Steagul: Simbol și semnificație

 Inițial, steagurile au desemnat diviziuni individuale de trupe militare. Abia mai târziu au devenit simboluri ale unităților care le purtau și ale statelor lor.


În vreme ce stindardele (signa) romane originare erau formate din lemn și metal, adeseori încoronate de un vultur (cu inscripția "S.P.Q.R.", adică "Senatus Populusque Romanu" / "Senatul și poporul Romei"), steagurile din prezent, constând dintr-un stâlp, un catarg ori o lance, și o pânză, originează din Orient, fiind preluate de greci și romani întrucât erau mai ușor de purtat de cavaleriști. În secolul al IX-lea, această formă a ajuns să fie familiară în întreaa Europă.            

       

Steagul: Simbol și semnificație

În Asia, de asemeni, existau steaguri cu însemne. Primul steag al lui Ghinghis Han a fost pur și simplu alb și, apoi i-a fost adăugată o lună neagră. 


Steagurile împăraților chinezi au fost galbene, pe ele apărând mai târziu un dragon și un soare roșu ori o perlă.


Steagurile aztecilor erau frecvent împodobite cu ghirlande din pene.


În Europa, steagurile bătând în vânt simbolizau atacul către victorie într-o bătălie, pe acestea fiind prezente tot felul de simboluri heraldice.


Dicționarul religiilor al lui Bertholet numea steagul "un fetiș constând dintr-un braț și o pânză, utilizat ca o garanție a victoriei și maiestății, în special în ritualul militar și cel al curții regale". De asemeni, a fost "un simbol atribuit zeilor, redus apoi la un pur simbol politico-militar". 


Semnificația ascunsă a steagului Uniunii Europene


În iconografia creștină, Hristos a fost adeseori portretizat cu un steag al victoriei ("Labarum", un drapel cu motive simbolice) sau cu unul (pascal) cu un miel care a învins forțele întunericului. Alte drapele cu "labarum" au inclus pe cel al arhanghelului Mihail infrangandu-l pe rebelul Lucifer, și sfinți războinici ca Ioana d'Arc, Sfântul Gheorghe ucigând balaurul, ducele Leopold cel sfânt din Austria și Ioan de Capistrano care, în Viena, au adunat o armată cu care să lupte împotriva turcilor. 


Studiul științific al steagurilor, banerelor, stindardelor, pavilioanelor este numit "vexilologie", din cuvântul latin "vexillium", însemnând "steag". 


Ancora: Simbol și semnificație

Steagul: Simbol și semnificație Steagul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on mai 26, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.