Sunt zombii reali? | Superstiții despre zombi

Zombii, "morții vii", sunt descriși în literatură și în filme drept cadavre în descompunere, animate de o forță inumană, lipsite de rațiune, ce nu au darul vorbirii, umblă într-un fel dezarticulat, robotic, au porniri canibale, se hrănesc din trupurile oamenilor vii sau îi "infectează" pe aceștia, transformându-i în niște creaturi asemeni lor. Au devenit celebri ca urmare a clipului video "Thriller", al lui Michael Jackson și, în ultima vreme, a serialului "The Walking Dead" ("Morții umblători").

 Originea zombilor


Grecia antică a fost probabil cea dintâi civilizație terorizată de morții vii! Arheologii au scos la lumină numeroase schelete ce fuseseră imobilizate în morminte cu țăruși, cuie, pietre, bolovani, pentru a fi împiedicate să se "reanimeze".
Sunt zombii reali? | Superstiții despre zombi

Numele de "zombi" se speculează că derivă din limbi din Africa de Vest, o regiune unde "ndzumbi" înseamnă "cadavru" în Gabon, iar cuvântul "nzmabi" semnifică în congoleză "spiritul unui mort". De ce legenda zombilor își are originea în Africa vei afla din rândurile următoare...

Zombii în religie


Credințele în zombi, religiile asociate cu ei, au ajuns în Haiti, America, Caraibe, Brazilia, prin africanii răpiți și aduși în aceste zone drept sclavi. Condițiile de trai brutale, neomenești, ale acestora i-au determinat să tânjească după libertate, zombii semnificând cumva pentru ei mântuirea horifică din robia lor.

Străduințele Franței, Americii de Nord de a-i converti la creștinism nu numai că au eșuat inițial ci, din contra, se pare că le-au întărit păgânismul!

Zombii și Voodoo


Conform religiei Voodoo (numită și "Voudu" sau "Vodun"), unii practicieni înveterați ai acesteia (purtând numele de "bokor") aveau puterea de a reînvia oamenii.

Aceștia creau o pudră specială pentru crearea zombilor, folosind diverse ierburi, cochilii, pești, oase și părți din animale, ce conțineau tetrodotoxină, o substanță care, potrivit unora, putea provoca ființelor umane simptome asemănătoare cu cele ale morților vii, adică dificultăți în a merge, confuzie mentală și probleme respiratorii.

Vampirii în superstiții, legende și mituri

Doze foarte mari de tetrodotoxină puteau conduce către paralizie și comă, chiar spre o moarte aparentă. Persoane moarte la prima vedere "reînviau" apoi și îi băgau în sperieți pe cei din preajma lor.

Zombii apar și în Biblie?


Zombii moderni, din filmele și romanele "horror", de groază, nu sunt regăsiți în Biblie. Cu toate astea, există în cartea sfânta multe referințe despre cadavre readuse la viață ori reinviate, care ar fi putut inspira miturile, legendele despre zombi.

În Cartea lui Ezechiel (capitolul 37), este descrisă o viziune a acestuia despre un fel de cimitir, "Mâna Domnului a venit peste mine şi m-a luat în Duhul Domnului şi m-a pus în mijlocul unei văi pline de oase.
M-a făcut să trec pe lângă ele, de jur împrejur, şi iată că erau foarte multe pe faţa văii şi erau uscate de tot.
El mi-a zis: „Fiul omului, vor putea oare oasele acestea să învieze?” Eu am răspuns: „Doamne Dumnezeule, Tu ştii lucrul acesta!”
El mi-a zis: „Proroceşte despre oasele acestea şi spune-le: ‘Oase uscate, ascultaţi cuvântul Domnului!
Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu către oasele acestea: «Iată că voi face să între în voi un duh şi veţi învia!
Vă voi da vine, voi face să crească pe voi carne, vă voi acoperi cu piele, voi pune duh în voi şi veţi învia. Şi veţi şti că Eu sunt Domnul.»’”
Am prorocit cum mi se poruncise. Şi, pe când proroceam, s-a făcut un vuiet şi iată că s-a făcut o mişcare, şi oasele s-au apropiat unele de altele!
M-am uitat şi iată că le-au venit vine, carnea a crescut şi le-a acoperit pielea pe deasupra, dar nu era încă duh în ele."

În Cartea lui Isaia, 26:19, se spune, " Să învieze dar morţii Tăi! Să se scoale trupurile mele moarte! Treziţi-vă şi săriţi de bucurie, cei ce locuiţi în ţărână! Căci roua Ta este o rouă dătătoare de viaţă, şi pământul va scoate iarăşi afară pe cei morţi.”

În alte pasaje din Biblie, zombii pot fi asociați cu Apocalipsa.

Superstiții despre cimitire și morminte
Sunt zombii reali? | Superstiții despre zombi Sunt zombii reali? | Superstiții despre zombi Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 10, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.