Fata zapezii | O legenda de Craciun din Rusia

In vastele teritorii ale Rusiei , ajunul Craciunului prilejuieste aparitia unei fiinte legendare , o tanara si frumoasa fata care imparte daruri copiilor ce o asteapta cu nerabdare de-a lungul intregului an. Numita Snegurocika , "fata zapezii" , ea este intovarasita de obicei de catre Ded Moruz , "Bunicul inghet" , un batran cu barba alba si o lunga haina rosie , asemanator cu Mos Craciun. Cei doi colinda din casa in casa , calatorind intr-o troica , o sanie vesel colorata trasa de un atelaj de cai. La fel ca si Mos Craciun , "Fata zapezii" si "Bunicul inghet" daruiesc cadouri copiilor cuminti , facandu-si intrarea pe usa din fata si nu prin hornurile caselor. Adeseori, cei mici le lasa in Ajunul Craciunului merinde alese si bautura fierbinte.

Exista mai multe legende despre felul in care a aparut pe lume Fata zapezii. Intr-o poezie populara pentru copii se spune ca , intr-o iarna , o pereche de oameni batrani , insufletiti de un dor de necuprins a avea avea copii, a iesit in curtea casei si a incropit din nea o preafrumoasa fata .Printr-o minune , faptura din zapada a prins viata , iar unchesul si nevasta lui au primit-o ca pe o binecuvantare , cu iubire si recunostiinta , si au adoptat-o ca pe propria lor nepotica, dar razele fierbinti ale soarelui din vara au topit-o la fel ca pe un om de zapada. Intr-o alta poveste din folclorul rusesc se zice ca Fata zapezii s-a indragostit de un frumos pastor, insa caldura primaverii nu a iertat-o si a transformat-o intr-o balta de apa limpede.

Popularitatea Fetei zapezii din traditia populara ruseasca este pe masura marelui numar de poezii si povestiri avand-o ca subiect principal. Intr-un balet inspirat de tragica ei poveste de dragoste , Fata zapezii surprinde o pereche de tineri indragostiti , Misgir si Coupava , in timp ce zburdau prin potecile neumblate ale padurii.Prinsa in mrejele dragostei fata de tanarul flacau Misgir , ea il urmareste pana in satul sau natal.Prezenta apoi la nunta lui Misgir cu frumoasa Coupova , Fata zapezii este coplesita de caldura dragostei si se topeste asemeni zapezii in bratele multiubitului ei Misgir.

Intr-o opera avand la baza acelasi dramatic subiect , Fata zapezii apare ca o fecioara de 16 ani , fiica zanei Primavara si a printului Iarna. Snegurocika trebuie sa fie in permanenta aparata de agresiunea zeului Soare , care isi doreste sa o ucida. In aceasta varianta a legendei , ea reuseste sa intre intr-o relatie de iubire cu Misgir, dar Soarele o prinde lipsita de aparare si o dezgheata , transformand-o intr-o preacurata apa.

Fata zapezii este intotdeuna infatisata ca o gingasa si tanara femeie , cu un prelung par blond sau castaniu , imbracata cu o traditionala lunga rochie albastra tivita cu blanuri si incaltata cu o pereche de cizme cu sireturi. Fulgii de nea sunt adeseori prezenti pe straiele ei , si , in unele cazuri, poarta pe cap o coroanita sub forma unui fulg de zapada.

Cei mai multi copii din Rusia ii asteapta pe Fata zapezii si pe Bunicul inghet de doua ori pe an , cu ocazia Craciunului si a Anului nou. La fel ca si In Romania, puterea comunista din Rusia a incercat sa interzica sarbatorile traditionale , mai mult sau mai putin crestine, astfel incat legendarele personaje nu isi mai faceau aparitia in ajunul Craciunului , ci de Anul nou, Bunicul inghet transformandu-se intr-un asa zis Mos Gerila , iar Fata zapezii nemaiavandu-si locul in nici un fel printre "marile" impliniri ale comunismului in curs de dezvoltare.Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Legenda bradului de Craciun

O legenda despre vasc

Simbolurile si semnificatiile Craciunului
Fata zapezii | O legenda de Craciun din Rusia Fata zapezii | O legenda de Craciun din Rusia Reviewed by Diana Popescu on decembrie 24, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.