De ce barbatii sunt mai slabi decat femeile ?

O expresie de-a gata , intrata in stereotip , ne invata ca barbatul este sexul tare , probabil datorita masei sale musculare , dar nu neaparat si a celei cerebrale. Taria nu este, insa, neaparat de partea celui care invinge la skandenberg , ci a aceluia care , in pofida necazurilor si suferintelor aduse de viata, reuseste sa supravietuiasca cel mai mult. Ei bine , din aceasta perspectiva , femeile sunt , cu adevarat, sexul tare !

Profesorul britanic Tom Kirkwood , de la Universitatea Newcastle , a explicat recent acest fenomen , aratand ca femeile traiesc mai mult decat barbatii intrucat organismul lor are o mai mare capacitate de a se reface .Cauza ? Femeile au fost inzestrate in acest fel de natura ( sau de procesul evolutionist) pentru a reusi sa aduca pe lume cat mai multi copii sanatosi .
Din punct de vedere biologic, barbatii sunt haraziti sa moara mai devreme deoarece , dupa ce isi transmit genele in vederea aparitiei unei noi generatii, trupurile lor par a nu mai fi de mare folos din punct de vedere evolutiv.
Imbatranirea este conditionata de niste gene care stabilesc nivelul de intretinere si refacere a celulelor afectate ale corpului. O mare parte din procesul de distrugere a celulelor este determinata de radicalii liberi , niste produsi secundari ai reactiilor chimice din celule prin care se produce energie. Aceasta degradare , afectand celulele ADN-ului sau mebrana lor , poate fi cauzata si de factori externi precum fumatul.Cu toate acestea, in teoria lui Kirkwood , imbatranirea nu este programata intrucat genele care "repara" celulele pot fi modificate.

In Marea Britanie, diferenta privind asteptarea de viata a femeilor si barbatilor este , in prezent , de circa 4,2 ani .Un baiat nascut in zilele noastre are sansa de a trai , in medie, 77,7 ani, in timp ce o fata va ajunge pana la 81,9 ani.Acest decalaj este considerat a se datora unui mai mari predispozitii pentru bolile de inima si riscurilor asumate in viata de catre barbati. Femeile se presupune ca sunt ceva mai protejate fata de bolile cardiovasculare gratie oestrogenului.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Femeile iubesc barbatii tip "mesterul casei" ?

10 femei fatale pentru un barbat
De ce barbatii sunt mai slabi decat femeile ? De ce barbatii sunt mai slabi decat femeile ? Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 01, 2010 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Da, e ştiut că văduvele trăiesc mai mult decât bărbaţii...
    Lăsând gluma, deşi sunt bărbat (deci orgolios), consider că rezistenţa femeilor o întrece cu mult pe cea a bărbaţilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. eh, lumea se schimba si tare as fi curios sa citesc toate textele astea (ale ambelor sexe, ca nici unu' nu-i mai bun ca celalalt) peste vreo 20-30 de ani, cand femeile vor fi majoritare si ele vor conduce lumea.

    mai in gluma: e si logic ca barbatii traiesc mai putin decat femeile ... din moment ce voi va hraniti cu zilele noastre! :))

    ps: un barbat a inventat vibratorul si prost n-a fost ...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.