Internetul iti creeaza dependenta ?


Nu cred ca pot cade prada cu usurinta unei dependente.Pot sa suport cu stocism lipsa cafelei de dimineata , iar scurta perioada in care am cochetat cu fumatul nu m-a impins , fara scapare , in bratele acestui pacatos viciu.Zilele trecute am ramas insa, pe neasteptate, fara internet .Fara posibilitatea de a-mi trece in revista statisticile si comentariile blogului , fara nici o sansa de a google-ui tot ce imi starneste interesul si pasiunea , fara putinta de a face un tur al retelelor mele sociale din lumea virtuala.Am fost aproape socata de starea de frustrare si tulburare care a pus stapanire peste mine dintr-o data .Criza provocata de lipsa dozei zilnice de internet m-a pus pe ganduri , asa ca am facut o mica investigatie ( pe internet , desigur) , in decursul careia am aflat ca nu sunt singura persoana care a trecut prin asa ceva ...Intr-un fel saul altul, devenim , pe zi ce trece , o planeta de drogati dependenti de media.

Intr-un recent studiu din Marea Britanie , initiat de compania de studiu a pietei "Intersperience" , 53 % dintre subiectii intervievati au declarat ca se simt "abatuti" atunci cand nu au acces la o conexiune pe internet , in vreme ce 40 % dintre ei au marturisit ca se simt "singuri" atunci cand nu sunt online.Renuntarea la avantajele furnizate de tehnologia IT a fost considerata de unii a fi la fel de dificila precum "lasatul" de fumat sau bautura , iar peste 1.000 de oameni au descris ca asa ceva ar fi "ca si cum mi s-ar taia o mana " sau " cel mai mare cosmar pe care mi l-as putea imagina".

Un studiu mult mai amplu , pus la punct de International Center for Media & the Public Agenda si Academia de media si schimbare globala din Salzburg , s-a concentrat asupra tinerilor din colegii raspandite in Africa , Asia , Europa , America Latina si SUA.Circa 1.000 dintre ei au acceptat sa renunte la toate mijloacele media timp de o zi.Fara internet , ziare , televizor sau Play Station ! Rezultatul a fost infiorator pentru tinerii subiecti ...Ei s-au simtit supusi unei constrangeri sau imobilizari mentale insuportabile.Un elev din Slovacia a spus :"M-am simtit ca si cum mi s-ar fi luat totul si as fi fost supus unei torturi".Fara posibilitatea de accesa media , un baiat din Mexic a ajuns sa declare ca a avut senzatia ca nici macar soarele nu il mai poate incalzi.Un adolescent din Marea Britanie s-a exprimat mult mai pe sleau : "Media este drogul meu ; fara ea sunt pierdut.Sunt dependent .Cum as putea supravietui 24 de ore fara media ?" Unii tineri au trecut chiar si prin reactii fizice destul de neplacute."Simteam cum ma mananca tot corpul, la fel ca pe un drogat , pentru ca nu imi puteam folosi telefonul", a declarat un american.
Multi dintre cei intervievati au spus ca nu si-au putut imagina ce sa faca cu timpul liber , ramas vacant in lipsa mijloacelor media."Pur si simplu , nu am mai stiut ce sa fac cu mine insumi " , a exclamat unul dintre ei.O parte dintre elevi s-au plictisit dupa numai cateva ore , altii nu avut nevoie de nici macar de 60 de minute.Un tanar din China a declarat : " Dupa 5 minute fara media , singurul meu sentiment despre acest lucru poate fi exprimat intr-un singur cuvant : Plictiseala ".
Desigur, tinerii de varsta colegiului au tendinta de a dramatiza si a isi exagera simtamintele . Dar , avand in vederea numarul mare de subiecti supusi cercetarii si mediile culturale foarte diferite din care au provenit acestia acestia , a fost surprinzator cat de asemanatoare au fost reactiile.

Sa fi devenit oare mijloacele media indispensabile vietii noastre cotidiene ? Nu ne mai putem bucura de natura sau o lectura buna din cauza ispitelor internetului ? Voi ce parere aveti ?



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


De ce ne simtim liberi pe internet ? | Efectul de dezinhibare online

Internetul ne afecteaza memoria

Google , da-mi 6 numere norocoase ! | Rugaciune la zeul Google
Internetul iti creeaza dependenta ? Internetul iti creeaza dependenta ? Reviewed by Diana Popescu on august 09, 2011 Rating: 5

7 comentarii:

  1. Eu zic ca internetul creeaza o mare dependenta...sunt unii care sunt enorm de nervosi in momentul in care nu au net...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi-a creat deja aceea dependenta de care se vorbeste. Nu pot sta acasa fara sa am internet, m-as plictisi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred ca e vorba de o dependenta, mai degraba o necesitate a prezentului

    RăspundețiȘtergere
  4. Internetul e parte integranta din noi. Si nu numai cand e vorba de socializare. Multi isi promoveaza afacerile pe internet. E mult mai usor sa vezi niste produse online, cu preturile afisate decat sa te deplasezi in celalalt colt de tara.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am ajuns si la medic, din cauza orelor petrecute in fata pc-ului (peste 8 ore, in fiecare zi aproape).
    Va spun doar... aveti grija.

    RăspundețiȘtergere
  6. Adevarul este ca e ca un drog.Creeaza mai mult sau mai putin dependenta...fie ca ne place,fie ca nu.Totusi trebuie sa avem mare grija sa nu ajungem sa ne traim viata mai mult in virtual decit in real;)in rest e bun,educativ:)dar e bine sa fie totul cu masura:)e mai sigur si mai sanatos asa ptr.toti:)

    RăspundețiȘtergere
  7. E logic să devii dependent de ceva ce folosești zilnic. Pentru mine nu ar fi o problemă dacă n-aș mai avea acces la Internet pentru că găsesc mereu ceva de făcut. Efectiv nu mă plictisesc niciodată. Sunt atâtea lucruri de făcut pe lumea asta :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.