De ce oamenii casatoriti incep sa se semene unul cu celalalt ?

Poate ca principiul atractiei contrariilor nu isi afla , cel mai adesea, valabilitatea in dragoste. Poate ca suntem atrasi de o persoana datorita trasaturilor noastre subtile , necunoscute noua insine , dar recunoscute in fiinta de care ne indragostim.

Un nou experiment , condus de psihologul Robert Zajonc , de la Universitatea din Michigan , si-a propus verificarea acestui fenomen. In cadrul studiului , au fost analizate si comparate fotografiile acelorasi cupluri, realizate in ziua casatoriei si la 25 de ani dupa aceea.
Rezultatele au aratat fetele sotului si sotiei tind sa se asemene tot mai mult odata cu trecerea timpului. In plus, cu cat sunt mai fericite cuplurile, cu atat mai mult se maresc sansele ca fizionomiile lor sa capete trasaturi aproape identice.

Profesorul Zajonc a sugerat ca asemanarea dintre soti este provocata de faptul ca oamenii aflati intr-un strans contact ajung sa-si copieze reciproc , in mod inconstient , mimica si expresiile faciale. Spre exemplu, daca iubitul tau pe termen lung este inzestrat cu simtul umorului si rade foarte mult , probabil ca va forma in jurul gurii niste "cute ale rasului" , lucru care ti se va intampla si tie.

Alte studii stiintifice au aratat ca , de multe ori , un barbat si o femeie pot fi atrasi initial unul de celalalt datorita faptului ca poseda personalitati asemanatoare. In anul 2006 , cercetatorii de la Universitatea din Liverpool au cerut participantilor la un studiu sa se uite la pozele mai multor barbati si femei si , in acelasi timp, sa evalueze personalitatea celor fotografiati. Persoanele chestionate nu stiau cine cu cine este casatorit dintre cei prezenti in fotografii , insa partenerii din cuplurile cele mai vechi au fost judecati ca avand acelasi tip de personalitate. Oamenii de stiinta au concluzionat ca "trasaturile atractive ale personalitatii pot determina ca fata unui om sa devina atractiva".

Conform unor alte ipoteze , se poate sa fim inclinati sa ne indragostim de persoane avand acelasi tip de ADN. Intr-un studiu al Universitatii Western Ontario , cercetatorii au descoperit ca gemenii au tendinta sa isi aleaga parteneri de viata cu gene asemanatoare , iar sotii/sotiile gemenilor identici seamana frecvent intre ei/ele.

In concluzie , partenerii de cuplu sau sotii care sunt alaturi mult timp pot incepe sa se asemene intrucat ei au fost de la inceput aproape asemenea.

Sursa : LiveScience.com
De ce oamenii casatoriti incep sa se semene unul cu celalalt ? De ce oamenii casatoriti incep sa se semene unul cu celalalt ? Reviewed by Diana Popescu on iunie 28, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

  1. E simplu.
    Se ingrasa amandoi daca au o alimentatie proasta.
    Slabesc amandoi daca au o alimentatie ok.
    Fac riduri daca au o viata grea (se vede la tara treaba asta, unde bagat toti munci agricole).

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.