10 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri

Potrivit traditiei populare romanesti, pe 10 decembrie, ziua sarbatorii Sfintilor Mina , Ermoghen si Eugraf , se aseaza in apa trei ramuri de prun, trei de visin si trei de zarzar , imbobocirea lor ulterioara fiind o prevestire de noroc.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 10 decembrie


Sfintii Mucenici Mina , Ermoghen si Eugraf

Mina era atenian , curtean al Imparatului Maximinus si , in secret , adept al credintei crestine.Cu ocazia unor tulburari provocate in Alexandria de disputa dintre mai multe grupari politice si succesul crescand al misionarilor crestini in indepartarea oamenilor de idoli , imparatul l-a trimis pe Mina sa reconcilieze adversarii si sa aplaneze disputelor.
Mina a pus capat destul de repede conflictelor politice dar , in loc de a-i prigoni pe crestini, asa cum ii ceruse imparatul , a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a-i proteja si a incuraja raspandirea Evangheliei.Atunci cand Maximinus a aflat ce facuse Mina , si-a trimis alt curtean , pe nume Ermoghen , in Alexandria , pentru a restabili ordinea imperiala si a-l executa pe Mina daca acesta nu isi renega credinta.Ermoghen a indeplinit cu strictete ordinele imparatului si l-a supus pe Mina mai multor torturi in piata publica.Atunci insa cand Mina a supravietuit tuturor acestor incercari si a fost vazut intovarasit de doi stralucitori ingeri , Ermoghen s-a cait si a imbratisat credinta crestina , devenind apoi un infocat propavaduitor al Evangheliei si , gratie straduintelor sale, ajungand a fi numit episcop.
In cele din urma , imparatul a hotarat sa merga el insusi la Alexandria pentru a instaura ordinea si legea , ocazie cu care i-a torturat in secret pe Mina si Ermoghen , pentru ca nu cumva acestia sa uimeasca poporul cu alte minuni . Cu toate acestea, in momentul in care imparatul si-a facut aparitia in public , pentru a asista la executia lui Mina si Ermoghen , cei doi sfinti s-au infatisat miraculos vindecati de urmele schingiuirii , fapt ce a provocat multimea sa ii ovationeze si sa strige “Hristos este unicul si adevaratul Dumnezeu”.Impresionat de cele vazute, Eugraf , scribul lui Mina , s-a declarat a fi si el crestin , a pasit in fata si a cerut onoarea de a fi executat si el impreuna cu cei doi sfinti.Toti trei au fost decapitati.Aduse mai tarziu la Constantinopole, moastele lor au prilejuit numeroase miracole.


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 10 decembrie


Sfantul Melhiade

Sfantul Melhiade, numit si Meltiade , Papa intre 2 iulie 311 si 10 ianuarie 314 , se zice ca ar fi fost de origine berbera , fara a fi cunoscute alte amanunte referitoare la viata sa dinaintea numirii in acest inalt rang bisericesc.
Alegerea lui drept Papa a incheiat o perioada in care scaunul pontifical a fost vacant, dupa moartea Papei Eusebiu pe data de 17 august 310 sau in anul 309 , curand dupa ce imparatul Maxentius l-a exilat pe Eusebiu in Sicilia.
In vremea pontificatului sau, in octombrie 312 , cel ce avea sa fi numit Sfantul Constantin l-a infrant pe Maxentius si a preluat controlul asupra Romei.Constantin i-a daruit lui Melhiade palatul Lateran din Roma, ce a devenit apoi locuinta papala si loc al guvernarii crestine.La inceputul anului 313, Constantin a ajuns la o intelegere cu imparatul Licinius , la Milano , prin care se garanta libertatea crestinismului si a altor credinte religioase , si se inapoiau proprietatile bisericilor.
In acelasi an 313 , Melhiade a condus Sinodul Lateran din Roma , in care a fost achitat Cecilian din Cartagina , iar Donatus a fost condamnat drept schismatic.
Liber Pontificalis (Cartea Papilor) , ce a inceput a fi scrisa din secolul V , atribuie lui Melhiade introducerea catorva obiceiuri precum nepostirea in zilele de joi si duminica.

Sfantul Mina


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 10 decembrie


Sfintii Mucenici Mina , Ermoghen si Eugraf


NOTA : Te astept sa maine pentru a afla impreuna sarbatorile , traditiile superstitiile si obiceiurile de pe 11 decembrie.Sau , daca vrei, le poti primi zilnic abonandu-te la rubrica "Inscrieti-va pe acest site " (Google Friend Connect)


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 10 decembrie – Horoscop general | Profil astrologic

8 decembrie - Sarbatori , traditii si obiceiuri

9 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri
10 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri 10 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on decembrie 10, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Sarbatori crestin - ortodoxe stil vechi: 10 DECEMBRIE - Sfantul Marele Mucenic Iacov Persul; Cuviosul Paladie

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.