Cum sa-mi amintesc visele

Chiar daca imi amintesc cele mai multe din visurile mele, am tendinta de a fi obsedata de cele de care nu imi aduc aminte. Uneori, intarzii indelung in pat , straduindu-ma sa rememorez ce se intampla intr-un vis ce pare a se sterge asemeni aburelii rasuflarii de pe un geam. Uneori, reusesc sa imi readuc in minte o parte dintr-un astfel de vis, dar, de cele mai multe ori, cu cat imi pun mai mult mintea la treaba, cu atat mai mult imaginile din vis imi scapa printre degetele ratiunii.
Se spune ca visam, in fiecare noapte, timp de o ora si jumatate, cel mai lung vis nereusind sa depaseasca 45 de minute. Atat de multe imagini si impresii furnizate de subconstientul nostru ar trebui, poate, sa ne lase macar cateva farame de amintire. Daca vrei, cu adevarat, sa iti amintesti ce ai visat, poti recurge la cateva simple metode, cu conditia de a fi mereu perseverent …

Tine la zi un jurnal de vise

Asterne-ti pe hartie visele de indata ce te trezesti. In acest fel, poti sa le inregistrezi atunci cand iti sunt inca proaspete in minte. Incearca sa aplici zi de zi urmatoarea tehnica: ia o foaie mare de hartie, traseaza o linie despartitoare in mijlocul ei si scrie in partea stanga continutul fiecarui vis, iar in partea dreapta interpretarea respectivului vis. Atunci cand recurgi la aceasta metoda, nu mai incerca sa mai tii cont de punctuatie, corectitudine gramaticala sau succesiunea evenimentelor.Concentreaza-te astfel incat sa iti transpui pe hartie cat mai spontan, cat mai repede, visele si intelesul pe care il dai acestora. Daca reusesesti sa faci asta cel putin o luna si apoi iti treci in revista toate visurile poti ramane surprins de cate multe iti amintesti si ai ocazia de a descoperi cateva aspecte care se repeta, dezvaluindu-ti astfel tendintele majore ce iti bantuie subconstientul.

Da un nume fiecarui vis

Daca atunci cand te destepti, dimineata, nu ai timp sa iti transcrii visele intr-un jurnal, da-le, cel putin, un titlu si scrie-l pe un carnetel ori o foaie de hartie. In acest mod, iti vei putea aduce aminte despre evenimentele principale din vis, si poti incearca, pe parcursul zilei, pornind de la numele visului, sa iti amintesti cat mai multe amanunte despre el. Atunci cand revii acasa, pune totul pe hartie, sub titlul pe care l-ai ales dimineata. In acest fel, vei putea sa descoperi mai multe indicii despre ceea ce ai visat.

Foloseste imagini in loc de cuvinte

Daca ideea de a tine un jurnal al visurilor te intimideaza, poti apela la o strategie alternativa, incercand sa desenezi lucrurile visate. Daca esti mai talentat in a te exprima in imagini decat in cuvinte, aceasta metoda s-ar putea sa iti fie mai mult decat potrivita. Fa rost de un bloc de desen si tine-l in apropierea patului, alaturi de un creion.Atunci cand te trezesti, schiteaza cat mai grabnic ceea ce ai vazut in vis. Nu trebuie sa creezi o opera de arta, ci doar o schita spontana a imaginilor ori culorilor pe care le-ai visat.Dupa ce ai facut asta, incearca sa asociezi aceste desene ale tale cu visul, reconstituindu-l in acest mod.

Trezeste-te mai des noaptea

S-a constatat ca visele aparute in timpul somnului REM (somn caracterizat de miscari rapide ale ochilor, reprezentand 20 % din durata somnului de noapte), sunt mai usor de reamintit dupa desteptare. Pentru a-ti aduce aminte cat mai multe visuri, incearca sa te trezesti la diferite ore ale noptii. Poti, de exemplu, sa iti fixezi alarma ceasului sau telefonului la una din primele ore ale diminetii si sa te straduiesti a rememora ce anume visai in acel moment.

Creeaza-ti o stare de spirit adecvata

Inainte de a merge la culcare, spune-ti cu voce tare : “Imi voi aminti ce voi visa la noapte”.Imediat ce te trezesti, intarzie in pat cateva minute, cu ochii inchisi si incearca sa iti readuci in minte ceea ce ai visat. Daca reusesti sa iti aduci aminte cateva lucruri, ramai mai mult in pat, pentru a incerca sa rememorezi mai multe.

Visele ni se perinda prin minte in fiecare noapte, dar nu putem sa ni le amintim mereu. Daca iei decizia constienta de a-ti reaminti visele si incerci tehnicile de mai sus, te poti apropia intr-o foarte mare masura de lumea secreta a fiintei tale.


Copyright © diane.ro . 2011

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Semnificatia culorilor din vise

Sarutul din vis – Simbol si semnificatie

Cele mai visate visuri | Semnificatia viselor
Cum sa-mi amintesc visele Cum sa-mi amintesc visele Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 12, 2012 Rating: 5

12 comentarii:

  1. Eu de obicei imi amintesc visele dar numai sa nu ma trezesc brusc din somn si sa ma stresez de dimineata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Categoric o sa incerc acest lucru..sunt unul dintre acele persoane care uita brusc ce a visat si, de multe ori, ma cam oftic!

    RăspundețiȘtergere
  3. lilianapirvu@yahoo.com18 ianuarie 2012 la 15:33

    DE LA O VREME UIT TOT CE VISEZ?
    DE CE OARE?
    AM 3 ANI DE ZILE DE CIND NU MAI POT TINE MINTE CE VISEZ,SAU IMI ADUC AMINTE DOAR DE COSMARURI ,CIND MA TREZESC BRUSC.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uneori visez mai ceva ca intr-o telenovela si asta ma amuza teribil.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu nu pot sa-mi amintesc visele din prima secunda in care ma trezesc...doar atunci mai tarziu(sunt vise care iti spun viitorul)cand se intampla...:(

    RăspundețiȘtergere
  6. Este un fapt clar, toata lumea viseaza. Singura problema e ca nu tot timpul ne aducem aminte ce visam, ceea ce nu e rau deloc, pentru ca astfel scapi de stres si te odihnesti mai bine, creierul tau e mai relaxat.

    Pentru cei care vor sa afle mai multe, am scris un articol interesant despre ce vise pot fi interpretatea il gasiti pe prima pagina.

    RăspundețiȘtergere
  7. Da cam de vreo 2 ani nu -mi amintesc nimic din ce visez ,, ma sperie acest lucru , oare ma lasă memoria? Are ceva legătura oare ? Pentru că si ziua mai uit unele lucruri,,? De ce oare se intimpla asta?oare trebuie sa merg la vreun medic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este nevoie sa mergi la vreun medic. In unele perioade ale vietii noastre este ceva normal sa nu ne amintim visele. Incearca cateva din metodele pe care le-am sugerat in acest articol.

      Ștergere
  8. Super pagina, dar tot am o întrebare... am niste zile in care mă trezesc si stiu ca am visat ceva dar nu îmi aduc aminte de absolut nimic. Oricum imediat mă culc si o sa spun ca mâine îmi voi aminti ce am visat. Maine iti voi spune daca a mers sau nu. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  9. Bravo, Diana. Soluțiile astea chiar merg. Cel Putin una din ele cu siguranță.

    RăspundețiȘtergere
  10. O solutie buna sa incerci sa le dai nume pentru a putea sa-ti amintesti mai tarziu. Super

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca eu sint unica,care vreau sa ma trezesc si sa numi amintesc nimic din ce am visat.am obosit de atitea visuri...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.