Interpretarea expresiilor feței | Descifrarea comunicării faciale

Faţa noastră ne exprimă gândurile sau sentimentele şi ne poate da de gol într-o asemenea măsură, încât am putea fi tentaţi să purtăm mereu o masca. Noroc că există foarte puţin oameni destul de abili sau versaţi, capabili să intepreteze chiar şi cel mai neînsemnat mesaj al unui muşchi facial sau al unei priviri aparent inocente.


Parte a comunicării nonverbale şi a limbajului trupului, subtila exprimare facială poate fi un instrument mai mult decât eficace în viaţă socială, profesională  sau chiar amoroasă. Prin intermediul acestui instrument poţi desluşi ce se întâmplă cu adevărat în mintea sau sufletul unei alte persoane. În acelaşi timp, faţă reflectă propria noastră personalitate, aşa că, mai ales atunci când este vorba despre o prima impresie, o expresie facială optimistă şi un limbaj al trupului transmiţând încredere în sine ne pot ajută să atingem cele mai dorite obiective.


Interpretarea expresiei faciale – Limbajul ascuns 


Fețele noastre ne pot trăda cele mai secrete emoţii şi gânduri. Există o serie de expresii faciale de bază care nu pot fi controlate, oricât de mult ne-am strădui. Un zâmbet poate fi, pur şi simplu, doar un zâmbet. Un surâs poate avea totuşi o tentă sarcastică sau o expresie subtilă de ridicularizare a unei alte persoane. Priveşte în jurul tău şi încearcă să descoperi câţi oameni mai poartă pe buze un zâmbet cu adevărat inocent …
Un surâs are capacitatea de a exprima o atitudine politicoasă sau poate fi doar un act de amuzament şi bucurie autentică. Totul depinde de simţămintele fiecărui om. Pentru a avea siguranţă că cineva zâmbeşte cu naturaleţe trebuie doar să îi priveşti ochii…

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să ai senzaţia că o persoană apropiată sau o rudă nu este cu adevărat sinceră într-o discuţie ? Nu ţi-ai dorit niciodată, într-o astfel de ocazie , să ai posibilitatea de a citi gândurile respectivei persoane ? Ei bine, interpretarea expresiilor fetei nu este o artă foarte dificilă …  O gură fermă, cu buzele strânse, îţi poate dezvălui că un om nu este întru totul de acord cu tine, chiar dacă cuvintele lui par a-ţi transmite o impresie contrară. Pe de altă parte, dacă o faţă este relaxată, iar limbajul corpului pare a fi natural sau nestingherit, poţi fi sigur că persoană respectivă îţi vorbeşte cu o totală sinceritate.

Cât de des ţi s-a întâmplat să înţelegi ceea ce transmite involuntar cineva care nu articulează nici un cuvânt? Gândeşte -te nu mai departe decât la ziua de astăzi şi îţi vei da seama în ce măsură expresiile fetei pot dezvălui, fără nici o intenţie, sentimente şi gânduri. Părţi diferite ale feței au darul de a revela diferite emoţii. De exemplu, o persoană care se roagă sau pledează pentru ceva poate fi, de cele mai multe ori, descrisă ca având sprâncenele ridicate, o frunte uşor încruntată şi o privire niţel temătoare sau îngrijorată. Poţi şti că un om a căzut pradă unei stări de confuzie atunci când are ochii larg deschişi, gura întredeschisă şi sprâncenele înălţate. În cazul în care muşchii fetei cuiva sunt tensionaţi, această expresie denotă nervozitate sau manie. O singură privire în ochii altei persoane îţi poate revela mult mai mult decât ai fi tentat să crezi! O persoană cu ochii uşor puţin umeziţi şi gura lăsată în jos sugerează uneori că tocmai a fost jignită sau supărată datorită unui incident, deşi cuvintele ei pot transmite un cu totul alt mesaj. Dacă ai un strop de răbdare, priveşte-te în oglindă atunci când eşti iritat! O gură orientată în sus, o privire tensionată şi o frunte încreţită sunt semnele indubitabile ale mâniei!
Descifrarea expresiilor faciale îţi oferă un mijloc nemaipomenit de a cunoaşte şi înţelege mai bine pe cineva din preajma ta. Te poate sprijini în dezvoltarea unor relaţii mai bune şi în ataşarea de oameni cu adevărat sinceri. Expresiile fetei pot fi, totuşi, înşelătoare, în cazul unor persoane care şi-au însuşit artă de a-şi controla minte şi trupul.

Pentru a configura câteva posibile tehnici de “citire” ale fețelor oamenilor, iată câteva emoţii fundamental umane şi modul în care pot fi identificate graţie musculaturii faciale:

Mânia


Una din cele mai simple şi mai comune expresii ale fetei , mania poate fi recunoscută la majoritatea oamenilor prin strângerea sprâncenelor într-o încruntare extremă. De obicei, acest simptom este însoţit de încleştarea dinţilor sau strângerea buzelor, dar şi de fixarea cu ochii a locului sau persoanei care a determinat iritarea. Faţa devine uneori îmbujorată, iar nările se dilată. Aceste semne faciale pot fi acompaniate de gesturi specifice ale trupului: o tensionare a sistemului muscular, incluzând ridicarea braţelor şi adoptarea unei poziţii agresive, gata pentru atac sau apărare.

Frica


Această emoţie poate fi identificată prin lărgirea ochilor, ca şi cum, persoana respectivă ar încerca să observe cât mai rapid şi să anticipeze pe dată la ce se poate aştepta. Pupilele se dilată pentru a putea absorbi cât mai multă lumina. Alte trăsături faciale specifice fricii sunt încruntarea sprâncenelor, ridicarea buzei superioare sau întinderea orizontală a buzelor. Corpul tinde să îşi încordeze muşchii, creşte tensiunea arterială, transpiraţia apare în exces şi toate simţurile se ascut sau se redirecţionează. Atunci când stimulul fricii apare pe neaşteptate, victima temerii poate reacţiona printr-o tresărire sau o săritură bruscă.

Surpriza

Oamenii luaţi prin surprindere tind să îşi înalte sprâncenele, pielea de sub sprâncene se întinde, tind să îşi dea peste cap sau să-şi holbeze ochii-pleoapa superioară se ridică, iar cea inferioară coboară, expunând albul ochilor care înconjoară irisul, întrucât nu le vine să creadă ce li se întâmplă. Falca inferioară poate coborî, mai mult sau mai puţin, în funcţie de intensitatea surprizei sau şocului. Alte semne caracteristice sunt încreţiturile orizontale ale frunţii şi, uneori, întredeschiderea gurii.

Bucuria

O emoţie foarte uşor de identificat şi foarte greu de ascuns, bucuria se manifestă  în genere, prin afişarea unui zâmbet şi prin relaxarea sprâncenelor.

Minciuna

Semnele caracteristice ale unui om care minte sunt foarte greu de descifrat întrucât, se pare, nu există simptome universale ale minciunii. Pe cât de diferiţi sunt oamenii , la fel de mult diferă expresiile lor faciale, atunci când nu sunt sinceri. Mai multe despre acest subiect, în articolul Demascarea mincinoşilor.


Copyright © diane.ro


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Cum iti dai seama ca cineva este atras de tine ?

Limbajul si seductia ochilor.Cum sa seduci prin privire

Eu te ating , tu ma atingi , el ne atinge...
Interpretarea expresiilor feței | Descifrarea comunicării faciale Interpretarea expresiilor feței | Descifrarea comunicării faciale Reviewed by Diana Popescu on septembrie 15, 2015 Rating: 5

10 comentarii:

  1. Buna Ziua ,

    Gabriel Botoc, 30 ani,Cluj-Napoca.

    Ceea ce a-ti spus mai sus e foarte adevarat.
    Daca esti atent , in jurul nostru e plinde tristete si minciuna.
    Imi doresc foarte mult sa comunic cu cineva la fel ca dumneavoastra.

    Date de contact:
    gabybotoc@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Parca mi-ati citit gindurile, exact asta cautam astazi. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. cautati mahmureala amandoi :))
    gabi baiete, vezi ca cuvintele tale sa nu o dea gata pe biata fata pierduta in lumea fantazmelor

    RăspundețiȘtergere
  4. puteti va rog sa imi spuneti de unde gasesc tabloul semnelor? adica poze si detalii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris și eu un articol pe tema aceasta, doar că e ceva mai tehnic. Avantajul e că are și ilustrații cum vă doriți dvs, plus și un test de recunoaștere a expresiilor faciale:

      http://www.comunicarenonverbala.ro/expresiile-fetei/5-comunicarea-emotiilor-prin-expresiile-faciale

      Ștergere
    2. Citeste Emotions Revealed , de Paul Eckman. 60% din ceea ce se știe despre emoții , se știe datorită celor 50 de ani de cercetări în domeniu al acestui imens, uriaș psiholog. De asemenea, pentru ”entertainment” poți să te uiți la serialul Lie to me, pentru care Eckman a fost consultant .
      Filmul există online subtitrat în română iar cartea e pusă la dispoziția publicului gratuit pe scribd.com de către autor (există o versiune mai nouă care are și un capitol legat de depistarea minciunii, dacă vrei, poți cumpăra această nouă versiune). Eu am citit-o pe cea lăsată pe scribd din bunăvoința doctorului Eckman și m-a vrăjit complet!

      Ștergere
  5. cautati cartea ;limbajul trupului; de james borg

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu știu cine a scris acest articol, dar LIMBAJ nu există decât verbal, cu limba. Semnalele corpului poate ați vrut să spuneți.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vali Beje... best answer!
    Spun asta ca si membru al Paul Eckman Group S.U.A., nu Romania. Totusi, root information shoud NOT be given to anyone.

    RăspundețiȘtergere
  8. Uau. Aceasta pagina este foarte interesanta si reala. Daca mă uit mai bine la prietena mea,câteodată mă minte. Super blog. Te pup. Ceau😘

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.