Sfantul Vasile si Anul Nou în superstiții și tradiții românești

Potrivit tradiţiei populare româneşti, Sfântul Vasile este un mare beţiv, ce stă pe un butoi şi face cinste cu vin tuturor. Bunătatea lui l-a impresionat pe Dumnezeu, aşa că Acesta i-a dăruit Sfântului Vasile cea dintâi zi a anului.
Plin de recunostiinta, el a legat o crenguţa de busuioc de toarta unui clopoţel şi a urcat până la Dumnezeu pentru a-L ura. De atunci, a rămas obiceiul de a se ura în prima zi de Anul Nou. Tocmai pentru că era plăcut de Domnul, i s-a dat Sf. Vasile puterea de a face mari minuni, fiind considerat păzitor contra duhurilor rele şi cu mare putere asupra dracilor, inclusiv a celor ce se ascund în oameni. 

În ziua de Anul Nou se fac mari petreceri, întrucât Sfântul Vasile este holtei şi îi plac poznele şi dragostea. Se zicea că el este împăratul iubirilor, ce petrece şi iubeşte, joacă, cântă şi le strică pe fete ! 

De Anul Nou, se umblă pe la cei ce poartă numele de Vasile şi Vasilică şi se bea mult vin, crezându-se că atâta câtă licoare a viilor se îngurgitează în această zi, atâta sânge vor avea oamenii în obraz în decursul anului. De fapt, aşa cum este omul în ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul. Dacă musafirul ce-ţi vine în casă, în ziua de Sf. Vasile este sărac, sărac îţi va fi noul an; dacă e bogat, vei avea un an îmbelşugat ! 

Cine strănută în seara de Sfântul Vasile are noroc în noul an. Alţii ziceau că cei care nu strănută cu această ocazie nu au cum să mai fie în viaţă peste un an! La fel, se credea că în acea casă în care se strănută în ziua de Anul Nou va fi mereu noroc în timpul anului. Tocmai de aceea, şeful familiei sau cel mai mare din casă trebuia să dea un bacșiș celui care strănuta cu această ocazie. Pe de altă parte, cine doarme de Anul Nou, va picoti tot anul şi nu va putea face nimic pentru a aduce norocul alături de sine. În folclorul românesc, există credinţa că este bine să coşi de Sf.Vasile, întrucât te paşte, astfel, un mare noroc: fie că eşti fată sau flăcău, urmează să te căsătoreşti în curând.

Este bine să fii îmbrăcat cu haine frumoase sau noi în ziua de Anul Nou, pentru că acum toate se înnoiesc şi, în acest fel, ai şansă de a-ţi merge din plin de-a lungul anului, având parte de noroc, sănătate şi bucurie de la Domnul. La fel, de Sfântul Vasile e bine să îţi pui în minte un gând bun pentru toate şi să gândeşti ori meneşti bine despre tot, pentru ca în acest fel vor rămâne lucrurile vreme de un an. Dacă ai grijă să nu te superi, să nu te cerţi şi să fii vesel este de bine, întrucât, la fel vei fi în noul an. 


Surse : 
- Elena Niculiţă Voronca - Datinile şi credinţele poporului român 
- Antoaneta Olteanu - Calendarele poporului român 
- Petre Ispirescu - Obiceiuri şi datini la sărbători după lunile anului din ianuarie şi până în decembrie, în mahalaua Tichilestilor



Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Superstitii de anul nou

Dorintele de anul nou

Mesaje de Sfantul Vasile | Felicitari ,urari si SMS-uri
Sfantul Vasile si Anul Nou în superstiții și tradiții românești Sfantul Vasile si Anul Nou în superstiții și tradiții românești Reviewed by Diana Popescu on decembrie 31, 2011 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.