Desenele tale iti dezvaluie personalitatea

Nu intra in panica ! Nu am de gand sa discut aici despre Leonardo da Vinci , Salvador Dali sau Pablo Picasso , ci chiar despre tine insuti , despre schitele sau mazgalelile tale carora , de obicei , nu le acorzi si nici nu ai de ce sa le dai vreo de importanta.Aproape fiecare dintre noi a avut ocazia sa deseneze in treacat cu pixul sau creionul pe o bucatica de hartie , un servetel sau o factura in vreme ce asculta un curs , se plictisea intr-o sala de asteptare sau era prins intr-o conversatie telefonica interminabila. Astfel de schite sunt facute atunci cand mintea iti zboara departe de locul in care trupul iti afirma prezenta , cand visezi cu ochii deschisi , iar mana pare a-ti capata o autonomie proprie , desprinsa de vreo intentie constienta sau logica. In momentul cand luciditatea pune din nou stapanire pe tine , poti descoperi ca ai desenat ceva catre care ti se indreptau vremelnic privirile sau o schita complicata ingloband peisaje, forme geometrice, flori , stelute si multe altele.

Oamenii de stiinta afirma ca persoanele care se complac intr-o astfel de activitate se bucura de o mai mare capacitate de memorare si au tendinta de a se concentra mai bine asupra sarcinilor in care se implica. Alte beneficii ale acestei stari de gratie , in care mana pare a fi dirijata mai curand de catre partea noastra subconstienta sunt : eliberarea de stres si tensiune , un proces de invatare mai eficient , dezvoltarea creativitatii si , in fine , posibilitatea explorarii intotocheatelor cai ale interioritatii sinelui.

De fapt , acest obicei de creare a unor schite aparent fara valoare si importanta ne poate releva personalitatea sau starea de spirit care ne stapaneste la un moment dat. Psihologii folosesc acest mijloc de cercetare a mintii oamenilor , dar il coraboreaza , de obicei , cu alte instrumente specifice. Cele mai multe forme aparute in acest mod pe hartie , precum flori , puncte , linii curbe , cercuri , spirale , patrate , dreptunghiuri , stele , au intelesuri aparte si pot sugera temperamentul ori starea de spirit a celui care le-a desenat. Din acest punct de vedere , oamenii care se dedau acestei "arte" fara scop si pretentii pot fi categorisiti , la prima vedere , in ambitiosi , romantici , nerabdatori , nesiguri si spirituali.Iata formele schitate ce pot dezvalui aceste tipuri de personalitate :
- Ambitiosii : triunghiuri, soare , planete , hasururi.
- Spiritualii : forme abstracte , figuri repetative , tendinta de a "umple" cercurile.
- Nerabdatorii : inimi , flori , semne de intrebare , prisme realizate in trei dimensiuni.
- Romanticii : flori , buze , stele , inimi.
- Oamenii nesiguri pe ei : paianjeni , caramizi , diverse retele inclusiv panze de paianjen.

In afara de formele si figurile aparute in desene exista o serie de alti factori semnificativi , precum culorile utilizate , complexitatea schitei si zona din pagina in care a fost facuta aceasta.
- Zona din pagina . Extrovertitii tind sa deseneze in mijlocul unei foi de hartie , sugerand astfel nevoia lor de a fi in centrul atentiei sau de a invada spatiul personal al unei alte persoane. In acelasi timp aceasta regiune poate indica ca ai o fire energetica si o gandire libera , strabatuta de foarte multe idei inspirate. Partea de sus a paginii este preferata de oamenii cu o mare incredere in ei insisi. Cei care isi aseaza schitele in partea dreapta a foii de hartie , imediat sub regiunea alocata unui titlu , sunt insufletiti de nevoia imperativa de a transmite un mesaj important ori de a-si marturisi apasatoarele pasuri ale inimii . De obicei, "mazgalitorii" care se orienteaza catre regiunea din stanga paginii sunt cuprinsi de un covarsitor sentiment de nostalgie ori de regret. In rarele cazuri in care cineva deseneaza in partea centrala a unei pagini , acesta isi exprima in mod subconstient nevoia de ajunge sub lumina reflectoarelor sau aspiratia de a avea un spatiu personal , neincalcat de alti oameni. O schita creata in partea de jos a unei foi de hartie sugereaza o natura practica sau indoiala de sine si chiar o stare de depresie.
- Culorile. Culorile intunecate sau inchise releva o stare sobra de spirit a celui care deseneaza. Culorile pale sau deschise tradeaza timiditate , nehotarare sau o stare emotionala exceland in sensibilitate.

Semnificatia formelor si figurilor desenate

- Spiralele exprima o minte incarcerata de lipsa de speranta .Cu cat sunt mai apropiate si mai complicate liniile spiralei , cu atat mai mult cel care le schiteaza se simte limitat de o situatie dificila ori complicata.
- Liniile curbe , ramificate in alte curbe sau spirale foarte elaborate indica o stare de spirit stapanita de imaginatie si speranta.
- Sagetile sugereaza "tintirea" unui tel cu o mare perseverenta si hotarare si sunt specifice unor oameni cu o mare putere de decizie sau foarte pasionali.
- Patratele si dreptunghiurile indica nevoia de a mentine ori a castiga controlul asupra a ceva sau a propriei fiinte. Ele sunt specifice oamenilor foarte perseverenti sau cu un mare simt practic.Patratele desenate in interiorul altor patrate denota intentia de a pastra un secret. Patratele sau dreptunghiurile sunt desenate mai ales de catre barbati.Atunci cand sunt inchise, aceste forme geometrice denota nevoia de intimitate. Daca sunt deschise, ele pot reflecta dorinta de a intampina o noua persoana in viata intima sau personala.
- Triunghiurile semnaleaza o minte puternica si foarte dezvoltata.Un triunghi pozitionat cu varful in jos reprezinta tendinta catre interiorizare.
- Liniile oblice , la fel ca si cele in zigzag , sunt un indiciu al unei minti cuprinse de manie sau frustrare.Totodata , zigzagurile releva nevoia de liniste si confort , ori dorinta inconstienta de a evada intr-o de mult depasita copilarie, pentru a scapa de o realitate plina de dificultati si dezamagiri.
- Inimioarele semnifica in mod clar sentimentele purtate in inima. Oamenii fericit au tendinta de a schita inimi plutind in aer sau inaltandu-se catre cer .O sageata strapungand o inima si cativa stropi de sange exprima durerea sau dezamagirea in dragoste si nu numai.
- Stelele dezvaluie un caracter ambitios si o mare dorinta de a avea succes. Poate fi vorba despre o nazuinta profesionala sau personala.
- Retelele sau panzele de paianjen sugereaza nevoia imperioasa de a avea mai multi prieteni, bani sau un statut social mai inalt , dar si nevoia de a explora noi orizonturi si a-ti ameliora o dimensiune deficitara a sinelui.
- Lanturile indica nevoia de libertate si sentimentul de a fi limitat de ceva ori cineva.
- Cercurile exprima asteptarea plina de speranta a unei experiente de implinire sau de unire/ comuniune cu un aspect material ori spiritual. Un cerc poate fi dovada unei nevoi de atingere a unei stari de completitudine si pace interioara.
- Norii sunt o expresie a starii de visare cu ochii deschisi. Norii albi si pufosi denota un grad amplu de fericire , intovarasita de sentimentul plenar al libertatii Norii negri sau de furtuna exprima iritare , manie , depresie si lipsa de speranta.
- Florile (schitate mai ales de catre femei) semnifica relatii sociale calduroase mentinute cu grija si pretuire sau prietenii care stau sub semnul atasamentului si impartasirii.
- Casele indica dorul de casa , nevoia de stabilizare a vietii in cadrul unui camin sau chestiuni arzatoare legate de casa ori camin.
- Obiectele tridimensionale sunt specifice persoanelor intelectuale sau cu o minte stapanita de logica.
- Punctele ingrosate sau bulinele sunt dovada unei minti fara astampar , cufundate in ganduri adanci ori invaluite de o extrema concentrare.Punctele care formeaza un model sau o forma anume sunt, uneori, dovada unei personalitati fragmentate.
- Liniile sub forma unor dinti de fierastrau exprima o stare de nemultumire, resentiment ori ostilitate.
- Ovalurile sunt specifice unei minti perfectioniste , a unei persoane care se asteapta sa aiba parte de o eroare zero din partea celor cu care comunica sau care ii sunt aproape.
- Treptele denota o efervescenta a aspiratiilor , dorinta exacerbata a unei persoane de a urca treptele vietii ori evolutiei sociale.
- Armele sunt un semn al unei agresivitati subconstiente.
- Ochii mari releva o personalitate directa , nestavilita de oprelisti interioare , in vreme ce ochii mici indica tendinta unor oameni de a isi indrepta atentia catre propria lor fiinta. Ochii inchisi exprima inclinatia unor persoane de a nu se deda unei explorari interioare .
- Cheile pot semnifica dorinta disperata de a scapa din mijlocul unei situatii incurcate sau claustrofobice.
- Labirintul denota sentimentul de a nu a mai avea nici o cale de scapare dintr-o anumita situatie.
- Fetele umane , desenate de obicei de catre adolescente , tind sa le creeze acestora un autoportret cat mai apropiat de perfectiune. Fetele schitate in profil pot exprima o personalitate introvertita. Fetele cu o tenta comica , conturate in special de catre barbati , indica dorinta de a fi in centrul atentiei.
- Desenarea sau scrierea repetata a propriului nume poate semnala o problema legata de identitatea propriei persoane.
- Un copac lipsit de ramuri sau radacini poate reflecta felul in care te simti in interiorul fiintei : izolat si fara puternice ori autentice legaturi de familie sau afective.
- Umbrela inseamna , de obicei, dorinta de a ajuta pe cineva pe care il iubesti , sau aspiratia de a te proteja fata de o nedorita influenta exterioara.
- Masinile sau automobilele semnifica , in genere, dorinta de a obtine ceva in planul material al existentei.
- Trenul este asociat cu prudenta dar si cu hotararea de a merge pana la capatul drumului intr-un anume aspect al vietii.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Test de personalitate - Deseneaza o casa

Ghicitoarea lui Einstein - Test de inteligenta
Desenele tale iti dezvaluie personalitatea Desenele tale iti dezvaluie personalitatea Reviewed by Diana Popescu on februarie 02, 2011 Rating: 5

10 comentarii:

  1. imi place mult blogul tau,este destul de interesant pt mine si captivant :)
    as vrea sa va zic o povestioară :) eram in clasa 12-a,cand profesoara de romana ,m-a trimis la psihologul scolii,una dintre elevele trimise la psihologul scolii de ea,mai exact....ajunsa in cabinetu psihologului,(care era o super femeie de treaba) mi-a spus cate ceva,vorbeam ce vorbeam,si la un moment dat,imi zice ''ia o foaie(coală),un creion si deseneaza un pom''.m-am dus la masuta cu ''rechizitele'',am luat coala,creionu si am desenat.pe masa era un pahar plin,chiar tixit as putea zice,de cate creioane colorate erau acolo.eu am evitat total si tot ocoleam sa iau un creion colorat,am luat un creion gri,cel clasic cu care faci tabelele banale la mate,sau triunghiurile nelipsite la geometrie,m-am uitat la foaie si nu eram hotarata de udne sa incep sa desenez,asa ca am desenat acel pom incepand de la mijolcul foii ,in sus.si m-a amuzat foarte tare,cand,dupa ce am terminat,s-a uitat doamna psiholog la mine si mi-a spus ''din cate culori erau acolo,tu ai ales gri,si pomu tau e in aer'' si eu eram nedumerita de ce a zis asa cumva socata de pomul meu in aer ,si ''culoarea'' aleasa de mine.am aruncat iar o privire peste desen,mi-am indreptat privirea catre creioanele colorate,si mi-am spus ''cat de gri e desenul meu,de ce nu am ales chiar nici o culoare,orice,oricare....''asta s-a-ntamplat acu 3 ani,iar acu as desena cu verde,un pom mai dragut si poate cu mai multe culori chiar,si pomu fara scorbura in orice caz :P,am uitat sa specific acest aspect.am avut o stare,si tot ce tine de psihicul,caracterul si mentalitatea omului in clasa 12-a,cam ca si in desenul meu...imi cer scuze daca am scris prea mult ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa poveste.Psihologul nu ti-a explicat ce inseamna desenul tau ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa ce i-am dat foaia,mi-a spus ca imi zice maine specificatia desenului,si eu i-am zis ''doar asa sa stiu ca idee'', si ea mi-a spus fugitiv,ca am gandurile imprastiate,scorbura reprezenta un gol,ceva haotic....multe nu mi-a spus,stiu ca avea treaba si era grabita,nu avea timp sa zic asa si nu am mai vb de desenul meu de atunci.a fost prima si ultima data,dar daca ma voi intalni cu ea am sa o intreb ce insemna exact desenul meu si iti voi spune :):P

    RăspundețiȘtergere
  4. nepoțica mea de 15 ani , deseneaza mereu peisaje de noapte si luna plina care este asezata intodeauna in susul foi ca un titlu . E un motiv de ingrijorare ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca fata ta e mai introvertita, emotiva. Simte nevoia sa fie protejata de o figura materna, protectoare.

      Ștergere
  5. aham...va uitati la **** ****** si acolo va veti da seama de multe lucruri

    RăspundețiȘtergere
  6. eu desenez mereu vaze cu flori!ce inseamna?

    RăspundețiȘtergere
  7. Mie îmi place să desenez oriunde pe foaie. Ce înseamnă asta?

    RăspundețiȘtergere
  8. Fica mea de 6 ani,face multe punctulete pe servetele punctulete colorare,de un an de zile le face timpul liber....ce inseamna???

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.