Litera A , simbol si semnificatie

A , prima litera a alfabetului , provine din litera greceasca Alfa care la randul ei isi are sursa in litera feniciana Alef. Semiticul Alef are drept origine o hieroglifa egipteana infatisand capul incornorat al unui bou. Asadar , litera A reprezinta , de fapt , un cap bovin ale carui coarne au fost insa intoarse in jos in vremea Greciei antice.
Potrivit "Eyomologicum Magnum" , alfa deriva etimologic din grecesul "alpho" , un verb insemnand "a inventa".In acest fel , alfa poate semnifica "prima litera inventata" .Cuvintele grecesti cele mai apropiate de "alpho" sunt "alphano" ( a aduce castig /venit / profit) si substantivul corespunzator "alphe" ( profit,castig , beneficiu).
Conform ordinii naturale a corespondentelor din viziunea lui Plutarh , prin care fiecarei vocale ii era atribuita o planeta , alfa este conectata cu Luna.Boul era si el asociat cu Luna , atat in simbolismul religios sumerian cat si in cel egiptean , datorita formei pe care o are satelitul pamantului atunci cand este in crestere.
Litera alfa ca simbol este folosita pentru a descrie o varietate de termeni si fenomene , inclusiv cea dintai sau cea mai semnificativa evolutie a unui lucru.In Noul Testament , insusi Dumnezeu se proclama a fi " Alfa si Omega, Cel Dintai si Cel de pe Urma, Inceputul si Sfarsitul.”

Litera A sau cea corespunzatoare ei din diverse alfabete ale lumii intruchipeaza o multitudine de simboluri si semnificatii :

- In runele vikingilor , "ac" , corespunzator lui A , este tradus drept "stejar" , arborele ce isi pliaza si isi aplatizeaza "carnea" pentru copii oamenilor.Adeseori , stejarul traverseaza apele gastii de mare , iar oceanul dovedeste daca isi respecta promisiunea de a face fata valurilor.
- In Ogham , alfabetul magic al druizilor , sinonimul lui A este "ailm" , adica ulmul , si reprezinta abilitatea de inaltare deasupra tuturor , prin care se ajunge intr-un plan transcedental , dar si regenerarea , albastrul ori nagatul.
- In alfabetul arab , A se regaseste in litera alif , careia ii este atribuita cifra 1 si are intelesul de al-Bari sau Creatorul.
- In limba japoneza Shinto Kototama vocala A semnifica mila si compasiunea.
- In alfabetul Kabalei, litera alef inseamna "bou" , este corespunzatoare in tarot arcanului numarul 1 , cartii Magul (Magicianul) si reprezinta tatal , averea mobila , unitatea , omul ca unitate colectiva , stapan al pamantului si calea dintre Kether si Chomah in arborele Sefirotului.
- In Midras , celebra culegere ebraica de texte religioase , alef apare intr-o povestire in care este rasplatita prin favoarea de a incepe cele "10 porunci".In Sefer Yetirah , o carte timpurie a ezoterismului evreiesc , alef este regele ce stapaneste respiratia , formeaza aerul din univers si il tempereaza de-a lungul anului .
Alef este si prima litera a cuvantului ebraic "emet" , adica "adevar".In mitologia evreiasca , alef era incrustata pe capul golemului , aceasta litera facandu-l sa ia viata.
Alef este un insemn important in formulele si amulete mistice ebraice , mai ales ca este cea dintai litera a celor trei nume mistice ale lui Dumnezeu din Exodul ("Eu sunt Cel ce sunt" ; in ebraica : 'Ehyeh 'Asher 'Ehyeh ).
In misticismul ebraic , alef semnifica unicitatea lui Dumnezeu , reprezentarea grafica a literei ( א ) fiind compusa dintr-o parte superioara , una inferioara si o diagonala.Zona de sus simbolizeaza aspectele inefabile si ascunse ale Domnului , in vreme ce zona de jos reprezinta revelarea si prezenta lui Dumnezeu in lume.Linia diagonala are rolul de a conecta cele doua taramuri. Potrivit rabinului Isaac Luria , cele doua regiuni ale literei alef semnifica apele superioare si inferioare ale lumii, precum si firmamentul dintre ele.

Litera A in numerologie

Asa cum aratat mai inainte , "A" corespunde cifrei 1 si este prima litera atat in alfabetul ebraic cat si latin.Precum "alfa" , litera A semnifica o o foarte mare incredere si vointa in atingerea obiectivelor propuse.Se spune ca atunci cand este prima vocala dintr-un nume , "A" aduce tendinta de a fi alert, activ si aventuros.Ca influente negative , "A" poate aduce cu el aroganta , antagonism si agresivitate.
Litera A imprima dorinta de a te inalta dincolo de ierarhia destinului si este asemanata , la propriu si la figurat , cu o scara. Ea aduce dorinta de a te afirma ca lider si este pe cale de a starni in oameni entuziasmul de a urma o persoana ce pare a le indruma o noua cale in viata.
- Trasaturi pozitive conferite de litera A : conducere, incredere in sine , hotarare , initiativa , curaj.
- Trasaturi negative ale literei A : aroganta , agresivitate.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Scrisul iti releva personalitatea | Grafologia ca stiinta si arta

Semnificatia spirituala a numerelor

Care este numarul tau karmic ?
Litera A , simbol si semnificatie Litera A , simbol si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on aprilie 11, 2011 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Interesant. Nu mi-am imaginat ca litera A poate avea atatea semnificatii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oau, câte semnificații pentru o singură literă. Sunt curios care este semnificația literei D

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant acest articol. Ma intreb daca se poate regasi personalitatea unei persoane in functie de litera carei place?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.