10 mituri despre somn si dormit

Noaptea asta m-am luptat cu insomnia , am apucat somnul de maneca , l-am intors pe toate partile (de fapt, eu m-am intors pe toate partile) si am ravasit patul mai ceva ca dupa o partida de sex nebun. In cele din urma, suparata pe pufoasa-mi perna , am aruncat-o deoparte , si , cu miscari sacadate , de zombie , m-am apropiat de calculator , hotarata sa aflu de ce nu pot adormi. Dupa o explorare somnambulica a internetului , am descoperit cateva legende care m-au invatat cate ceva despre ce este si , mai ales , ce nu este somnul...

Somnul nu este altceva decat odihna

Somnul reprezinta mai mult decat o perioada dedicata odihnei .El este un interval de timp esential pentru refacerea fizica , in decursul caruia are loc o adevarata operatiune de revizie si intretinere a corpului , de creare a memoriei pe termen lung si de reparare a "defectiunilor" acumulate in cursul zilei.Perioada de 7 - 9 ore ore de somn din fiecare noapte ne asigura ca trupul si mintea vor functiona corespunzator a doua zi. Somnul este esential pentru sanatate si energizare.

O ora de somn ratata nu este mare lucru

Daca dormi mai putin decat ai nevoie , capacitatea de a indeplini anumite sarcini fizice si intelectuale poate cunoaste o scadere dramatica. In cazul in care se aduna mai multe nopti concomitente deficitare in privinta somnului , acest lucru iti poate influenta hormonii care controleaza apetitul , iti provoaca schimbari rapide ale dispozitiei si mareste riscul de aparitie a unor boli cronice. Pentru a-ti mentine o stare buna de sanatate , ai nevoie de 7- 9 ore de somn in fiecare noapte.

Te poti adapta foarte usor unor modificari ale programului de somn

Corpul tau urmeaza un orar bazat pe activitatea desfasurata in vremea zilei. Atunci cand calatoresti prin mai multe zone cu mari diferente de fus orar , sau atunci cand muncesti in ture de zi si de noapte , trupul tau devine dezorientat , isi pierde "simtul timpului" , te face sa adormi cu greu si iti inhiba cateva functiuni necesare somnului.Fiecare schimbare de fus orar de la 1 ora la 2 ore necesita o intrega zi pentru adaptarea corpului. Asta ar insemna ca trupul tau ar putea avea nevoie de 6 pana la 12 zile pentru a se reface complet dupa un zbor cu avionul din Romania pana in China.

Oamenii in varsta au nevoie de mai putin somn

Oamenilor impovarati de un numar mai mare de ani le este necesara aceeasi perioada de somn ca si celorlalti : 7 – 9 ore pe noapte. Traditia , inclusiv cea populara , statuteaza ca batranii nu prea mai au nici chef , nici nevoie de somn. Din pacate , multi dintre ei sunt nevoiti sa caute ajutor medical datorita problemelor lor de dormit.De asemeni, oamenii in varsta ajung sa doarma mai putin din cauza unor boli sau unor medicamentatii .

Somnul in plus alunga oboseala

Unii oameni sunt de parere ca , atunci cand sunt foarte obositi in timpul zilei, au nevoie de o noapte mai lunga dedicata somnului. Acest “principiu” nu este neaparat infailibil in toate cazurile. Daca cineva “prinde” un somn de 7 – 9 ore in fiecare noapte si , totusi, continua sa se simta obosit , inseamna ca sursa acestei epuizari este in alta parte.Unele afectiuni ale somnului dau nastere la o slaba calitate a acestuia .Daca esti intr-o astfel de situatie , se recomanda , de obicei, sa practici mai multe exercitii fizice si sa petreci mai mult timp in aer liber.Daca nici asta nu ajuta , trebuie sa te adresezi unui doctor.

Poti recupera din somn in timpul weekendului

Multi oameni dorm pana mai tarziu sambata si/sau duminica , in speranta ca , in acest fel , vor compensa somnul insuficient din zilele lucratoare. Desi somnul prelungit are , intr-adevar , capacitatea de a-ti recupera lipsa lui din alte zile , el iti da peste cap intreg programul de dormit. Daca te trezesti mai tarziu doua zile la rand (sambata si duminica) , iar lunea iti dai desteptarea la o ora mai mica , corpul tau va trebui sa se adapteze acestor schimbari. In perioada acestei reajustari , calitatea somnului tau devine inferioara. In concluzie , este mult mai indicat sa ai un program regulat de somn , cuprinzand intre 7 si 9 ore in fiecare noapte.

Un pui de somn inseamna risipa zadarnica

Motaitul sau somnul prins in fuga reprezinta un mijloc excelent de a recupera somnul pierdut.Dupa cate o astfel de atipire , oamenii se simt mai bine din punct de vedere fizic si isi executa sarcinile intelectuale mult mai rapid. Motaitul te poate ajuta si la antrenarea corpului in vederea adormirii intr-o perioada de timp foarte scurta. Oricum , un pui de somn de o ora sau “furat” dupa orele 15 , te poate face sa adormi mult mai greu la noapte.

Sforaitul este un lucru normal

Desi melodia divina ce iti iese pe nas in timpul somnului reprezinta un lucru obisnuit , sforaitul foarte frecvent poate indica o problema de somn serioasa , precum apneea.Asadar , daca te dedai sforaitului foarte frecvent si intr-un stil care iti cutremura peretii dormitorului, este de recomandat sa consulti un doctor pentru a te asigura in legatura cu sindromul apneei de somn (SAS).Tratamentele pentru asa ceva sunt aproape la indemana oricui si , in acest fel , atat tu , cat si consortul tau / consoarta ta , va veti bucura de o mai mare energie in timpul zilei.

Copiii cu un somn deficitar sunt obositi

Copiii sunt diferiti fata de adulti.Atunci cand sunt epuizati , adrenalina le vine imediat in ajutor si par a fi , in continuare , foarte energici. Copiii care dorm putin pot avea atat probleme de comportament , cat si de atentie. Asadar , parintii nu trebuie sa se ghideze dupa cat de energici sunt copiii in decursul zilei, ci dupa ceasornicul care indica ora de culcare.

Insomnia este provocata de temeri sau ingrijorari

Desi temerile sau stresul pot interfera o vreme cu somnul , insomnia este determinata adesea de alte cauze. Intre acestea : medicamentatia sau afectiuni precum depresiile , anxietatea , astma , artrita .


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Pozitia in care dormi si personalitatea

Cele 11 tipuri de insomnie
10 mituri despre somn si dormit 10 mituri despre somn si dormit Reviewed by Diana Popescu on iunie 19, 2010 Rating: 5

6 comentarii:

  1. Ca de obicei, documentat şi interesant. Din experienţă proprie sunt perfect de acord. Cu o menţiune: sunt mai bine de 10 ani de când nu mai pot dormi mai mult de 4 ore pe noapte, dar nu resimt niciun moment de oboseală.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos !Inseamna ca ai un organism puternic.Ti-as recomanda insa sa acorzi un mai mare timp somnului. Toata aceasta acumulare de somn putin sa nu te duca (Doamne fereste !) la o clacare , mai devreme sau mai tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  3. somnul indelungat constant, inseamna o vointa slaba.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si cum a ajuns somnul recomandat de specialisti de la 7 ore la 9 e clar ca vor sa ii tina adormitii cat mai mult.
    Afirmatia din popor cum ca cine se scoala de dimineata departe ajunge insemna sa dormi nu mai mult de 5-6- ore.

    RăspundețiȘtergere
  5. cert e casomnul indelungat leneveste creierul,restul se deduce

    RăspundețiȘtergere
  6. somnul indelungat constant, inseamna o vointa slaba.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.