12 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 12 ianuarie este dedicata Sfintei Tatiana si Sfintei Eutasia, si marcheaza sosirea sarbatorii “Lunea Handsel”.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 12 ianuarie

Sfanta Mucenita Tatiana, diaconita

Fiica a unui bogat consul roman, Sfanta Tatiana a devenit diaconita la Roma si a fost arestata pentru vina de a fi crestina in vremea domniei lui Alexandru Severus.Ea si-a declarat fara nici o teama credinta in Cristos in fata tribunalului, iar atunci cand a fost dusa la un templu si silita sa aduca jertfe divinitatilor pagane, ea a reusit sa darame idolii prin puterea rugaciunii sale. Drept urmare, soldatii au supus-o la nenumarate chinuri si torturi, aruncand-o, apoi, in foc. Intrucat a scapat nevatamata din valvatai, a fost data ca prada animalelor salbatice, dar acesteau nu s-au atins de ea. Sfanta Tatiana a sfarsit din aceasta viata prin decapitare.

Sfanta Mucenica Eutasia

Fecioara Martir ucisa prin sabie.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 12 ianuarie

Pomenirea Sfintei Mucenite Anisia cea din Tesalonic ; Pomenirea Cuvioasei Teodora cea din Cezareea ; Pomenirea Sfantului Mucenic Fileter
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 12 ianuarie

Sfanta Tatiana, Mucenica


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 12 ianuarie

Sf. Mucenica Tatiana, Diaconita


Alte sarbatori si traditii din 12 ianuarie

Lunea Handsel

Sarbatorita pe in prima zi de luni a lui ianuarie, “Lunea Handsel” (“Handsel Monday”) era un eveniment de seama in zonele rurale ale Scotiei.”Handsel” reprezenta un lucru daruit ca semn de noroc, mai ales la inceputul unui ciclu ori parcurs existential.In acest fel, “Lunea Handsel” era o ocazie de a da cadouri la debutul unui nou an, o traditie pastrata din secolul al XIV-lea pana in secolul al XIX-lea. In cele din urma, aceasta sarbatoare a fost inlocuita de “Boxing Day” (“Ziua pusculitei”), obiceiul de a oferi lucratorilor de la ferme si celor din serviciul public niste bani in plus sau un mic dar continuand pana in zilele noastre.
Intrucat “Lunea Handsel” era atat de populara in radul oamenilor de la sate, multi scotieni celebreaza in prezent “Vechea luni Handsel” (“Auld Handsel Monday”) in prima zi de luni dupa 12 ianuarie, acest lucru reflectand opozitia lor fata de trecerea de la calendarul Iulian la cel Gregorian.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 12 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

10 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

11 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
12 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 12 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 11, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. La multi ani celor care isi serbeaza ziua de nastere in acesta seara. Multa sanatate si noroc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia ieri am aflat si eu ca de fapt exista si sf Tatiana...cu ocazia asta, i-am urat un sincer La multi ani verisoarei mele.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.