Ma iubeste cu adevarat ? Cum pot sa stiu ?

Oricine a fost indragostit sau implicat intr-o relatie de iubire a ajuns la un moment dat sa fie macinat de astfel de ganduri ... "Daca m-ar iubi cu adevarat , atunci ar trebui sa imi daruiasca flori , sau sa imi aduca mai des complimente , sa isi aduca aminte de ziua mea de nastere , ori macar sa nu uite sa duca , din cand in cand, gunoiul ..."
Ne asteptam ca simtamantul dragostei sa fie cat mai transparent in comportamentul persoanei iubite si , adeseori, judecam sentimentele acesteia fata de noi prin prisma unor gesturi cat mai evidente. Pentru ca , atunci cand este vorba despre dragoste , faptele dovedesc mult mai mult decat cuvintele , nu-i asa ?
Ei bine, nu este chiar asa ! Potrivit unui nou studiu , realizat de psihologii Lara Kammrath si Johanna Peetz , sentimentele romantice precum iubirea , intimitatea si atasamentul conduc catre un comportament specific , dar nu asa cum ni-l imaginam noi.

Unele gesturi de dragoste sunt spontane ; ele au loc atunci cand vrei sa faci un lucru dragut pentru partenerul tau si actionezi imediat sau intr-un viitor cat mai apropiat. Pronuntarea cuvintelor "te iubesc" , o mangaiere pe spate a partenerului atunci cand acesta a trecut printr-o zi grea , luarea prin surprindere a iubitei cu o cina romantica , toate acestea sunt exemple ale dovezilor de iubire care nu necesita o pregatire ori o planificare.

Alte semne de iubire sunt cele care necesita o desfasurare constanta in timp. Ele sunt mai greu de pus in practica intrucat necesita rabdare si atentie (spre exemplu , a-ti aminti sa iti aduci mereu aportul la treburile casnice fara sa ti se ceara asta , sau a incerca sa fii in permanenta pe aceeasi lungime de unda cu partenerul) , sau deoarece exista o anumita perioada de timp intre programarea lor si punerea lor in actiune ( de exemplu, sa pastrezi in minte ca trebuie sa cumperi un cadou sotiei pentru aniversarea ei de saptamana viitoare , ori sa iti tii promisiunea de a o suna regulat atunci cand esti departe de ea).

In studiul lor cercetatorii au aflat ca sentimentele de dragoste sunt binevenite si apreciate in special atunci cand au loc in mod spontan , prin dovezi negandite de bunatate si generozitate , si sunt foarte putin impresionante atunci cand au loc ca urmare a unui comportament afectuos pe termen lung .In cel de-al doilea caz , gesturile de afectiune dovedesc mai curand cat de grijuliu sau constiincios esti , si nu in ce masura iti iubesti partenerul.

Intr-o prima parte a cercetarii, mai multi studenti aflati intr-o relatie de cuplu au fost solicitati sa raspunda unui test online prin care li s-au estimat sentimentele de dragoste , intimitate si atasament. Dupa aceasta , ei au fost informati ca exista si o rasplata pentru participarea lor la test , ei putand merge la o cofetarie unde puteau crea un cadou dulce pentru iubit sau iubita , avand si posibilitatea de a propune numele partenerului lor pentru o tragere la sorti avand drept premiu un card 50 de dolari.
Kammrath si Peetz au introdus doua variante si anume ca acel laborator de cofetarie va fi accesibil studentilor a doua zi sau abia peste patru zile. Astfel , cercetatorii au putut constata ca intensitatea sentimentelor de iubire ale studentilor era proportionala cu dorinta de a merge la cofetarie a doua zi sau peste patru zile. Numai acei studenti cu un mare grad de constiinciozitate ( adica care obisnuiau sa fie mereu pregatiti la scoala, erau foarte atenti la detalii si erau capabili sa se supuna rigorilor unui program) s-au prezentat la laboratorul de cofetarie in cea de-a patra zi , indiferent cat de profunda era afectiunea lor pentru persoana iubita.

Intr-o a doua parte a studiului , li s-a cerut studentilor sa intocmeasca o lista cu sapte tipuri de gesturi de dragoste la indemana pe care le-ar face pentru partenerul lor ( de exemplu, sa il complimenteze ori sa ii trimita un SMS de dragoste) si li s-a spus sa faca toate acele gesturi in aceeasi zi, sau cate unul pe zi timp de o saptamana.
Inca o data , cei cu adevarat indragostiti si-au aratat toate semnele lor de afectiune in aceeasi zi , neavand rabdare sa le insire de-a lungul zilelor unei saptamani.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Semnele dragostei | Cum stii ca cineva este indragostit ?

Cum stii ca o femeie te place ? | Semne ca o femeie este atrasa de tine

Cum iti dai seama ca cineva este atras de tine ?
Ma iubeste cu adevarat ? Cum pot sa stiu ? Ma iubeste cu adevarat  ? Cum pot sa stiu ? Reviewed by Diana Popescu on aprilie 04, 2011 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Pe o parte cred că este adevărat studiul, gesturile dragostei trebuie să fie spontane, nu planificate, pe de altă parte cred că dacă există iubire adevărată atunci s-ar ierta unele greșeli minore.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna as avea si eu o intrebare .. nu stiu daca o sa primesc un raspuns concret ... ptr ca e prima data cand incerc pe net sa pui o intrebare si a primesc raspun la intrebare ... Eu am un iubit si de o perioada ne certam tot timpul ... si nu il mai inteleg deloc as vrea sa stiu de ce este asa ptr ca eu il intreb dar nu vrea sa vb ...

    RăspundețiȘtergere
  3. ok da ' nu ti separeb ciudat sa se duca dupa 4 zile la cofetarie ???? E absurd ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna!am 15 ani si am cunoscut un baiat de aproape 27 de ani,il iubesc fffffffffff mult si as vrea sa fiu cu el sa fim impreuna toata viata.dar el nu ma vrea cel putin asa cred( am stat cu el vreo 3luni dar ne'am despartit) si acum il vreau inapoi pt k il iubesc enorm si fara el as muri .Chiar dak sunt mai mik eu il iubesc!ce sa fac ca sa ma placa si el va rog

    RăspundețiȘtergere
  5. pai spunei ce simti,fi sincera fata de el...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.