20 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 20 ianuarie sunt sarbatoriti Sfantul Eftimie cel Mare, Sfantul Fabian, Sfantul Sebastian si se celebreaza Boboteaza in stil vechi, Babin Den si ajunul Sfintei Agnes.
In traditia populara romaneasca Sfantul Eftimie este respectat in special de barbati, pentru a avea parte de sanatate, si se “tine” pentru a rodi pomii si a fi ferit de fripturi. Totodata, “Eftimie” e rau de paguba, ciuma, boale, izbituri si friguri.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 20 ianuarie


Sfantul Eftimie cel Mare

20 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Sfantul Eftimie cel Mare
Originar din Meletine, Armenia, nascut in anul 377, Sfatul Eftimie cel Mare o fost fiul unor piosi parinti pe nume Pavel si Dionisia. El a primit numele de Eftimie, insemnand “bucurie”, intrucat nasterea sa a fost un prilej de nemaipomenita fericire pentru mama sa, ce parea sa fi fost stearpa pana atunci. Sfantul Eftimie cel mare a fost indrumat in invatatura de catre Eutroius, episcopul din Melitene, care l-a si hirotonisit si l-a incredintat manastirii din Melitene. Mai tarziu, in jurul anului 406, a ajuns in Palestina, unde a devenit conducatorul mai multor calugari. Gratie lui, un mare trib de arabi a fost convertit la crestinism, atunci cand l-a vindecat pe fiul sefului lor, Aspebetos. Aspebetos a primit prin botez numele de Petru, fiind apoi numit episcop al tribului sau, sub titulatura “Episcopul corturilor”. De asemeni, Sfantul Eftimie a luptat impotriva nestorienilor, eutichienilor si maniheenilor.
Sfantul Eftimie a ajuns sa fie cunoscut drept oracolul bisericii sau, mai curand, “divinul vas al grairii”, asa cum a fost descris de o seama de istorici. Invatator al Sfantului Sava cel Sfintit, Sfantul Eftimie a trait 96 de ani si si-a dat obstescul sfarsit in anul 473, pe 20 ianuarie.

Sfintii Mucenici Vas si Eusebiu

Respectati si avuti senatori romani, Sfintii Vas si Eusebiu au aderat la credinta crestina in vremea imparatului Diocletian, atunci cand au fost martori ai torturilor si minunilor episcopului Teopemt. Aflandu-se despre convertirea lor, ei au fost adusi inaintea imparatului, fiind apoi groaznic schingiuti. Sfantul Eusebiu a fost atarnat cu capul si in jos, trupul fiindu-i facut bucati cu o secure. Sfantul Vas a fost ingropat pana la mijloc, i-au fost retezate mainile si apoi taiat pe trup pana cand a murit.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 20 ianuarie


Boboteaza ; Soborul Sfântului Prooroc înaintemergatorului Botezatorului Ioan
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 20 ianuarie


Sfantul Fabian, papa mucenic

Sfantul Fabian a ajuns papa in urma unor imprejurari neobisnuite relatate de catre Eusebius. Dupa moartea papei Anterus, Fabian si-a parasit ferma, venind la Roma pentru a asista la alegerea noului papa. Desi erau luate in calcul pentru aceasta inalta demnitate mai multe persoane nobile si ilustre, un porumbel s-a asezat pe capul lui Fabian, un semn divin, amintind de scena din Biblie in care Sfantul Spirit coboara peste Mantuitorul omenirii, asa ca Fabian a fost ales in unanimitate drept demn de a sta in scaunul Sfantului Petru. Se spune ca, in timpul pontificatului sau, a impartit Roma in sapte districte, fiecare din ele fiind condus de catre un diacon avand in subordine sapte subdiaconi, cu sarcina de a aduna date despre faptele martirilor. De asemeni, a adus multe transformari catacombelor Romei. Astfel, sub indrumarea sa, trupul Sfantului papa Pontianus a fost deshumat din Sardinia si adus in catacomba Sfantului Callistus din Roma.
Sfantul Fabian a murit ca un martir pe 20 ianuarie 250, la inceputul persecutiilor imparatului Decian si a fost inmormantat in cripta papala din catacomba Sfantului Callistus.

Sfantul Sebastian, mucenic

Sfantul Sebastian este cunoscut drept sfantul patron al arcasilor.Potrivit legendei, doi frati ai sai au fost incarcerati pentru ca erau crestini, iar el i-a vizitat pentru a-i imbarbata sa isi afirme cu tarie credinta,prilej cu care a convertit multi alti prizonieri. In acest fel, a atras atentia asupra sa si a fost condamnat sa moarte, urmand sa fie legat de un stalp si strapuns de nenumarate sageti. Atunci cand o femeie crestina a cerut trupul sau pentru a-l inmormanta, ea a descoperit ca Sebastian era inca in viata, si l-a ingrijit pentru a-si recapata sanatatea. Neinfricat, el si-a infruntat persecutorii inca o data si a fost ucis, corpul lui fiind aruncat canalizarile Romei in anul 288.

In localitatea Zinacanta, din statul Chiapas, Mexic, are loc o celebrare de noua zile in onoarea Sfantului Sebastian, intre 17 si 25 ianuarie, care marcheaza transferul autoritatii de la marele alcade (sau sef al magistratilor) catre succesorul sau. Acest festival prilejuieste spectacole de pantomima, dansuri in ritmuri de tobe si ceremonia unei false vindecari. Conexiunea dintre sarbatoarea Día de San Sebastia´n si martiriul Sfantului Sebastian nu este inca lamurita.
De asemeni, locuitorii din Rio de Janeiro, Brazilia, celebreaza ziua patronului lor, Sfantul Sebastian, prin servicii religioase speciale, procesiuni religioase si alte festivitati.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 20 ianuarie


Cuviosul Eftimie cel Mare


Alte sarbatori si traditii pe 20 ianuarie


Babin Den

In Bulgaria, batranele moase din zona rurala erau numite “babe” sau “bunici”. Exista credinta larg raspandita ca noi nascuti primesc o parte din intelepciunea babei, si se pastra obiceiul ca parintii copilului sa aduca flori babei in o data pe an, pe 20 ianuarie, cu ocazia “Zilei bunicii” ori “Zilei moaselor”.

Ajunul Sfintei Agnes

Ajunul zilei Sfintei Agnus (21 ianuarie) a fost asociat cu diverse superstitii despre felul cum fetele pot descoperi identitatea viitorului lor sot. Potrivit unei din aceste credinte, fetele trebuiau sa mearga la culcare fara a manca nimic in seara de 20 ianurie, astfel incat sa isi poata vedea in vis ursitul.
Sfanta Agnes a fost martirizata in cel de-al patrulea secol, la varsta de 12 – 13 ani, intrucat isi consacrase viata lui Cristos, si a refuzat sa se marite. Mai tarziu, a fost numita sfanta patroana a fecioarelor. In arta plastica, Sfanta Agnes este reprezentata impreuna cu un miel sau cu un porumbel purtand in cioc un inel.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 20 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

18 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

19 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
20 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 20 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 19, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Multa sanatate si noroc celor care isi serbeaza aceasta minunata zi de vineri, 20 ianuarie. La multi ani.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.