Cititul gandurilor si limbajul nonverbal

Ti-a trecut vreodata prin minte sa faci o plimbare in pielea goala pe "bulivard" ? Sau ca cineva ar putea cu adevarat sa te dezbrace din priviri ? Ce ai prefera sa tii mai mult ascuns : trupul sau gandurile tale ? Daca esti un adept al celei dintai variante , s-ar putea sa te razgandesti dupa ce vei citi aceste randuri ....

Limbajul nonverbal este , pentru cei mai multi dintre noi , o limba straina , pe care o "vorbim" , dar nu o putem intelege.Asta inseamna ca majoritatea semnelor pe care corpul nostru le lasa la vedere pot sa ne tradeze cu usurinta gandurile sau sentimentele pe care credem ferecate cu sapte lacate in minte si suflet. Intr-adevar , trupul nostru nu ne este intotdeuna un aliat , ci un Brutus care ar vrea parca sa ne injunghie pe la spate. De fapt , nu el ne da de gol , saracul, ci ideile si simtamintele noastre , mai mult sau mai putin navalnice , care nu se multumesc sa stea linistite in banca lor , ci se zbat pentru a iesi la vedere , cu atat mai mult cu cat nu vrem sa le dam glas.

Comunicarea nonverbala are loc prin intermediul expresiilor faciale , contactului ochilor , gesturilor, pozitiei si limbajul corpului , tipului de imbracaminte sau felului in care ne aranjam parul. Am trecut in revista in acest articol doar cateva componente ale comunicarii nonverbale, urmand sa dezvolt in viitor acest subiect .

Tradarea ochilor

Limbajul ochilor poate dezvalui o mare varietate a caracterului si emotiilor noastre. Astfel , ochii deschisi pe deplin semnifica o inalta sensibilitate , un intelect dezvoltat sau o mare vitalitate. Ochii holbati sau mariti indica o atractie fata de ceea ce privesc. Ochii usor inchisi sunt de obicei semne ale indiferentei, inertiei , plictiselii, arogantei ori oboselii. Ochii ingustati caracterizeaza o atentie concentrata sau , uneori, viclenie.

O privire directa arata interes , incredere, sinceritate sau interes fata de un interlocutor. Privirea piezisa semnaleaza scepticism si neincredere.Privirea in jos ( cu capul inaltat) poate demonstra un sentiment de superioritate , aroganta , dispret sau dominare. Privirile nesigure, care se indreapta de colo -colo , semnifica insecuritate, nesiguranta ori timiditate.

Antropologul german Carsten Nimitz a studiat surasul in toate formele lui dinamice si a descoperit ca impresia de zambet sincer sau fals sunt determinate de viteza cu care se ridica colturile gurii. Printre altele , Nimitz a afirmat ca surasul acompaniat de o largire a ochilor pentru o perioada de timp mai mare este o dovada a temerii. Prin contrast , largirea si inchiderea aproape imediata a ochilor in timpul unui zambet denota liniste sau relaxare.

Gesturile dezvaluitoare

Bratele incrucisate marturisesc despre o reactie protectoare , izolare si autoaparare. Mainile asezate la spate sunt o dovada a dorintei de a nu actiona , provocata de timiditate , rusine , stinghereala. Palmele deschise reprezinta un gest de explicare, specific dorintei de a convinge sau dorintei de a intra in contact cu cineva. Mainile ascunse in buzunar indica ascunderea unui lucru sau dificultatile prin care trece o persoana.

Miscarea mainilor de a acoperi fata sau o parte a ei dezvaluie dorinta de a ascunde ceva .O mana deschisa strangand in mod placut ceva ( de exemplu , o alta mana) reprezinta o persoana deschisa , afectoasa , aflata intr-o stare de buna dispozitie.

Un deget introdus in gura este o dovada de naivitate , sau este caracteristica unei persoane distrate sau derutate. Un deget atingand ochii sau urechile marturiseste despre stanjeneala , timiditate sau dorinta de a scapa dintr-o anumita situatie.

Un cap inaltat este specific pentru increderea in sine , constiinta propriei valori , deschidere totala si atentie fata de un interlocutor . Capul intors intr-o parte este caracteristic pentru perseverenta , dorinta cuiva de a se dedica muncii si a-si atinge telurile. Capul inclinat in jos indica lipsa de activitate , o atitudine inchisa fata de interlocutor sau chiar supunere.

Vocea care te da de gol

Un stil de vorbire vioi , rapid semnifica impulsivitate si incredere in sine.

O maniera lenta , domoala de a vorbi sugereaza calm , prudenta , stabilitate.

Modificarile evidente ale vitezei de vorbire releva lipsa de echilibru , nesiguranta , spirit patimas.

O voce puternica indica o reala putere , convingere , uneori aroganta.

O voce slaba semnaleaza autostapanire , modestie, tact , sau lipsa de vitalitate , slabiciune.

Schimbarile bruste ale volumului vocii demonstreaza emotivitate si excitare mentala.Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Limbajul nonverbal in lume - Diferente, gafe si confuzii

Limbajul corpului si dragostea

Limbajul si seductia ochilor.Cum sa seduci prin privire
Cititul gandurilor si limbajul nonverbal Cititul gandurilor si limbajul nonverbal Reviewed by Diana Popescu on septembrie 02, 2010 Rating: 5

4 comentarii:

 1. Știi cum te privește un țigan, sau in general golan, cu tupeu ?
  Unul care te poate ataca, sau fura sau înjunghia in clipa următoare ?
  Te privește drept in ochi !!!
  Asa ca, de obicei, e preferabil cineva care-ți evita privirea !

  RăspundețiȘtergere
 2. De fapt stilul de vorbire vioi si rapid nu semnifica incredere in sine ci din contra nesiguranta,nevoie de acceptare.

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.