2 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Pe 2 ianuarie se sarbatoreste Inaintepraznuirea Botezului Domnului , si sunt celebrati Sfantul Serfim de Sarov, Sfantul Silvestru, Sfantul Serghie, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigore din Nazianz si Sfanta Genoveva.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 2 ianuarie

Sfantul Serafim de Sarov

Viata Sfantului Serafim de Sarov

Sfantul Silvestru, episcopul Romei

Viata Sfantului Silvestru

Sfantul Mucenic Serghie , ce s-a savarsit fiind taiat cu sabia


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 2 ianuarie

Inaintepraznuirea Nasterii Domnului ; Pomenirea Sfantului Mucenic Ignatie (Teoforul) ; Pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Filogonie, patriarhul Antiohiei ; Sfantul si Dreptul Ioan de la Kronstadt
Vezi Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 2 ianuarie

Sfantul Vasile cel Mare

Viata Sfantului Vasile cel Mare

Sfantul Grigore din Nazianz

Viata Sfantului Grigore din Nazianz


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 2 ianuarie

Sf. Silvestru, papa Romei

Sfanta Genoveva

Viata Sfintei Genoveva


Alte sarbatori si traditii de pe 2 ianuarie

Ziua Berchtold

In Elvetia, a doua zi a noului an, numita “Berchtoldstag” (Ziua Berchtold), este dedicata in special copiilor.Cei mici se aduna in cadrul unor petreceri unde se mananca nuci, au loc jocuri asociate cu nucile, recitaluri de muzica si dansuri folclorice.Copiii incep sa adune nuci pentru serbarile din ziua Berchtold inca din perioada toamnei.

Fiesta Nazariteanului Negru

Cea mai mare sarbatoare din Manila , Filipine , celebrata anual intre 1 si 9 ianuarie, aceasta fiesta este dedicata sfantului protector al districtului Quiapo, Nazariteanul Negru , intruchipat de o statuie a lui Iisus sculptata din lemn negru . Aceasta sarbatoare are loc pe parcursul a noua zile, ingloband evenimente culturale de noapte , concerte ale unor formatii si focuri de artificii. In ultima zi a festivitatilor, se organizeaza o procesiune in care mai multi barbati desculti trag dupa ei o caruta in care este asezata statuia veche de 200 de ani a lui Iisus, pe drumul catre crucificare.

Pelerinajul la Chalma

In fiecare an, intre 1 si 5 ianuarie, se desfasoara un pelerinaj la Chalma, o mica localitate mexicana amplasata intr-un adanc canion. Acum 500 de ani, aztecii mergeau in pelerinaj la o pestera din apropiere, pentru a darui flori si tamaie unui zeu din piatra, cunoscut sub numele de Otzocteotl, Zeul pesterilor.
Dupa ce spaniolii au cucerit Mexicul, doi misionari augustini au incercat sa converteasca bastinasii la crestinism, dar nu au reusit. In cele din urma , ei au adus o cruce mare din lemn catre pestera, avand de gand sa o aseze in locul zeului aztec. Atunci cand au intrat, insa, in caverna, au gasit imaginea zeitatii facuta tandari , locul ei fiind luat de un crucifix pe care Iisus era reprezentat in marime naturala. La vestea acestei minuni, localnicii s-au grabit sa adere la credinta crestina.
Pelerinajul la crucifixul din pesterea devenise atat de popular incat, in anul 1683, reprezentarea lui Cristos a fost mutata in altarul unei biserici construite special in acest scop. In primele cinci zile ale lunii ianuarie, pelerini din tot Mexicul se indreapta spre Chalma pentru a cere binecuvantarea pentru anul abia inceput si a multumi pentru ceea ce li s-a intamplat in vechiul an. Astfel de pelerinaje au loc si in februarie, august, septembrie, si adeseori, cu prilejul Saptamanii Sfinte sau a Craciunului.

Sol – Anul nou lunar

Una din cele mai mari festivaluri anuale din Coreea , Sol sau Anul Nou Lunar este celebrat pe scara larga mai ales de catre oamenii de la sate, in zilele noastre aceste eveniment fiind desemnat drept o sarbatoare nationala in Coreea de Sud.Cu ocazia festivalului Sol, membrii familiilor se strang laolalta, imbracati in cele mai bune haine, iar copiii se inchina in fata parintilor si bunicilor, reafirmandu-si legatura de sange. Mancarea traditionala a acestei sarbatori consta dintr-o supa cu galusti din orez , numita “duggook”.


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 2 ianuarie – Horoscop general Profil astrologic

31 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

1 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
2 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 2 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 02, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.