Unde este divinitatea omului ? | O poveste cu talc

Potrivit unei legende hinduse, a existat o vreme in care oamenii erau zei, dar ei s-au folosit peste masura de divinitatea lor, iar Brahma, stapanitorul zeilor, a hotarat sa le-o ia si sa o ascunda intr-un loc unde ei nu ar putea niciodata sa o gaseasca.

"Unde sa le tainuiesc divinitatea?" Acesta intrebare il framanta intr-atat pe Brahma incat s-a hotarat sa adune toti zeii la sfat.

"Sa o ingropam adanc in pamant," au spus zeii.
"Nu, nu este bine," a raspuns Brahma, "ei vor sapa chiar si pana in centrul pamantului pentru a da de ea."

"Sa o scufundam in haurile oceanului," au exclamat zeii.
"Nici asta nu e o idee prea buna," a zis Brahma, "oamenii vor invata sa se scufunde in apa si o vor descoperi."

"Sa o ducem pe cel mai inalt pisc al muntilor," au venit cu o noua propunere zeii."
Nu este un ascunzis potrivit," a spus Brahma, "ei vor invata cum sa se catare pe munti si isi vor recapata divinitatea."

Epuizati de atata framantare a gandurilor, zeii s-au dat batuti: "In cazul asta, nu stim unde am mai putea-o ascunde, intrucat se pare ca nu exista nici un loc de pamant sau din apa in care oamenii nu vor ajunge in cele din urma."

Brahma s-a cufundat in meditatie vreme indelungata si apoi le-a spus:" Iata ce vom face! Le vom ascunde divinitatea adanc in miezul fiintei lor, caci oamenii nu se vor gandi niciodata sa o caute acolo."

Toti zeii au incuviintat pe loc aceasta stralucita idee, iar lucrurile s-au facut intocmai. De atunci, oamenii nu au odihna mergand de-a lungul si de-a latul pamantului, sapand tunele, scufundandu-se in adancurile oceanelor si explorand tot ce se poate explora, cautand ceva care exista deja in ei insisi.



Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Fiecare om isi poarta propria-i cruce | O poveste cu talc

Esenta cunoasterii | O poveste cu talc

Parabola lingurilor | O poveste cu talc
Unde este divinitatea omului ? | O poveste cu talc Unde este divinitatea omului ? | O poveste cu talc Reviewed by Diana Popescu on septembrie 02, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

  1. ....Io știam tâlcul de la bunicu,dar dacă n-am găsit Divinitatea din mine înseamnă că n-am săpat destul....promit să-ți acult sfatul și continui să mă mai sap.....

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.