Egiptul antic : Simbol și semnificație

 Presupusa cea mai timpurie civilizație foarte dezvoltată, Egiptul antic este un simbol  a tot ceea ce este străvechi și secret. Sfinxul ori piramidele sunt pentru mulți oameni dovezi că Egiptul antic, cu mumiile sale, sulurile sale de înmormântare, zeitățile sale cu capete de animale, a întrupat un reper spiritual al înțelepciunii unor epoci dispărute, nebănuite întru totul în prezent.


Presupunerea că oamenii din vremuri timpurii erau mai aproape de Dumnezeu decât descendenții lor, este reflectată, de asemeni, în imaginea primordialei "epoci de aur". De fapt, lupta pentru supraviețuire a fost, pe atunci, mai dura decât cea din timpurile moderne.   

                  

Egiptul antic : Simbol și semnificație

În valea Nilului, stabilitatea statelor și regatelor, arhitectura în piatră și limba scrisă au fost realități clare, pe când civilizația era încă marcată de noțiuni străvechi ce dominau viața spirituală. Bărbații și femeile din stadii moderne ale umanității au văzut aceste noțiuni ca enigmatice și suspecte a ascunde secrete sublime. 


Întrucât o mare parte din cultura egipteană a fost "mumificată"pentru aproape 3.000 de ani, până când civilizațiile mediteraneene au luat-o în seamă în perioada elenistică, a fost inevitabil ca grecilor și romanilor să pară ca o moștenire a unor mari taine.


Herodot (485-425 î.Hr.) a scris în a doua carte din Istoria sa: "Egiptenii, se zice, au fost primii care au descoperit anul solar și l-au împărțit în 12 părți. Ei au obținut această cunoaștere de la stele ...Egiptenii au adus cei dintâi în uz numele celor 12 zei, pe care grecii le-au adoptat de la aceștia; au înălțat primele altare, imagini și temple ale zeilor, și au fost primii care au încrustat în piatăr formele animalelor... Ei sunt religioși peste măsură, cu mult mai mult decât orice altă rasă de oameni".


În vemurile moderne a devenit aproape obișnuit să se numească aproape tot ce este este misterios drept "egiptean", de la cărți de vise până la simbolismul alchimiei. Acest lucru nu a fost luat în serios de istorici, dar, la o examinare mai atentă, s-a determinat că multe caracteristici ale religiilor, misterelor și simbolurilor religioase timpurii sunt, în cele din urmă, de origine egipteană. 


Simboluri, amulete și talismane antice egiptene

Egiptul antic : Simbol și semnificație Egiptul antic : Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on mai 17, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.