Cutremurele in superstitii asiatice si romanesti

Legendele , superstitiile si credintele despre cutremure sunt prezente in toata lumea, dar cu precadere in zonele din Asia , devastate adeseori de aceste implacabile manifestari ale naturii.

Potrivit unei vechi legende japoneze , cutremurele sunt provocate miscarile unui somn urias care traieste in adancimile pamantului. In Asia , exista numeroase povesti si superstitii despre ceturi , formatiuni stranii de nori , lumini ciudate si un comportament neobisnuit al animalelor ce preced declansarea unui cutremur.Aceste prevestiri populare par a nu fi insa doar legende, intrucat multe din fenomenele descrise de ele au fost observate si descrise in lumea moderna. Iata cateva din aceste predictii ...

- Aparitia unei lumini rosii , asemeni celei degajate de un mare foc , inconjurate de o zona neobisnuit de intunecata pe cerul noptii , este un semn al unui mare cutremur sau tsunami ce va lovi acea zona.

- Ceturi neobisnuite sau nori cu forme ciudate par a apare inaintea cutremurelor , fapt consemnat in multe proverbe si zicale japoneze : "Atunci cand norii sunt apropiati de pamant va veni ploaie sau cutremur" ; "Un cutremur este pe cale de a incepe cand norii se indreapta catre est sau cand un nor asemeni unui lung dragon cu dungi negre pluteste orizontal deasupra pamantului" ; "Ceata aparuta atunci cand este vreme frumoasa in jurul muntilor este un semn de cutremur" ; "Inainte de a incepe un cutremur , norii se opresc din miscare , vantul inceteaza sa bata , atmosfera din jur devine neclara si pamantul incepe sa bubuie " ; "Nori asemanatori cu serpi sau dragoni inconjoara soarele de dimineata inainte de un cutremur" ; "Atunci cand soarele este inconjurat de un inel , va fi ploaie torentiala sau un cutremur" ; "Un curcubeu cetos, vertical , este semn de cutremur" ; Daca stelele par sa fie foarte apropiate de pamant se prevesteste un cutremur"

- Diverse fenomene iesite din comun legate de apa , vant sau vreme sunt si ele semne prevestitoare ale cutremurelor : "Un cutremur va avea loc atunci cand a fost mult timp vreme frumoasa, fara nori si vant" ; "O perioada foarte lunga cu o vreme foarte calduroasa si umeda precede de obicei un cutremur" ; "Mai mult de 10 zile fara vant anunta un cutremur" ; "Daca vantul bate dinspre pamant , acesta este semn de cutremur" ; "Atunci cand pamantul din ghivecile de flori se usuca neobisnuit de repede , va veni un cutremur"; "Daca apa unui rau ramane tulbure mai mult de o saptamana , se anunta un cutremur" ; "O temperatura inalta a apei marii si o culoare rosie a marii sunt indicii ca va veni un cutremur"; "Bubuituri puternice precum cele ale tunurilor si focurilor de artificii prevestesc un cutremur".

- Vreme de secole , in toata lumea au circulat nenumarate povesti si legende despre comportamentul bizar al animalelor inainte de un cutremur.Conform superstitiilor si credintelor din lumea orientala , animalele se poarta astfel ...
Vitele devin foarte agitate si incearca sa fuga din grajduri sau imprejmuiri.
Porcii rod gardurile sau custile si se musca unul pe celalalt.
Pisicile pleaca din casa si cainii scheuna si nu accepta mancarea.Pisicile , soarecii, sobolanii , soarecii pleaca din cladiri.Animalele salbatice ies afara din vizuini.In perioada iernii, cand ar trebui sa hiberneze, liliecii zboara pe afara.
Gainile cotcodacesc in timpul noptii sau sunt foarte agitate.Cocosii canta fara intrerupere.
Serpii si broastele ies afara in vreme de iarna .Serpii se aduna in palcurile de bambusi.
Broastele testoase parasesc vizuinile in vreme de iarna.
Pestii se ivesc si se zbat la suprafata apei sau dispar din zonele de coasta.Crapii si pestisorii aurii sar pe uscat.Mari grupuri de sardine inoata in avalul raurilor.
Libelulele rosii zboara in aceeasi directie.Albinele bazaie si se rotesc deasupra stupurilor.


In vechile credinte si superstitii populare romanesti, pamantul este o suprafata plana care se uneste la margini cu cerurile. In unele zone, se spunea ca pamantul se reazama pe 3 stalpi de lemn, fier sau ceara.O zgripturoaica sau o scorpie rodea acesti stalpi sau se freca de ei , dand nastere cutremurelor.Pentru a potoli zgripturoaica , i se dadea drept hrana apa cu care se clatesc donitele la fantana si malaiul ramas pe strecuratoare.In Valcea , locul scorpiei era luat de Iuda Iscariotul , poreclit uneori "Iuda Pamantului".

Potrivit altor legende din folclor, pamantul este asezat pe apa , pe spinarea unui peste care atunci cand se misca face tarina sa se cutremure.Dupa alte credinte, pamantul se zgaltaie din cauza pacatelor care il apasa.De aceea , se zice ca trebuie sa te inchini si sa iti face cruce atunci cand se iveste un cutremur.Pamantul tremura si de frica , din cauza ca Dumnezeu se uita in jos , catre el , si zareste multimea de nelegiuri infaptuite de oameni ; Dumnezeu se uita catre lume cu ochii intredeschisi , caci, daca i-ar deschide intru totul , lumea ar ajunge la prapad.


Surse :
- Elena Niculita-Voronca - Datinile si credintele poporului roman
- Gh. F. Ciausanu - Superstitiile poporului roman
- Legend of Unusual Phenomena Before Earthquakes


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Superstitii si credinte japoneze | Semnificatii si traditii
Cutremurele in superstitii asiatice si romanesti Cutremurele in  superstitii asiatice si romanesti Reviewed by Diana Popescu on martie 13, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

  1. una peste alta au patit-o rau de tot. mi-e mila de ei. daca s-ar fi intamplat sa fie la noi asta, am fi fost rasi de pe fata pamantului.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.