frumoasă din ţară ?" 

(Albă că zăpadă - Fraţii Grimm)

Desigur , ştiţi cu toţii despre felul în care mama vitregă cea rea din povestea "Albă că zăpadă" chema spiritul din oglindă pentru a se asigura asupra frumuseţii ei. Ceea ce nu ştiţi este că există un termen consacrat pentru acesta practică şi anume (în limba engleză) "scrying".
Definit şi că o metodă de divinaţie într-un glob de cristal , scrying-ul desemnează şi o superstiţie prin care o tânăra femeie îşi poate vedea viitorul soţ dacă se concentrează şi pune acesta întrebare la miezul nopţii , în timp ce îşi piaptănă părul în faţă unei oglinzi lângă care se află o lumânare aprinsă.

Potrivit maeştrilor în artă vrăjitoriei, oglinda întunecată pentru scrying sau oglinda fermecată reprezintă un puternic instrument magic. Ea poate aduce celui ce o foloseşte o cunoaştere secretă, capacitate de clarviziune şi poate acţiona ca un portal către diferite planuri ale existenţei. Principalele acţiuni intermediate de o astfel de oglindă ar fi: contactarea spiritelor călăuzitoare, accesul la cunoaştere, vindecarea şi perfecţionarea sinelui, capacitatea de transmiţător şi receptor magic , ghicirea trecutului, prezentului şi viitorului, însuşirea de portal către planul astral, călătoria şamanică, evoluţia abilităţii de vizualizare, etc.

Pentru o mai bună înţelegere a acestei superstiţii, poate că ar trebui să mergem înapoi în tim , cu mult înainte de "inventarea" oglinzii fermecate  chiar în vremea epocii de piatră.
Apele întunecate ale smârcurilor cu muşchi de turbă au o calitate de reflexie foarte mare. Culoarea neagră a turbei conferă suprafeţei apei proprietăţi asemănătoare unei oglinzi, iar privirea într-o astfel de apă poate aduce iluzia reflexiei unei alte lumi. În nord-vestul Europei s-au găsit în turbă trupuri extrem de bine conservate şi artefacte aproape universal acceptate drept dovezi ale unor jertfe sau sacrificii rituale. În apele mlaştinilor cu turbă erau sacrificaţi oameni şi se dăruiau unelte, topoare , bijuterii, monezi, în onoarea unor zeităţi păgâne. Poate că aceste ape erau considerate "intrări" în lumea subpământeană sau porţi către zei.

Poate că de aici au derivat credinţele legate de imaginea reflectată înglobând un suflet . Din reflexia întunecatelor ape ascunzând necunoscutul şi lucruri de temut...



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Superstitii si credinte turcesti

Semnificatia semnelor din nastere - Superstitii si legende

Dictionar de vrajitorie / magie (Wicca) de la A la Z
Oglinda în legende, credințe, superstiții și magie Oglinda în legende, credințe, superstiții și magie Reviewed by Diana Popescu on mai 15, 2010 Rating: 5

46 de comentarii:

  1. am spart de curand o oglinda, nu intentionat fireste! am asezat.o pe dulap iar in urmatoarea secunda s-a facut tandari. Nu sunt prea superstitioasa insa mama e... si putin cate putin mi-a transmis din teama ei asa ca am citit ce ai scris aici. nu stiu cat de adevarat e pentru ca stau si ma gandesc... cand spargi un pahar nu se spune ca a fugit ghinionul? at de ce nu se zice la fel si la spargerea oglinzii?: Sper ca timp de 7 ani totul sa fie in regula.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu una nu cred in asa ceva.. citesc deoarece sunt curioasa.
      NU cred ca este ceva..eu de curand am spart o oglinda sa vad ce se intampla.. si nu mi sa intamplat nimic.

      Ștergere
    2. Nu se intampla imediat, si, uneori, nu stii de ce se petrece cu tine ceva iesit din comun!

      Ștergere
    3. Pe bune tu crz in asa ceva pfff

      Ștergere
    4. Pe bune tu crz in asa ceva pfff

      Ștergere
  2. buna...numle meu est adina...pana sa citsc articolul asta nu credeam in superstitii...ma impresionat lgenda cu bloody mary...as incerca sa fac asta dar ceva ma face sami fie frica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astea sunt numai tampenii. Eu nu cred in superstitii. Se zice ca daca o pisica neagra iti taie calea iti poarta ghinion sau ca ziua de 13 a fiecarei luni poarta ghinion si altele. Pt mine, sincer, aste nu sunt ghinioane, ci chiar imi poarta noroc daca trece o pisica sau ziua de 13. In fine, fiecare cu felul lui de a gandii. Dar eu chiar nu sunt superstitioasa :D Si daca nu esti superstitios nu ti se poate intampla absolut nimic

      Ștergere
  3. Cat timp nu stapanesti cat de cat un astfel de lucru este foarte riscant sa incerci ceva ...

    RăspundețiȘtergere
  4. eu cred in bloody mary credeti-ma am vrut sa incerc dar parca ma opreste cineva
    intr-o seara am visat ca am invocat-o pe bloody mary iar ea m-a luat cu ea in oglinda si in urma cu doua luni am vazut unul din filme legat de aceasta vrajitoare

    RăspundețiȘtergere
  5. o prietena a incercat faza cu bloody mary si nu a patzit nik..

    RăspundețiȘtergere
  6. Am auzit si eu o gramada. De curand am auzi ca daca spui in fata oglinzii la ora 12 noaptea Itzi Bitzi hai la tranta vei vedea pe diavol in alt chip si daca chiar apare cica trebe sa fie cineva langa tine sa sparga oglinda altfel mori ... si culmea dc cu becurile stinse ? atunci cand ii intuneric complet ... trec o gramada de imagini prin minte si vor aparea ... inventii de speriat copii mici ... am incercat tot si nam nimic ( concluzie ? Povesti

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne fereste....cum sa credeti tampenii gen bloody mary...sau ca daca spui nu stiu ce la 12 noapte vine sarsaila si te omoara...astea sunt niste tampenii...niste idei cinematografice si atata tot...chiar daca aveti niste senzatii ciudate sau vi se pare ca vedeti ceva...nu e decat produsul mintii voastre...va speriati singuri si uitati asa ajungeti la probleme mai grave cum sunt cosmarurile frecvente si mai apoi atacurile de panica...in loc sa va ganditi la prostii de genul...mai bine faceti lucruri constructive si sanatoase :)

    RăspundețiȘtergere
  8. o colega cand era mica tot se uita in oglinda si rostea de multe ori bloody mary si cand a iesit din care era oglinda aceea s-a impiedicat.Dupa un timp a sunat cineva la usa si era o baba toata imbracata in negru.baba acea a luat-o in brate si vraia sa plece cu colega mea.noroc ca o aparut mama colegei mele ca de nuu....

    RăspundețiȘtergere
  9. ce sa zic, am avut de facut un referat despree...mi`au folosit :-*..bine inteles, ca nu sunt de crezut..dar, :> mi`au folosit ;)) povestea lui Boody Mary...am vazut`o intr`un film mi`a placut ;))...dar pana l`a urma si in film s`a dovetit ca nu era..ea..se folosea doar de legenda ei ;))

    RăspundețiȘtergere
  10. Doar Dumnezeu te poate ajuta.... am auzit foarte multe povesti cu (itzti bitzy bloody mary)) dar niciuna nu prea ma interesat adica nu ma atras ,,, cum ca stai in fata oglinzi si apare ...... si mai departe nahh....... eram intro seara am venit la un prieten dupa un chef si eram 5 in casa 4 baieti si o fata si la un moment dat nu stiu ce ia venit la prietenu asta a meu de a pomenit de itzi biti , a spus ca avea iarna o duna de vreo 7 kg aproximativ (destul de grea) care atunci cand el a zis in fata oglinzi la 3 noapte itzy byzty hai la trante duna sa bagat in colt la pat park era trasa de ceva ,,,, el si mai 3 baieti au tras de ea cat auu putut de tareee ......... parka o tinea un cleste nu altceva,,,,, si povestim noi ne povestim asta se speriase dejaaa ..... eu , evident am intra in panica deoarece credeam in povestile alea ,,,,si ceilalti 3 radeau in hohote de noi ca suntem nebuni ....si a zis prietenu meu.... va rog frumos din suflet sa aprindeti becu cand a aprins becuu,, ca si in filmele de groaza palapaia... am zis ca morr de fricaaa,,,, ca sa ne linistim am zis sa dam drumu la televizor la o muzica ceva sa ne mai calmam ,,, am nimerit pe prima tv ....ora 3 noaptea fixxxxxxxxxxxx apocalipsa era semnu ala cu steaua si dracuuu am zis ca ma piss pe mine de frica si ceilalti au ramas speriati toata noaptea , noroc nu prietenu asta al meu ca a fost la un preot si ia spus sa zica de 3 ori tatal nostru in gand si te linistesti .....asta am si fakut dar inainte sa fac asta am fakut toti un moment de liniste , in pod se auzeau pasii............... nu glumesc jurrr si acm cand zic mi-e frica ...de morr am spus tatal nostru de 12 ori la rand si nu am mai avut nimic park eram in rai m-am linsitit complet ........ credetimaaa nu doresc la nimeni asa ceva jurrr in fiecare seara si daka sunteti rupt dupa munca macar o cruce sa iti faci e bineee si asa ......... nu incercati asa ceva deloccc ....ms ca m-ati ascultat Rugati-va la Dumnezeu prietenii mei

    RăspundețiȘtergere
  11. BUNA
    SI EU AM INCERCAT CHESTIA CU BLOODY MARY CU UN PRIETEN
    LA DOISPE NOAPTEAA AM APRINS TREI LUMANARI SI AM ZIS DE TREI ORI BLOODY MARY INVARTINDUNE IN CERC
    NU S-A INTAMPLAT NIMI DAR O CHESTIE CIUDATA A FOST CA CALENDAARUL DIN BAIE S-A MUTAT SINGUR PE 4.04.2009 SI NOI ERAM PE 2.04.2007
    CHIAR PE 4.04.2004 AM FOST CU PRIETENUL MEU LA CINEMA DAR ERA INCHIS IAR CAND NE-AM DUS ACASA NIMENI NU NE-A RASPUN ASA CA NE-AM DUS LA UN PRIETEN MARIAN SI AM AFLAT CA SE MUTASE ASA CA AM TREBUIT SA NE DUCEM LA HOTEL
    AM REUSIT SA DORMIM DAR PESTE NOAPTE USA SE DESCHIDE SI PARCA CINEVA TOT SPUNEA
    "MARY'
    NE-A FOST FRICA RAU DAR APOI AM AFLAT CA PRIETENI SI FAMILIA AU PLANUIT ASTA CA SA NU MAI CREDEM IN SUPERSTITI
    PUP:)

    RăspundețiȘtergere
  12. as incerca faza cu Bloody Marry dar mie frica

    RăspundețiȘtergere
  13. Really? :))
    Sa-mi ziceti si mie ce se intampla, poate va apare pe oglinda scris "Dumb*ss*

    RăspundețiȘtergere
  14. NUMI VINE SA CRED CA CREDETI ASTFEL DE PROSTII

    RăspundețiȘtergere
  15. Prostia este mare atunci cand nu accepti alte dimensiuni ale existentei

    RăspundețiȘtergere
  16. mai bine imi spuneti si mie cum sa scap de ghinion k am spart o oglinda si chiar am ghinion de vreun an de zile. Si nu numai eu...ci si familia mea...dak sunt plecat totul e bine merge bine...cum vin acasa gata...toata lumea incepe cu probleme ba de una ba de alta...eu numai zic k imi vine sa ma sinucid nici de munca nam parte nici sa ma angajez ca gunoier...am incercat si cik nus locuri....daca nici acolo...pai unde sa ma duc??? UNDEEEEE??? imi vine sa ma duc in padure sa ma exilez acolo sa stau vreo luna ca sa ma purific...altfel nush ce sa mai cred si ce sa mai fac :(

    RăspundețiȘtergere
  17. Mhai voi credeti ca sunt adevarate? Eu nu mai pot de frica dupa ce am citit comentariile voastre :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Totusi daca cumva din intamplare vezi cumva o fata imbracata in alb toata cu un ursulet in mana si cu parul blond si lung ...ce inseamna???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am habar.eu te cred.daca mai vezi asa ceva pastreaza-ti calmul si spune.ti rugaciunea in gand sau cu voce tare.am auzit ca atunci dispare

      Ștergere
  19. ar fi bine sa incerci pe dictionarul de vise

    RăspundețiȘtergere
  20. Cine imi poate da un sfat despre un caz:TATAL meu a murit acum 10 ani si in casa am acoperit o oglinda mare din hol ,mai aveam o oglinda in baie,pe aia nu am acoperit-o si cat timp am tinut decedatul in casa ,m-am uitat de mai multe ori in oglinda din baie de cate ori eram la baie,dak e adevarat cu sufletul mortului prins in oglinda ce sa fac???Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca sufletul tatalui tau este prins acolo cheama un preot!
      Mi.a zis bunica ca se zice.. atunci cand moare cineva trebuie sa acoperi toate oglinzile ca sa nu intre sufletul in nicio oglinda!
      Sper ca te.am ajutat!

      Ștergere
    2. Daca tatal tau ar fi prins in oglinda probabil ar aparea in ea dar daca e tatal tau de ce ti-ar face rau?Ar fi inofensiv.Dar totusi cheama un preot si zi mereu rugaciunea seara inainte sa te culci.
      Eu sunt foarte superstitios si odata nu mi-am zis rugaciunea si am avut un vis urat si m-am trezit in mijlocul noptii.
      Concluzia:Fii credincios si gandeste-te la Dumnezeu,caci El va fi cu tine.

      Ștergere
  21. eu cred sincer ca sunt doar supertitii!daca te gandesti ca sufletul mortului e prins acolo sau la alte asemenea,iti si imaginezi tot felul de lucruri,te sperii,te simti vinovata si n a i pt.ce!tatal tau a murit acum 10ani D ZEU,sa l odihneasca,mergi inainte si roaga te pt.sufletul tatalui tau,atat!aprinde lumanari pt.sufletul lui si nu te speria,nu ti se ntampla nimic rau!pup.

    RăspundețiȘtergere
  22. EU crede ca toate spiritile sunt bune,un s a mai auzit vreodata ca un mort/spiritul/a fa cut rau cuiva un tre buie sa uitam niciodata sa spunem Tatal nostri si sa ne facem cruce

    RăspundețiȘtergere
  23. Verisoara mea a incercat ,,Bloody Mary" la 12 noaptea,cu trei lumanari,si i-a rostit numele de 12 ori.
    Si ce credeti? A aparut in oglinda imbracata intr-o rochie alba cu parul lung si negru si cu o cicatrice in forma de fulger pe buze. Verisoara mea s-a speriat si a lesinat,pana au venit parintii ei in baie si au vazut-o.

    RăspundețiȘtergere
  24. Eu nu cred in superstitii si nimeni nu ar trebui sa creada pentru ca sunt doar tampenii, dar fiecare cu firea sa.
    Acum app. un an, am auzit povestea lui Bloody Mary, asa ca am facut-o, si desigur ca nu am vazut nimic si nu s-a intamplat nimic. Legat de oglinzi, la fel. Am spart o multime de oglinzi la viata mea,dar nu s-a intamplat nimic.
    Dupa parerea mea, nimeni nu ar trebui sa creada in asemenea superstitii. Chiar daca sunt copil si nush ce spun. :)

    RăspundețiȘtergere
  25. baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, mi-e frica... am inghetat aci !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  26. cum fac si eu faza cu oglinda?

    RăspundețiȘtergere
  27. Spiritul din oglinda poate sa-mi dea si mie un credit nerambursabil?

    RăspundețiȘtergere
  28. Visele chiar exista , eu am prevestit moartea unchiului meu ,cu vreo saptamana inainte si un viitor lesin de- al baietelului meu plus multe altele , un alt ex ,m.am trezit super speriata intr.o zi fara motiv, cu pulsul marit si gata sa plang si, in ziua aia s.a intamplat ceva marcant pt mine . Akm , s.a spart in fata mea in timp ce ma aranjam ,o oglinda mare acasa ,veche de peste 30 ani , in doua bucati , ce ar tb sa fac ,?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  29. Ideea e urmatoarea, nu exista bloody marry sau mai stiu eu c itzy bitzy, DAR, toate astea au legatura cu demonii, ingeri rai k sa inteleaga toata lumea, si ingerii aia, se folosesc d orice pot sa terorizeze omul. Toate astea sunt doar cai d a intra in contact cu ei, dak cnw crede in maria sangeroasa sau t miri c, demonul cu care intra in legatura, poate lua forma respectiva, el poate lua orice forma pt a t induce in eroare. D asta nu e bn sa se joace lumea cu asa cwa, nu e d gluma. In biblie este scris despre asa cwa, si tot in biblie e scris si remediul, nu pot reproduce intocmai cuvintele dar cwa gen numele lui dumnezeu este un turn tare d care ei se sperie. C sfatuiesc p oricine, sa nu incercati nici o forma d spiritism, nu e amuzant, nu sti c poti atrage

    RăspundețiȘtergere
  30. Mult timp cand am fost copil fara sa fi auzit de aceste superstitii am fost paralizata de frica atunci cand se apropia noaptea si trebuia sa dorm aveam momente cand nu vroiam sa merg la culcare...in fine la scurt timp dupa ce adormeam auzeam un tiuit slab la inceput care devenea apoi din ce in ce mai strident...incercam sa ma ridic dar corpul nu ma asculta puteam sa vad sa aud dar nu puteam vorbi...eram treaza si atunci aparea ea...imbracata in rochie alba pina in pamint cu parul negru pina la mijloc lung nu ii vedeam fata incercam sa strig dar nu puteam venea ma privea ii simteam rasuflarea uneori nu imi facea nimic...alteori se aseza pe mine era f.grea si incerca sa ma stringa de gat iar parul ei imi cadea pe fata ...ma luptam cu ea si cand incepeam sa spun tatal nostru slabea strinsoarea si disparea atunci reuseam sa ma ridic ...adolescenta am petrecut-o asa...apoi cosmarurile au fost inlocuite de viziuni pe care le am si azi...nu stiu ce am facut dar o lume altfel exista o poarta pe care accidental o deschidem...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se numeste sleep paralysis, cauta pe google, corpu devine paralizat in fiecare noapte cand adormi, se intampla cateodata sa te trezesti in timp ce visezi si inca sa ai corpul paralizat, chestia e ca mintea ta inca viseaza si imbina ce vezi cu ceti coace mintea, daca te sperii si incepi sa te gandesti la toate belele ce se pot intampla, asta o sa vezi.E foarte interesant, din sleep paralysis poti sa treci in lucid dreaming, si asta e interesant de cautat pe google, pe scurt lucid dreaming inseamna sa devii lucid in timpul unui vis, ceea ce face ca visul sa fie sub controlul tau, si poti visa orice iti imaginezi.

      Ștergere
  31. Eu nu am spart o oglinda am spart zeci si nu mi sa intamplat nimic nu mai credeti in toate tampenile

    RăspundețiȘtergere
  32. Sunt multe persoane care nu cred în astfel de lucruri pentru ca voi probabil nu ați avut niciodată de aface cu asa ceva de ce ? Nu avem de unde știm dar după propria mea părere ceva dincolo de lumea noastră și de tot ce putem vedea și atinge exista. Sunt multe povesti legende și întâmplări nefericite toate au o explicație... suntem niște mici Finte într-o lume plina de surprize... universul este imens asa cum noi existam pot fi posibile tot feluri de corpuri nepamantesti. Și dacă întâlnim probleme de genul niciodată nu trebuie sa arătăm frica acestora trebuie sa avem puterea necesara pentru a trece peste... Va mulțumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu nu am spart nici o oglinda. Inca mu am reusit, din pacate. Glumesc doar! Dar tot nam inteles.. daca spargi o oglinda de vei avea ghinion? Si daca o spargi din greseala? Tot o sa ai ghinion?

    RăspundețiȘtergere
  34. Apropo, anonim, felicitari. Cineva a scris ceva ce este adevarat. Daca ni se intampla ceva rau se intampla cu motiv, totul se intampla cu motiv... binele, raul... ,,Ceea ce nu iti place tie nu fa celuilalt''. Daca faci rau cuiva sigur acel rau il vei primi inapoi fie ca de la el sau de la cel de la care chiar nu te astepti. Dupa cum ai spus lumea e imensa... eu imi imaginez ca pamantul este un ocean foarte mare si fiecare fiinta este o picatura din ea. Ceea ce nu am vazut nu inseamna ca nu exista. Eu una cred in Bloody Mary pentru ca am chemato cu prietenele si a venit... in fine. Toata clasa spune ca ea nu exista dar spun asta pentru ca ei nici nu au incercat. Dar nu inteleg... noi nu vrem de loc sa le schimbam lor parerea... din contra.. fiecare are punctul lui de vedere si modul de gandire. In schimb ei vor sa ne schimbe parerea. Imi doresc sa ne lase asa cum suntem noi sa nu incerce sa nu ne schimbe. Dar totusi ma bucur ca exista oameni care ma inteleg si imi inteleg modul de gandire, ma accepta asa cum sunt. De aceea suntem prietene, ne acceptam calitatile, dar in schimb ne mai si acceptam si greselile si defectele. Ma bucur ca suntem prietene.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.