Anotimpul in care te nasti iti influenteaza personalitatea

"Suntem nascuti intr-un anumit loc si intr-un spatiu anume si, asemeni vinurilor nobile , suntem inzestrati cu calitatile anului si anotimpului in care am vazut lumina zilei."La vremea in care Carl Jung isi imortaliza aceste cuvinte , el tintea catre generalitatea fiintei umane, fara a anticipa ca stiinta le va confirma intr-un mod mult mai concret ...

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca perioda din an in care ne-am nascut poate avea un efect notabil asupra personalitatii si comportamentului nostru. Biologii de la Universitatea Vanderbilt au facut un experiment pe puii de soareci , crescandu-i diferentiat in conditiile simulate a doua diferite anotimpuri.Micile rozatoare au fost tinute in circumstante fie asemanatoare verii ( cuprinzand zilnic cate 16 ore de lumina si 8 ore de intuneric) , fie aproape similare perioadei de iarna. Dupa o vreme de adaptare , soriceii au fost transmutati in alte conditii : jumatatea dintre cei crescuti in "iarna" au fost supusi unor influente specifice verii , iar jumatate dintre soarecii de "vara" au fost expusi conditiilor de trai ale iernii. La patru saptamani dupa aceea , toti soriceii au fost amplasati intr-o zona intunecata pentru a se observa felul in care conditiile de viata de la inceputul vietii le-a afectat ceasul biologic.
S-a constatat ca soarecii nascuti "vara" dau dovada de un comportament stabil , adoptand ritmul de viata programat in prima parte a existentei lor. In acelasi timp, soarecii nascuti "iarna" s-au aratat a fi mult mai instabili in comportament, ei parand a se confrunta cu un adevarat haos , incercand fie sa -si mentina programul de iarna , fie retragandu-se intr-o stare de somn prelungita.

Bine, a-ti putea spune , dar ce ne privesc pe noi , ca oameni, aceste reactii ale confratilor lui Mikey Mouse ? Ei bine, comportamentul este influentat de felul in care este reglat ceasul biologic intern indiferent de specie .Asadar , oamenii au tendinta de a reactiona la factorii de mediu in acelasi mod ca si soarecii ...
Iata ce a avut de spus conducatorul studiului , Douglas McMahon: "Stim ca ceasul biologic determina dispozitia sau atitudinea fiintelor umane. Daca un mecanism similar cu cel al soarecilor opereaza asupra oamenilor , acesta poate avea efect nu numai asupra unor dezechilibre comportamentale , ci si asupra personalitatii umane in general.
Soarecii crescuti intr-un ciclu de iarna arata un raspuns exagerat fata de schimbarea unui anotimp , intr-un fel foarte asemanator cu cel al pacientilor umani suferind de afectiuni datorate schimbarii anotimpurilor."

Altfel spus, aceia dintre noi nascuti iarna pot fi mai putin stabili si mai putin capabili sa se adapteze unui nou climat sau anotimp. Intr-n studiu precedent , s-a constatat ca oamenii care au vazut lumina zilei iarna au o mai mare predispozitie fata de riscurile anumitor afectiuni mentale.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Muzica preferata , un indiciu al personalitatii

Semnatura iti dezvaluie personalitatea

Personalitatea si temperamentul uman
Anotimpul in care te nasti iti influenteaza personalitatea Anotimpul in care te nasti iti influenteaza personalitatea Reviewed by Diana Popescu on decembrie 07, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

  1. "oamenii care au vazut lumina zilei iarna au o mai mare predispozitie fata de riscurile anumitor afectiuni mentale" ... o fi, mai ales daca incadram la "afectiuni mentale" tot ce nu corespunde normei "generale".

    da' sa ma explic: cei nascuti iarna nu prea prind multa lumina (zilele sunt scurte) si deci practic stau mult pe intuneric, singuri cu mentalu' din dotare. cei nascuti vara in schimb, au parte de mult mai multa lumina si implicit de stimuli exteriori. ergo, aia cu putina lumina sunt fara voia lor mai introspectivi ... adica se cunosc mai bine decat cei cu multa lumina. acum sa ne amintim de vorba aia din batrani "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face" ... si cum cei cu multa lumina nu prea stiu ce le place (lipsa introspectie), traim cu totii "binele" facut de ei. daca mai punem in balanta si faptul ca parintii fac mai mult sex iarna (e frig afara, e intuneric, nu prea ai ce face) ... rezulta ca (cel mai probabil, n-am verificat statistici) marea masa a oamenilor se nasc in luni cu multa lumina ... determinand astfel definitia normalitatii (pe langa "facerea de bine").

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.