15 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 15 ianuarie este dedicata Sfantului Pavel Tebeul sau Paul, primul pustnic, Sfantului Ioan Colibasul, si sarbatorii Baha’i a religiei lumii.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 15 ianuarie

Sfantul Cuvios Pavel Tebeul

Sfantul Pavel Tebeul (adica din Teba) s-a nascut in Egipt in vremea imparatului roman Decius. Desi parintii sai ii lasasera o mare mostenire, el si-a abandonat averea si a fugit in desert pentru a scapa de cruntele persecutii la care erau supusi crestinii in acele vremuri. Dupa ce a ratacit prin pustiu mai multe zile, a gasit o pestera izolata, langa care se gasea un palmier si un izvor cu apa limpede. Sfantul Pavel Tebeul a ramas aici in singuratate, dedicandu-se unei neincetate rugaciuni.
Dupa multi ani, in jurul anului 342, Sfantul Antonie cel Mare, ajuns la venerabila varsta de 90 de ani, era ispitit sa creada ca nimeni nu si-a dedicat viata lui Dumnezeu intr-o mai mare masura decat el. In acea noapte, i s-a spus in vis ca exista un alt pustnic, in desert, ajuns la etatea de 113 ani, ce il depasea in sacrificiile fata de Domnul.
Fara sa mai stea pe ganduri, Antonie s-a ridicat din pat, si-a luat toiagul si s-a indreptat direct catre desert, avand credinta ca Dumnezeu ii va calauzi pasii spre locul unde isi dorea sa ajunga. A fost amenint de mai multe fiare trimise de diavol, dar le-a imblanzit facand semnul crucii asupra lor, iar ele i-au aratat calea prin pustiu. In cele din urma, a ajuns la pestera Sfantului Pavel, iar cei doi s-au imbratisat ca frati intru Cristos, si au petrecut o intreaga noapte impreuna, in rugaciune. A doua zi, Pavel i-a marturisit lui Antonie ca era pe cale sa moara, iar Dumnezeu il adusese la el pentru a-i darui o inmormantare cuviincioasa. Asa cum prezisese, Sfantul Pavel Tebeul s-a stins din viata a doua zi, iar Sfantul Antonie, inlacrimat, l-a inmormantat in mantia sa, daruita de Sfantul Atanasie cel Mare, ajutat de doi lei, care au sapat cu labele mormantul.

Cuviosul Ioan Colibasul

Sfantul Ioan Colibasul (adica traitorul in coliba) a fost fiul lui Eutropius, un important senator si al Teodorei, din Constantinopole. La varsta de 12 ani, a fugit pe ascuns de acasa, luand cu el nimic altceva decat o Evanghelie. A intrat in manastirea Celor Neadormiti din oras, dedicandu-se cu sarguinta rugaciunilor, postului si ascultarii. Vreme de trei ani, nu a mancat decat duminica, dupa slujba, devenind atat de slab incat nu se mai asemana deloc cu tanarul nobil de altadata.
Traversat de dorul pentru parintii sai, dar nevrand sa renunte la viata ascetica, a parasit manastirea cu binecuvantarea staretului si a trait intr-o mica coliba din apropierea casei parintilor sai, luat in batjocura de cei ce ii fusesera in trecut slugi si dispretuit de cei ce ii dadusera viata, care nu isi recunoscusera copilul.
Dupa trei ani, Cristos i-a aparut in fata si i-a spus ca sfarsitul sau era aproape, peste trei zile urmand sa vina ingerii, pentru a-l duce la adevarata lui casa, din ceruri. Ioan Colibasul a trimis un mesaj parintilor sai, rugandu-i sa-i viziteze coliba. Spre uimirea sa, ei au sosit, iar el le-a aratat Evanghelia pe care i-o daruisera cand era copil, scotand la iveala faptul ca era fiul lor. Cei doi l-au imbratisat, bucurandu-se de reintalnirea lor, dar plangand viitoarea sa moarte.Imediat dupa aceea, el si-a dat sufletul.
Intreg orasul Constantinopole a fost induiosat la auzul acestei povesti, si o mare multime de oameni s-a adunat la inmormantarea sa. Mai tarziu, s-a ridicat o biserica pe locul colibei sale, multe minuni intamplandu-se acolo, gratie rugaciunilor sfantului.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 15 ianuarie

Pomenirea sfantului Parintelui nostru Serafim din Sarov ; Pomenirea celui intre sfinti parintele nostru Silvestru, papa al Romei ; Pomenirea sfantului sfintitului mucenic Taghen ; Pomenirea sfantului mucenic Vasile din Ancira
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 15 ianuarie

Sfantul Paul, primul pustnic

Sfantul Paul (sau Pavel), supranumit primul pustnic ori Paul din Teba, este patronul orasului Pablo City, din Filipine.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 15 ianuarie

Cuviosii Pavel Tebeul si Ioan Colibasul


Alte sarbatori si traditii pe 15 ianuarie

Ziua religiei lumii

Sarbatoare Baha’i, avand telul de a aduce intelegere si armonie intre toate credintele religioase ale lumii, prin sublinierea lucrurilor comune care le apropie.


Copyright © diane.ro . 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 15 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

13 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

14 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
15 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 15 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 14, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.