15 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Potrivit traditiei populare romanesti, pe 15 decembrie, Sfantu facator de minuni Elefterie le aduce noroc fetelor mari si este respectat de femei , in special de moase, pentru ca face nasterile usoare. Ziua Sfantului Elefterie se tinea pentru cutremure, saracie , lovituri, taieturi si boli.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 15 decembrie

Sfantul Mucenic Elefterie si Sfanta Antia

Numele Elefterie este o forma a cuvantului grecesc “libertate”. Nascut la Roma , Sfantul Elefterie a ramas de mic fara tata , ramanand numai cu mama lui Antia , o crestina care l-a crescut cu frica de Dumnezeu si dragoste pentru cele sfinte.Virtutile si talentele sale au iesit atat de mult in evidenta incat a fost hiroronisit ca preot la varsta de 17 ani, si numit episcop de Iliria (o regiune din Serbia de astazi) la 20 de ani .
Straduintele pastorale si evanghelice ale Sfantului Elefterie au fost pline de succes, ducand la convertirea la dreapta credinta a numerosi pagani.Reputatia sa in crestere a atras atentia imparatului Adrian , care si-a trimis unul din curteni, pe nume Felix, sa il aresteze pe episcop.Atunci insa cand Felix l-a vazut si auzit pe Sfantul Elefterie , a fost captivat de invataturile sale , a crezut in Hristos si a fost botezat crestineste.Cei doi s-a infatisat de bunavoie in fata imparatului , marturisindu-si fara teama credinta.
Elefterie a fost torturat cu cruzime la ordinul prefectului Coremonus , dar acesta din urma a fost apoi luminat de rugaciunile facute de Sfant pentru inamicii sai , a ajuns sa creada in Iisus si a fost botezat chiar de catre Elefterie , fiind , mai apoi, decapitat.
Dupa o vreme, vazandu-se ca Sfantul Elefterie nu este poate fi intors de la credinta nici de foc , nici de tortura , el a fost dus in amfiteatrul roman si decapitat. In momentul mortii sale, mama lui , Antia a fugit catre baiatul ei si l-a cuprins in brate , fiind si ea ucisa cu sabia.

Sfantul Martir Elefterie Cubiculariu
Provenit dintr-o familie nobila din Constantinopole , Sfantul Elefterie a fost inaltat la rangul de Cubicularius (sambelan) .El a fost nu numai un consilier , ci si un prieten apropiat al imparatului (probabil Iulian Apostatul). Dorinta fierbinte de a deveni crestin l-a facut sa obtina o invoire imparateasca pentru a pleca in Bitania , unde a fost botezat.Apoi , si-a construit o casa care ascundea sub pamant o capela crestina.
Atunci cand Elefterie s-a reintors la curtea imperiala , cativa dusmani ai sai l-au denuntat imparatului, care i-a vizitat apoi casa si a descoperit lacasul de rugaciune. Pentru ca Elefterie nu a vrut sa renunte la credinta sa , imparatul a trecut peste relatia lor de prietenie , si a poruncit ca Sfantul sa fie decapitat.

Sfanta Mucenita Suzana

Suzana a crescut in Palestina, fiind fiica lui Arthemius , un bogat preot pagan si a Martei , o femeie evreica.Dupa moartea parintilor, ea a fost botezata crestineste , si-a eliberat sclavii , si-a daruit averea celor saraci si a hotarat sa se dedice unei vieti ascetice.Suzana si-a taiat parul , s-a imbracat cu straie de barbat , si-a luat numele de Ioan si s-a dus la o manastire de calugari din Ierusalim , unde s-a crezut a fi eunuc , fiind acceptata ca si calugar.
Pastrandu-si pe mai departe deghizarea , ea a devenit Superioara a comunitatii monastice.Cand s-au implinit douazeci de ani de cand intrase in manastire , o calugarita aflata in vizita s-a indragostit de ea si a incercat sa ii castige afectiunea. Intrucat a fost respinsa, a acuzat-o pe Suzana ca ar fi vrut sa o seduca pe ea. Episcopul local, Cleopa din Eleutheropolis a sosit pentru a cerceta ce se intamplase , iar Suzana i-a marturisit ca este de fapt femeie. Episcopul a fost impresionat de credinta ei si a luat-o cu el , hirotonosind-o drept diaconita si numind-o stareata a unei manastiri de calugarite.Suzana s-a remarcat prin credinta ei, prin mila fata de sarmani si vindecari miraculoase .
In timpul persecutiilor lui Iulian Apostatul, Sfanta Suzana a fost arestata si torturata pentru ca refuzase sa aduca ofrande zeilor pagani.Cand stapanitorii si-au dat seama ca nimic nu o poate convinge sa isi renege credinta , a fost aruncata in inchiasoare , unde a murit din cauza ranilor si a infometarii in anul 362.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 15 decembrie

Sfantul Prooroc Avacum ,Cuviosii Ioan , Iraclemon , Andrei si Teofil si Cuviosul Atanasie
Vezi : 2 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 15 decembrie

Sfanta Silvia

Sfanta Silvia sau Silviana din Constantinopole, considerata drept cea mai invatata femeie din vremea ei (secolul al V-lea) , s-a remarcat prin lupta neobosita impotriva ereziilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 15 decembrie

Sf. ep. m. Elefterie

Sarbatori, traditii si obiceiuri chinezesti pe 15 decembrie

Festivalul Dukang

O sarbatoare ce are loc in Yichuan , in provincia Henan din China.Aici se spune ca a aparut Dukang , o bautura alcoolica apreciata a avea o vechime de 4000 de ani.O legenda chinezeasca populara poveste ca aceasta “tarie” ar fi reusit sa imbete opt zeitati.

Sarbatori, traditii si obiceiuri din Roma antica pe 15 decembrie

Consualia

Vestita rapire a sabinelor a avut loc cu prilejul celei dintai Consualia , un festival dedicat zeului Consus .Consus , originar o divinitate agricola , dar considerat si ca un zeu al sfaturilor si pazitor al secretelor , se spune ca l-ar fi sfatuit pe Romulus , unul din fondatorii Romei , sa le rapeasca pe femeile sabine si sa le daruiasca drept sotii sustinatorilor sai.
De fapt, existau anual doua festivaluri dedicate lui Consus , una pe 21 august si cea de-a doua pe 15 decembrie.


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 15 decembrie – Horoscop general | Profil astrologic

13 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

14 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
15 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 15 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 15, 2011 Rating: 5

2 comentarii:

  1. La multi ani tuturor sarbatoritilor! Le doresc multa sanatate si Sarbatori Fericite!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sfantul Elefterie sa ne binecuvanteze pe toti cu darurile lui si sa ne aiba in paza!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.