18 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 18 ianuarie sunt celebrati Sfintii Atanasie si Chiril, Sfanta Prisca, are loc sarbatoarea Scaunului Sfantului Petru si incepe Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestina.
Potrivit traditiei populare romanesti, Sfintii Atanasie si Chiril tineau ciuma in lant, asa ca cei care indrazneau sa lucreze pe 18 ianuarie erau condamnati sa cada prada acestei molime, sa aiba bube dulci sau vierme la oase. Femeile respectau aceasta zi pentru a avea fete. Ele sfinteau colaci la biserica, dadeau de pomana paine cu zahar, turte calde sau coliva. Dupa unii, cine nu se spala la cap in aceasta zi, urma sa fie bolnav tot anul, cine lucra ramanea schiop, iar daca cineva spala rufe, acestea ii erau mancate de purici la vara.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 18 ianuarie


Sfintii Atanasie si Chiril, arhiepiscopii Alexandriei

sarbatori religioase 18 ianuarie
Sfintii Atanasie si Chiril
Sfantul Atanasie, un adevarat stalp al ortodoxiei si Parinte al Bisericii, s-a nascut in anul 275, intr-o familie de piosi crestini. Inca de copil, devotiunea si iubirea sa fata de credinta au fost atat de evidente incat Alexandru,patriarhul orasului Alexandria, l-a luat pe Atanasie sub obladuirea sa. Atanasie a avut parte de o educatie cuprinzatoare, dar a fost interesat mai ales de lucrurile dumnezeiesti decat de lumesti, retragandu-se pentru o vreme in desert, pentru a a avea parte de indrumare de la Sfantul Antonie, a carui discipol a devenit si a carui biografie a scris-o ceva mai tarziu. La intoarcerea in Alexandria, a fost hirotonisit ca diacon si si-a inceput astfel straduintele in onoarea bisericii. La varsta de numai douazeci de ani a scris tratatul “Despre incarnare” (in care se gaseste fraza adeseori citata pana in zilele noastre : “Dumnezeu a devenit om astfel incat omul sa poata deveni Dumnezeu”)
Chiar in acele timpuri, Arius, un preot din Alexandria, isi raspandea punctul de vedere in care afirma ca Fiul si Cuvantul Domnului nu sunt din aceeasi esenta cu Tatal, ci sunt divinele creatii ale Tatalui. Aceasta opinie, care (asa cum a realizat si Atanasie) innabusea posibilitatea mantuirii omenirii, a ajuns sa fie larg acceptata, parand a ameninta un timp insasi credinta crestina. In anul 325, Imparatul Constantin cel Mare a convocat primul Conciliu de la Niceea, pentru a linisti tumultul creat de raspandirea invataturii lui Arian in randurile bisericii. Sfantul Atanasie a luat parte la Conciliu si a aparat punctul de vedere al Ortodoxiei atat de inversunat, incat a castigat admiratia tuturor autenticilor crestini si a ajuns tinta urii arienilor.
In 326, cu putina vreme inaintea de moartea sa, Patriarhul Alexandru l-a numit pe Atanasie drept succesorul sau. Sfantul Atanasie a fost foarte activ in rolul sau pastoral, calatorind prin intreg Egiptul, vizitand biserici si manastiri, si lucrand neincetat nu numai pentru a pune capat ereziei ariene, ci si pentru a face fata unor diverse schisme si decaderi morale.
Desi erezia ariana parea sa fi fost condamnata definitiv odata cu Conciliul de la Niceea, Arius avea multi aliati in intreg imperiul, chiar si la curtea imperiala, asa ca Atanasie a ajuns sa sufere numeroase persecutii. Desi a fost patriarh al Alexandriei mai mult de 40 de ani, a stat mult timp ascuns, pentru a se feri de inamicii sai care amenintau ca il vor intemnita sau chiar ucide. De doua ori, el a ajuns la Roma pentru a cere protectia papei. Chiar daca a fost nevoit sa se ascunda, Atanasie nu a incetat sa scrie tratate si epistole care au ajutat la unirea adevaratului crestinism spre cauza ortodoxa.
In anul 366, imparatul Valens, temandu-se de o revolta a egiptenilor ce il sustineau pe Sfantul Atanasie, l-a reconfirmat pe acesta in rangul sau de patriarh, permitandu-i astfel sa se bucure de pace in ultimii sai sapte ani de viata. Sfantul Atanasie a murit in anul 373, dupa o viata de grea suferinta, dedicata credintei in Cristos.

Impreuna cu Sfantul Atanasie, biserica il comemoreaza, in ziua de 18 ianuarie, pe Sfantul Chiril (Kyrillos), arhiepiscop al Alexandriei (412-444). El a trebuit sa apere credinta impotriva ereticului Nestorius, patriarh de Constantinopole, care a negat ca Iisus, in incarnarea sa, a unit cu adevarat dumnezeiescul cu natura umana. Intr-o corespondenta privata, Chiril a incercat sa il readuca pe Nestorius spre credinta autentica, iar atunci cand a esuat, impreuna cu Papa Celestin al Romei, a condus apararea ortodoxiei fata de invataturile lui Nestorius. Sfantul Chiril a prezidat al treilea Conciliu Ecumenic din anul 431, in cadrul caruia eroarea lui Nestor a fost oficial respinsa.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 18 ianuarie


Ajunul Bobotezei. Sfintii mucenici Teopempt si Teona ; Cuvioasa Sinclitichia
Vezi : Ortodoxia.md

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 18 ianuarie


Sfanta Prisca, Martira

Sfanta Prisca a fost un tanara romana torturata si executata pentru credinta ei crestina.
Potrivit legendei, Sfanta Prisca provenea dintr-o familie nobila. La varsta de 13 ani, a fost acuzata de vina de a fi crestina in fata imparatului Claudius, care a poruncit ca ea sa aduca sacrificii zeului Apollo. Dupa ce a refuzat sa isi incalce astfel credinta, a fost batuta si intemnitata, fiind apoi aruncata de gardieni de la cel de-al doisprezecelea etaj al inchisorii.
Intrucat, dupa ce a fost eliberata, a continuat sa ramana ferma in credinta ei in Iisus, a fost pedepsita prin biciuire si turnarea peste ea de seu topit, fiind apoi din nou aruncata in temnita. A fost dusa in amfiteatru, ca prada pentru un leu, insa animalul s-a asezat bland la picioarele ei. Torturata crunt, cu carnea sfasiata de carlige de fier , a ramas, in mod miraculos, in viata, insa a fost dupa aceea decapitata pe Via Ostiensis, drumul de la Roma spre Ostia. Crestinii au ingropat-o chiar in locul mortii ei, intr-o catacomba.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 18 ianuarie


Sf. Atanasie si Ciril ai Alexandriei

Alte sarbatori si traditii pe 18 ianuarie


Sarbatoarea Scaunului Sfantului Petru

In vremurile de demult, era obiceiul, in multe dioceze, ca romano-catolicii sa celebreze ziua in care dioceza a primit cel dintai episcop. O astfel de sarbatoare are loc pe 18 ianuarie, la Vatican, cand Sfantul Petru este onorat ca episcop al Romei si cel dintai papa. Actualul papa, purtand tripla sa coroana si vestimentele din aur, este purtat in aceasta zi pe scaunul sau papal intr-o procesiune impresionanta din bazilica Sfantului Petru. Aceasta ceremonie dateaza cel putin din anul 720.

Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestina

Acest eveniment, organizat anual, intre 18 si 25 ianuarie, de Consiliul Mondial al Bisericilor, a debutat in anul 1964. Apelurile pentru unitatea crestina si eforturile de a aduce impreuna intru rugaciune diversele credinte crestine au inceput in urma cu 200 de ani. In 1908, reverendul Paul Watson a propus initierea unei saptamani de rugaciune dedicate unitatii crestine intre ziua Scaunului Sfantului Petru (18 ianuarie) si ziua Sfantului Pavel (25 ianuarie), perioada ce a fost mentinuta de catre Consiliul Modial al Bisericilor. In fiecare an
, un comitet interreligios selecteaza o tema din Scriptura si pregateste subiectele serviciului religios pentru fiecare zi a Saptamanii de rugaciune.

Ajunul Craciunului in Armenia

Pe 5 ianuarie dupa calendarul iulian si 18 ianuarie dupa cel gregorian, are loc in Armenia Ajunul Craciunului, ocazie cu care se mananca, in mod traditional, peste prajit, laptuci si spanac fiert. Spanacul reprezinta un omagiu adus Fecioarei Maria care, conform unei legende, a gustat din acest fel de mancare inainte de a-l naste pe Iisus.


Copyright © diane.ro . 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 17 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

16 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

17 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
18 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 18 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 17, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.