29 octombrie: Ziua Internațională a Internetului

 Pe 29 octombrie celebrăm anual Ziua Internațională a Internetului. Internetul reprezintă una din cele mai importante invenții din istoria umană, ce a avut un impact crucial asupra oamenilor din toată lumea. Este prezent aproape oriunde în zilele noastre, fiind accesat pe calculatoare, tablete, telefoane, conectat cu camerele și televizoarele noastre.


Această sărbătorire a fost marcată pentru prima oară pe 29 octombrie 2005, ca una a aniversării primei transmisii pe internet.


Internetul, definit ca o conexiune de la distanță între două sau mai multe calculatoare, s-a "născut" pe 29 octombrie 1969 (la doar câteva luni după ce Neil Amstrong a făcut cei dintâi pași pe lună). Scăldat în strălucirea unui ecran monoclor, verde, aflat în departamentul de știință a computerelor UCLA (Universitatea din California, Los Angeles), un absolvent al acesteia a ridicat receptorul telefonului său (fix!) și a sunat la laboratorul de computere de la Standford. Se pregătea pentru primul mesaj printr-o conexiune de internet. Oamenii de la cele două capete ale firului telefonic erau Charley Kline și Bill Duvall.     

                                                             

29 octombrie: Ziua Internațională a Internetului

Leonard Kleinrock, Charlie Kline și Bill Duvall au jucat rolurile cheie în cea dintâi conexiune de pe internet. Lucrând la ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network/ Rețeaua Agenției de Proiecte Avansate de Cercetare), o rețea fondată de Departamentul Apărării al SUA, care conecta patru terminale independente instalate la UCLA, Standford, Universitatea Santa Barbara din California și Universitatea din Utah, Charles Kline a încercat să transmită informația "login" (autentificare) de la UCLA lui Bill Duvall de la Stanford.


Aproape că a reușit... Klein a făcut tentativa de a trimite cuvântul "login", dar a apucat să transmită și să-i recepționate numai litere "L" și "O" înainte să se întrerupă conexiunea dintre terminale. 


Astfel, literele "L" și "O" au fost primii biți de informație trimiși printr-o rețea de computere de la mare distanță. Sub supervizarea lui Leonard Klienrock, profesor în știința computerelor de la UCLA, Klein a o fost capabil să transmită mesajul complet "login" după circa o oră. 


28 octombrie: Ziua Internațională a Animației

29 octombrie: Ziua Internațională a Internetului 29 octombrie: Ziua Internațională a Internetului Reviewed by Diana Popescu on octombrie 28, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.