Doua portrete : Iisus si Iuda


In urma cu cateva secole , un celebru artist a fost angajat pentru a picta interiorul catedralei dintr-un oras sicilian.Subiectul lucrarii era viata lui Cristos.Vreme de multi ani, maestrul a lucrat fara incetare si , in cele din urma, lucrarea era gata , cu exceptia a doua importante portrete : cel al lui Iisus copil si cel al lui Iuda.Pictorul a cautat peste tot , in lungul si in latul Siciliei , modelele potrivite pentru aceste esentiale portrete.

Intr-o zi , in vreme ce se plimba prin oras, atentia i-a fost atrasa de cativa copii ce se jucau in strada.Printre ei , era un baiat de 12 ani , a carui fata l-a tulburat pana in strafundul sufletului. Inaintea lui se afla o imagine coplesitoare a puritatii , dar si a puterii de a elibera oamenii de suferinte si amagiri.A luat copilul cu el la catedrala si, timp de cateva saptamani, zi de zi, baiatul a stat nemiscat pana cand portretul lui Iisus copil a fost desavarsit.

Pictorul nu reusea insa sa gaseasca nici un barbat ale carui trasaturi sa redea cat mai expresiv infatisarea lui Iuda.A ajuns chiar pana acolo incat sa ofere o mare recompensa acelui om care ar fi putut sa ii ofere modelul unei figuri incarcate de toate pacatele omenirii.Nu s-a resemnat nici o clipa si a continuat sa umble de colo colo , prin satele si catunele italiene.Cautarile lui au durat saptamani , luni , ani ...


Dupa mult timp , pe cand isi ineca amarul in bautura intr-o taverna , a fost surprins de o aparitie infioratoare .Un barbat cu o fata inspaimantatore , plina de zbarcituri si cicatrici , a pasit pragul carciumii si a inceput sa se milogeasca pentru un pahar cu vin.Fata lui parea sa fie o oglinda a tuturor viciilor umane.Traversat de o bucurie fara margini, artistul l-a apucat de brat pe cersetor si l-a indemnat : "Vino cu mine si iti voi cat vin doresti !"
Zi si noapte , pictorul nu si-a scapat din ochi modelul si a lucrat febril la finalizarea capodoperei sale.Pe masura ce inainta in munca , s-a petrecut insa o transformare profunda in atitudinea barbatului ce ii statea in fata.O stranie tensiune a pus stapanire peste el si i-a indepartat expresia indobitocita si resemnata pe masuta ce isi atintea cu neliniste si oroare ochii injectati peste portretul sau ce incepea sa capete contur.
Intr-o seara , nemairezistand atmsferei incordate din biserica, artistul si-a pierdut rabdarea si a intrebat : " Ce se intampla cu tine , omule ? Ce anume te face sa suferi atat de crunt ?"

Barbatul si-a ingropat fata in palme oftand din greu .Dupa un timp , si-a ridicat capul , dandu-si la iveala lacrimile : "Maestre , nu iti mai amintesti de mine ? Cu multi ani in urma , m-ai ales drept model pentru portretul lui Iisus copil !"



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Comoara | O poveste cu talc

Hotul cel sfant | O poveste cu talc

Lupta dintre bine si rau | O poveste cu talc
Doua portrete : Iisus si Iuda Doua portrete : Iisus si Iuda Reviewed by Diana Popescu on august 08, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.