Misterul rocilor magnetice de pe Luna

Oamenii de stiinta au reusit sa gaseasca solutia unui mister care invaluie de multa vreme magnetismul rocilor aduse de pe Luna de catre astronautii misiunilor Apollo din anii 1960 - 1970 .Luna , spre deosebire de pamant, nu are un camp magnetic , asadar rocile de pe suprafata ei nu ar trebuie sa fie magnetizate.

Explicatia ? Rocile si-au pastrat proprietatile magnetice din cauza unui magnetism prezent odinioara pe Luna. In esenta, se crede ca miezul lichid al Lunii , a generat un camp magnetic asemeni celui al Terrei , acesta nefiind insa provocat de temperaturile enorme precum cele din interiorul pamantului, ci de miscarea de rotatie a mantalei exterioare solide inconjurand Luna.

Este vorba despre " un mod diferit de a pune in miscare un dinam , ... , implicand o agitare fizica , la fel ca si cum ai invarti o linguta intr-un gigantic bol " , a declarat Christina Dwyer , unul dintre studentii de la Universitatea din California care au luat parte la aceste studiu.
Luna a ajuns la o viteza de rotatie din ce in ce mai lenta in jurul pamantului , dar se crede ca , in urma cu multe milenii, ea era mult mai aproape de pamant , iar efectul de maree al scoartei Lunii ar fi determinat o rotatie a miezului lichid al acestui satelit , capabil sa genereze un puternic camp magnetic.In acest fel se explica faptul ca rocile aduse de astronautii din misiunile Apollo sunt magnetizate.
De fapt, se pare ca Luna si-ar fi pierdut magnetismul in urma cu un milion de ani.

Sursa : the statecolumn
Misterul rocilor magnetice de pe Luna Misterul rocilor magnetice de pe Luna Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 10, 2011 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.