Ai multi prieteni pe Facebook ? Inseamna ca ai un creier mare !

Ai multi sau putini prieteni (inclusiv pe Facebook) ? Lucrul acesta ar putea fi o fatalitate, nedepinzand tine ca persoana , ci de marimea creierului tau ! Cercetatorii au descoperit ca numarului de prieteni de site-ul de socializare Facebook este in legatura directa cu marimea unor zone ale creierului.ceste regiuni cerebrale sunt asociate cu memorizarea numelor si fetelor , dar si cu felul cum interpretam indicii sociale precum privirea ori miscarile corpului.Zone ale creierului usor diferite au fost puse in evidenta atunci cand cercetatorii au comparat marimea creierelor in functie de interdependentele sociale din lumea reala , indicandu-se astfel ca relatiile de prietenie online si cele din viata reala necesita diferite abilitati sociale.
"Retelele sociale exista in multe forme - in lumea reala , in ciberspatiu si in alte multe forme ", a precizat conducatorul acestui studiu , Geraint Rees , de la University College din Londra."Ele reprezinta aspecte particulare ale comportamentului uman care definesc si afecteaza multe aspecte ale modului cum ne traim zilnic viata." Oamenii de stiinta au folosit procedeul rezonantei magnetice functionale pentru a scana creierele a 125 de studenti aflati intr-o buna stare de sanatate.Apoi, au comparat marimile a diferite regiuni ale creierului fiecarui participant la studiu cu numarul de prieteni pe care ii are acesta pe Facebook si in viata reala.
S-a constatat ca subiectii cu multi prieteni pe Facebook au anumite zone cerebrale mai dezvoltate fata de cei cu numai cativa amici pe aceeasi retea de socializare online.Aceste zone includ sulcusul temporal superior si girusul temporal median , ambele implicate in procesul de interpretare a semnalelor sociale de baza ; cortexul entorinal , care grupeaza in perechi numele si fetele ; amigdala creierului, care ne ajuta sa recunoastem expresiile faciale asociate cu diverse emotii.
Cercetatorii au comparat , de asemeni , datele obtinute despre creierele studentilor cu reteaua lor de amici din viata reala.Surprinzator , ei au observat un diferit model de modificare a creierului.Desi au descoperit o amigdala mare la cei cu o intensa activitatea sociala , nu au gasit nici o diferenta a sulcusului , girusului si cortexului intre cei "singuratici" si cei foarte prietenosi.

Ce a fost mai intai ? Oul sau gaina ?

Intrebarea la care a cest studiu nu a gasit un raspuns este daca crearea unor mari retele sociale determina marirea unor regiuni ale creierului sau , din contra , marimea acestor zone cerebrale provoaca o mai intensa activitate de socializare .Unii oameni de stiinta cred ca este posibila influenta unui al treilea factor , care determina atat modificarile din creier , cat si numarul de amici pe care ii avem pe Facebook ori in lumea reala .

Sursa : Livescience


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


De ce ne simtim liberi pe internet ? | Efectul de dezinhibare online

Cand prietenia se transforma in dragoste

Ce nu stiti despre Facebook ?
Ai multi prieteni pe Facebook ? Inseamna ca ai un creier mare ! Ai multi prieteni pe Facebook ? Inseamna ca ai un creier mare ! Reviewed by Diana Popescu on octombrie 19, 2011 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Interesant studiu.Chiar nu mas fii gandit niciodata la asta.Multumesc de informatiile noi pe care mi le dai.Tiai castigat un cititor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred in studii de genul! Cum naiba sa spui ca daca ai multi prieteni ai creierul mare???

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevarat ce zici.Poti adauga prieteni doar asa ca sa ai cati mai multii.Nu ee neeaparat sa le tii minte si numele.Dar mam referit ca ee interesanta teaoria desi ee o prostie.

    RăspundețiȘtergere
  4. interesant numai ca nu vorbim de o "marire" a creierului ci a unor zone ale acestuia. Oare ele se maresc in detrimentul caror alte zone ? daca zonele pe care le ocupa erau mai importante ?
    Anyway sunt anti socializare on line, daca vrei sa socializezi fa-o face to face sau nu o mai face pentru ca oricum e doar un joc de rol.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.