Alerta de explozie solara | Un tsunami solar se indreapta catre pamant

Suprafata soarelui a erupt duminica , 1 august , aruncand tone de plasma in spatiul interplanetar , direct spre pamant.
Potrivit prognozelor oamenilor de stiinta , valul de atomi ionizati ar trebui sa ajunga pe planeta noastra in aceasta noapte sau maine dimineata , provocand o intensa furtuna geomagnetica si un spectacol unic de lumini , in special la polul nord si polul sud , unde imaginea aurorei boreale poate fi extraordinara. De asemenea , acest fenomen poate afecta unii din satelitii aflati pe orbita pamantului.

"Aceasta eruptie este indreptata direct catre noi si se asteapta sa ajunga aici dimineata devreme in ziua de 4 august" , a declarat Leon Golub de la centrul Harvard-Smithson pentru astrofizica. "Este prima eruptie majora orientata direct catre pamant dupa o lunga perioada de timp."

Eruptia solara , numita "ejectie a masei coroanei solare " , a fost observata de satelitul "Observatorul de Dinamica Solara" apartinand NASA , care a inregistrat imagini de inalta definitie a soarelui si a unei impresionanate varietati de radiatii ale acestuia.
Atunci cand ejectia masei coronare a soarelui atinge pamantul , particulele solare sunt deviate de-a lungul liniilor de camp magnetice catre poli. In acest proces, particulele se ciocnesc cu atomii de nitrogen si oxigen din atmosfera pamantului , dand nastere unor straluciri asemanatoare unor miniaturale reclame cu neoane.
Interactiunea particulelor solare cu campul magnetic al planetei noastre are potentialul de crea furtuni geomagnetice sau disturbari ale campului magnetic al pamantului. In mod obisnuit aurora boreala este vizibila numai la altitudimi inalte , dar in timpul unei furtuni geomagnetice ea poate ilumina cerul si la altutudini mult mai coborate.

Activitatea soarelui are loc , de obicei , in valuri , in fluxuri si refluxuri , in cadrul unui ciclu previzibil. Durata tipica a unui ciclu este de 5 ani si jumatate , in care se trece de la un maximum de activitate solara , la o perioda de minim , in care pot fi observate pete in soare .Recenta explozie solara este un semn ca soarele se indreapta catre o noua perioada activitate maxima.

Un extraordinar film video despre explozia solara poate fi vazut pe youtube.
Alerta de explozie solara | Un tsunami solar se indreapta catre pamant Alerta de explozie solara | Un tsunami solar se indreapta catre pamant Reviewed by Diana Popescu on august 03, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.